Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως επηρεάζει τον εγκέφαλο η μείωση της πρόσληψης θερμίδων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως επηρεάζει τον εγκέφαλο η μείωση της πρόσληψης θερμίδων
spot_img

Επιστήμονες του Buck εντοπίζουν, πώς ο διατροφικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων οδηγεί σε απώλεια βάρους αλλά όχι μόνο, σύμφωνα με μελέτη του Buck Institute. Οι ερευνητές βρήκαν πως ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει και τον εγκέφαλο και μάλιστα θετικά επιβραδύνοντας την γήρανση.

- Advertisement -

Τα μέλη της ομάδας έχουν δείξει προηγουμένως μηχανισμούς που βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής και την υγεία με περιορισμούς στη διατροφή , αλλά υπάρχει τόση ποικιλία ως απάντηση στις μειωμένες θερμίδες σε άτομα και διαφορετικούς ιστούς που είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Αυτό το έργο ξεκίνησε για να κατανοήσει γιατί διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στις δίαιτες με διαφορετικούς τρόπους.

Η μελέτη έγινε σε μύγες οι οποίες ανατράφηκαν με δύο διαφορετικές δίαιτες, είτε με κανονική διατροφή είτε με διαιτητικό περιορισμό, που ήταν μόνο το 10% της κανονικής διατροφής. Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε γονίδια που παρουσίασαν συγκεκριμένες παραλλαγές και επηρέαζαν σημαντικά τη μακροζωία και από αυτά τα γονίδια τα  δύο είναι ίδια με την ανθρώπινη γενετική. Το ένα γονίδιο που ονομάζεται OXR1  παρατηρείται με διατροφικούς περιορισμούς και είναι απαραίτητο για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο διατροφικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου με τη δράση του mtd / OXR1.  Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η ενίσχυση του mtd στις μύγες τοςς έκανε να ζήσουν περισσότερο, οδηγώντας τους ερευνητές να εικάσουν ότι στους ανθρώπους η υπερβολική έκφραση του OXR1 μπορεί να συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής.

«Η διατροφή επηρεάζει αυτό το γονίδιο. Τρώγοντας λιγότερο, στην πραγματικότητα ενισχύετε αυτόν τον μηχανισμό των πρωτεϊνών που ταξινομούνται σωστά στα κύτταρά σας, επειδή τα κύτταρα σας ενισχύουν την έκφραση του OXR1» δήλωσε ο Kenneth Wilson, PhD, Buck postdoc και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

https://www.buckinstitute.org/news/buck-scientists-identify-how-dietary-restriction-slows-brain-aging-increases-lifespan/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα