Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατριβές

Επιστήμη: Οι διανοητικές δραστηριότητες το κλειδί για τη πρόληψη της άνοιας

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν και πόσο τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική μελέτη

Η στάση του σώματος επηρεάζει τον τρόπο διάλυσης ενός φαρμάκου στο στομάχι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Johns Hopkins School of Medicine δημιουργούν προσομοιωτή του στομαχιού για να αποτυπώσουν καλύτερα το πώς παράγοντες, όπως η στάση του σώματος επηρεάζει τη δράση των φαρμάκων στο στομάχι.

SOS από ερευνητές για επικίνδυνες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του ήπατος 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του USC διαπιστώνουν ότι μια κοινή τεχνητή πολυφθοροαλκυλική ουσία (PFAS) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Υποκατάστατα αλατιού: Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και  καρδιαγγειακά νοσήματα

Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα, αποδεικνύει νέα μελέτη.

Η βιταμίνη D μπορεί να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή και να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένα νοσήματα

Η πρώτη παγκοσμίως γενετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας συσχετίζει άμεσα τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής, ανοίγοντας το δρόμο για τη θεραπεία ευρέως φάσματος ασθενειών.

Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στους άνδρες δεν είναι θέμα συμπεριφοράς, αλλά βιολογίας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CANCER αποδίδει τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες από ότι στις γυναίκες σε βιολογικές διαφορές και όχι τόσο στη συμπεριφορά.

Διαβήτης: Η απίστευτη επίδραση ενός χαλαρού περιπάτου μετά το φαγητό

Μια σύντομη βόλτα μετά το γεύμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με επιστημονική επισκόπηση

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και άνοια.

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών για περισσότερο από το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Φοιτητές: Διαδραστική εκπαίδευση καταλύτης στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών

Πώς μια σωστή, διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων από τους φοιτητές.

Η Κινόα μπορεί να “πολεμήσει” τον διαβήτη τύπου 2 – Νέα επιστημονική μελέτη

Οι πολυφαινόλες της κινόα, περιορίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Oι ασκήσεις ενδυνάμωσης δίνουν στους vegans πιο γερά κόκαλα

Άτομα που ακολουθούν φυτική διατροφή (vegan), αλλά παράλληλα κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να έχουν ισχυρότερα οστά από άλλα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή.

Επιστήμη: Νέο γλυκαντικό με ελάχιστες θερμίδες και προβιοτικά οφέλη

Επιστήμονες από το ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry ανακάλυψαν νέο γλυκαντικό, με προβιοτικές επιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα.

Τέλος στη νοθεία μελιού χάρη στη φασματοσκοπία

Επιστήμονες από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας ανέδειξαν τη φασματοσκοπία ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης νοθείας μελιού από σιρόπι ζάχαρης.

Μεσογειακή διατροφή για μια υγιή καρδιά

Το 26% σε μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στα καρδιακά νοσήματα εμφάνισε χαμηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Επιπτώσεις στη σκέψη και στις δεξιότητες μνήμης που οφείλονται είτε στα πρόσθετα, είτε στα μόρια που ελευθερώνονται από τη συσκευασία όταν θερμαίνεται

Υψηλότερη κατανάλωση βιταμίνης Β6 μειώνει άγχος και κατάθλιψη

Η λήψη υψηλών δόσεων δισκίων Βιταμίνης Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Reading.

Παραγωγή φρέσκιας κομμένης σαλάτας: Μεθοδολογία αξιολόγησης συστημάτων διαχείρισης

Οι φρέσκιες κομμένες σαλάτες είναι πλέον καθημερινή επιλογή για πολλούς καταναλωτές. Για τους επιστήμονες τροφίμων παραμένουν ένα ευαίσθητο τρόφιμο που απαιτεί φροντίδα στην παραγωγή και την διακίνησή του.

Εκτίμηση της αλλοίωσης του κρέατος με σύγχρονες μεθόδους

Παπαδοπούλου, Όλγα του Σπυρίδωνα. ΓΠΑ Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. 

Μικροβιολογικά προβλήματα εθνικών (ethnic) τροφίμων

Μαχγκούμπ, Σαμίρ του Αχμέτ, ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.

Η αξιολόγηση της χρήσης βιοδεικτών στην αναγνωρισιμότητα των ζωικών προϊόντων: η χρήση των τερπενίων στο γάλα και τα προϊόντα του

Πουλοπούλου, Ιωάννα του Πέτρου, ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής.

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην βιβλιοθήκη του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img

Must read

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Τα χωράφια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ερημοποιηθούν εντός ενός έτους και να πυροδοτήσουν παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης