Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη

ΑρχικήΕπιστήμη

Τα μήλα του χθες και του σήμερα – Οι διαφορές που ανακάλυψαν ερευνητές

Τα "νέα μήλα" είναι πιο μεγάλα, πιο βαριά, πιο όξινα και πιο γλυκά σε σύγκριση με τους προγόνους τους

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι “πέντε δυνάμεις του Porter” τις επιχειρήσεις τροφίμων

Ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πολέμου από τις επιχειρήσεις τροφίμων

To jamón Ibérico και η… Ελλάδα – Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο!

Ο πλούτος των ελληνικών προϊόντων παραμένει ανεκμετάλλευτος

Μελέτη: Η ζύμη φαίνεται πως έχει… μνήμη!

Έχει ήδη εξασφαλιστεί ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση παραλλαγών YLR108C για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της ζύμης σε βιομηχανικές ζυμώσεις.

Η καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού

Πως προκαλείται η αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στο αίμα – Πολυμερή από συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια

Η ρύπανση από πλαστικά βρίσκει σταδιακά το δρόμο της στο ανθρώπινο σώμα αλλά πως επηρεάζει την υγεία μας;

Το διάστημα διευρύνει τα σύνορα της γεωργίας και της βιολογίας

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) φιλοξενεί σήμερα περίπου 200 πειράματα, με έναν σημαντικό αριθμό από αυτά να  επικεντρώνεται στα τρόφιμα και τη γεωργία.

Συσκευασία: Τα πολυμερή, οι φθαλικές ενώσεις και ο καρκίνος

Η επικινδυνότητα ορισμένων υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα είναι πλέον αποδεδειγμένη

Μελέτη: Τα άγρια πτηνά δε μεταφέρουν στελέχη Salmonella με αντοχή στα αντιμικροβιακά

Η έρευνα δείχνει ότι τα άγρια πουλιά δεν χρησιμεύουν ως σημαντικές δεξαμενές ανθεκτικών στελεχών Salmonella enterica

FunJuice Project: Καινοτομία ενθηλάκωσης προβιοτικών, ω3 λιπαρών και βιταμίνης D σε φυσικούς χυμούς

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση ο εμπλουτισμός με προβιοτικές καλλιέργειες σε μη ζυμούμενα τρόφιμα όπως οι χυμοί τα οποία επιπλέον υφίστανται επεξεργασία (συνήθως θερμική) που εμποδίζει τη βιωσιμότητα ζωντανών καλλιεργειών.

Ο εθισμός του καταναλωτή και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων

Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διαμόρφωση καταναλωτικών τάσεων.

Το λίθιο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας – Βρετανική μελέτη

Η νέα μελέτη εστίασε στην προληπτική χρήση τής εν λόγω ουσίας, που σταθεροποιεί την ψυχική διάθεση

Τα νεότερα από το “μέτωπο” του… Nutriscore

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το Nutriscore είναι επιστημονικά λανθασμένος με αποτέλεσμα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο να κατατάσσεται στο γράμμα C που καταλαμβάνει την μεσαία θέση

Καινοτομία: Εφαρμόζοντας τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των φτερών εντόμων σε συσκευασίες τροφίμων

Αναπαράγοντας τα φτερά ορισμένων εντόμων που σκοτώνουν βακτήρια, μια ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει ένα φυσικό αντιβακτηριακό υλικό για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων.

Aλληλουχία υψηλής ποιότητας γονιδιώματος για την αντιμετώπιση της σκωρίασης στον σίτο

Η αλληλουχία ενός υψηλής ποιότητας γονιδιώματος σίτου ψωμιού διευκολύνει τον προσδιορισμό ενός γονιδίου που προσδίδει αντοχή στη σκουριά και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ανθεκτικότητα των καλλιεργειών.

Mια Ελληνική μελέτη που αξίζει της προσοχής μας

Ανάλυση δεδομένων 20 ετών για την αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης σε χημικές προσμίξεις στην περιοχή της Θεσσαλίας

Αντιμικροβιακές επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων: Επιστημονική μελέτη

Επιφάνειες από φυσικά υλικά που αδρανοποιούν τα βακτήρια ή μειώνουν τον πολλαπλασιασμό τους

Εφαρμογή ιών για τον περιορισμό νόσων των καλλιεργειών

Η μετατροπή των ιών σε βιοελεγκτικούς παράγοντες για την καταπολέμηση των βακτηρίων, των μυκήτων και των εντόμων που επιτίθενται στις καλλιέργειες θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή μας από τις χημικές ουσίες και να ανοίξει την πόρτα στα φυτοφάρμακα επόμενης γενιάς.

Μελέτη: Τεχνολογία “εμποδίων” για τη συντήρηση ψαριών

Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 60 πιθανά εμπόδια για τα τρόφιμα, τα οποία βελτιώνουν τη σταθερότητα ή/και την ποιότητα των προϊόντων και ο κατάλογος των πιθανών εμποδίων για τη διατήρηση των τροφίμων δεν έχει σε καμία περιπτώσεις ολοκληρωθεί.

Μικροβιακή αντοχή και ανοχή στα απολυμαντικά: Μελέτη για τις επιπτώσεις τους στη βιομηχανία τροφίμων

Μέσω της αξιολόγησης των πρόσφατων ερευνών, κατέστη σαφές ότι η επίδραση της μακροπρόθεσμης ανοχής στα απολυμαντικά υποτιμάται.

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην βιβλιοθήκη του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο