Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

7 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων

ΑρχικήΝέα7 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων
spot_img

Της Άννας Λεκατσά*

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξε το 2018 ότι η 7η Ιουνίου θα υιοθετηθεί ως η “Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των  Τροφίμων”.
Αυτό συνέβη μετά την πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius και την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO–WHO, όπου αναγνωρίστηκε η παγκόσμια επιβάρυνση των τροφιμογενών νοσημάτων που επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών, και ιδίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Έτσι λοιπόν, το 2019, η “Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των  Τροφίμων” γιορτάστηκε για 1η φορά και έχει ως κεντρικό της μήνυμα το “Food Safety, Everyone’s Business – H Ασφάλεια των Τροφίμων μας αφορά όλους”.
Η ημέρα αυτή στοχεύει να τραβήξει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την οικονομική ευημερία, τη γεωργία, την πρόσβαση στην αγορά, τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θέμα παγκόσμιας ημέρας για το 2021
Το θέμα για φέτος είναι: “Safe food now for a healthy tomorrow – Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο” και τονίζει ότι  η παραγωγή και η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων έχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία.
Η διαθεσιμότητα ασφαλών και υγιεινών τροφίμων για όλους μπορεί να είναι βιώσιμη στο μέλλον, ενθαρρύνοντας τις ψηφιακές καινοτομίες, προωθώντας τις επιστημονικές λύσεις και τιμώντας παράλληλα την παραδοσιακή γνώση που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
Τα συστήματα τροφίμων πρέπει να παράγουν σε επάρκεια, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και παράλληλα πρέπει να παρέχεται η εύκολη πρόσβαση σε αυτά για την προώθηση της καλής υγείας. Το δικαίωμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!!!
Η αναγνώριση των συστημικών συνδέσεων  μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του μέλλοντος.
Οι τοπικές δράσεις που είναι βασισμένες σε δίκαιες και συχνά νεοφανείς λύσεις, αλλά και σε ενισχυμένες συνεργασίες σε όλους τους τομείς, είναι απαραίτητες για την επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals). Εξάλλου, τα ασφαλή τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής υγείας και την εξάλειψη της πείνας, που αποτελούν 2 από τους στρατηγικούς στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030.
Ασφάλεια τροφίμων & COVID-19
Η πανδημία έχει ενισχύσει ιδιαίτερα την προσοχή μας σε ζητήματα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την ασφάλεια των τροφίμων, όπως η υγιεινή, η αντιμικροβιακή αντοχή, οι ζωονόσες ασθένειες,  η κλιματική αλλαγή και τα οφέλη της ψηφιοποίησης των συστημάτων  τροφίμων.
 H επίδρασή της πανδημίας σχετίζεται και με τις αδυναμίες που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα, και τώρα ενδέχεται να ευνοούν περισσότερο θέματα, όπως η απάτη τροφίμων (food fraud) και η άμυνα τροφίμων (food defense) ή με τη μείωση των ελέγχων των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούσαν σε μία κανονικότητα, και ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυστοκίας και αύξησης της παγκοσμιοποίησης στην προμήθεια των τροφίμων.
 Αυτό που αναγνωρίστηκε ως επείγουσα απαίτηση από τις επιχειρήσεις τροφίμων την εποχή της πανδημίας, ήταν να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα μέτρα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων της από τη νόσο COVID-19, στην αποφυγή της έκθεσης ή της μετάδοσης του ιού καθώς και στην ενίσχυση των πρακτικών υγιεινής των τροφίμων. Γι’ αυτό τον λόγο ο WHO εξέδωσε σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας όμως ότι η μόλυνση του ανθρώπου από COVID-19 μέσω του τροφίμου ή της συσκευασίας των τροφίμων είναι πολύ απίθανο να συμβεί.
Για το άμεσο μέλλον, η ελαχιστοποίηση των διαταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων παραμένει μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα ασφαλή τρόφιμα.
Η συντονισμένη προσπάθεια για την ασφάλεια των τροφίμων θα βοηθήσει τις χώρες να μετριάσουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να επιταχύνουν το εμπόριο ασφαλών τροφίμων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που απειλούν τα τρόφιμα και να  προστατέψουν την υγεία των καταναλωτών.
Όλοι για όλους!!!
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι υπόθεση όλων μας και αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ των κυβερνήσεων, των παραγωγών και των καταναλωτών. Όλοι πρέπει να παίξουμε το δικό μας ρόλο, από το αγρόκτημα  μέχρι το τραπέζι μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι υγιεινά και ασφαλή, σε κάθε σημείο και ανά πάσα στιγμή!
Οι 5 παροτρύνσεις για δράση είναι:
  1. Ensure it’s safe – Εξασφαλίστε ότι είναι ασφαλές – Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για όλους
  2. Grow it safe – Αναπτύξτε το με ασφάλεια – Οι γεωργοί και οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να υιοθετούν καλές πρακτικές
  3. Keep it safe – Διατηρήστε το ασφαλές – Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή
  4. Know what’s safe – Μάθετε τι είναι ασφαλές – Οι καταναλωτές πρέπει να μαθαίνουν για τα ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα
  5. Team up for food safety – Συνεργαστείτε για την ασφάλεια των τροφίμων – Ας συνεργαστούμε για ασφαλή τρόφιμα και καλή υγεία


Δείτε:Τα γλυκά καννόλι του γοητευτικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο! 

Δείτε: EFSA:διαδικτυακό Summer School για νέους ερευνητές  

Δείτε: Γάλα: Ένα τρόφιμο σύμβολο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ποια είναι η αλλαγή, εξαιτίας της οποίας μπορούμε να πίνουμε γάλα. 

Δείτε: Το σχέδιο της Mondelez International για την Chipita 

Ανατροπή: Ανατροπή:Τοξικές χημικές ουσίες και σε συσκευασίες φυτικής προέλευσης (plant-based)

Δείτε: Νοθεία φέτας: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών. Στις 2 Ιουνίου οι αποφάσεις για την ΟΜΗΡΟΣ 

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru  

Δείτε: EFSA: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση κινδύνων από χημικά μείγματα  

 Δείτε: ΘΕΜΑ: Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

 Δείτε: Πότε θα αυξηθούν οι τουριστικές ροές. Πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει  

Δείτε: Ξενοδοχεία: πως θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια  

Δείτε: Διαδικτυακό σεμινάριο της EFSA για ένζυμα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα τροφίμων 

Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα 

Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα