Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Α. Γιαννούσιος (VELTIA): Η “προσωπογραφία” ενός καθηγητή Χημείας που διαπρέπει στον κλάδο των εργαστηρίων αναλύσεων

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑ. Γιαννούσιος (VELTIA): Η “προσωπογραφία” ενός καθηγητή Χημείας που διαπρέπει στον κλάδο των εργαστηρίων αναλύσεων
spot_img

Ο CEO των εργαστηρίων VELTIA μίλησε στο cibum για την πορεία του στο τομέα της υπηρεσιών επιστημονικών αναλύσεων, για τη δύσκολη μετάβαση από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για το μυστικό της επιτυχίας.

Της Ελένης Τσαγκά

Όσοι εμπλέκονται στην Ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και την πρωτογενή παραγωγή, είναι βέβαιο πως γνωρίζουν τα αναλυτικά εργαστήρια VELTIA τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων με εργαστήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Τουρκία και εμπορικά τμήματα σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Ποιοι βρίσκονται όμως πίσω από αυτό τον Ελληνικό επιχειρηματικό Κολοσσό που πλέον ανήκει σε ποσοστό 70% στην πολυεθνική Tentamus με 100 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο;

Εκτός από τον κ. Ευθύμη Ευθυμιάδη πρόεδρο ΔΣ της Veltia, καταλυτική για την εξέλιξη του Ομίλου είναι η προσφορά του Αλέξανδρου Γαννούσιου που από το 2022 έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εργαστηρίων της Veltia και ταυτόχρονα είναι Διαχειριστής της ENVIROLAB. Ο κ. Γιαννούσιος αν και διαμένει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, μας υποδέχθηκε στο τεράστιο κτίριο της εταιρείας στο Μαρκόπουλο Αττικής. Για εκείνον τα ταξίδια είναι σχεδόν καθημερινά όπως μας είπε, προκειμένου να βγάλει από πάνω μας το βάρος των… τύψεων επειδή του προσθέσαμε άλλη μία υποχρέωση στις τόσες πολλές που κατακλύζουν τη ζωή του.

O CEO του Ομίλου Εργαστηρίων της Veltia μαζί με το team των εργαστηρίων της Αθήνας.

 Η … «προσωπογραφία» του δεν ήταν δύσκολη. Ο CEO των Veltia ήταν για μένα ανοιχτό βιβλίο. Άμεσες σαφείς απαντήσεις χωρίς κρυφές σκέψεις, σε όλες τις ερωτήσεις, εύκολες και δύσκολες. Εάν πρέπει να βγάλω ένα μόνο συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση είναι πως όχι μόνο αγαπάει την δουλειά του αλλά βάζει πάνω απ΄όλους και από όλα την εταιρεία, την οποία αισθάνεται σαν οικογένεια, σαν δικό του χώρο ακόμα και αν δεν του ανήκει. Σε αυτή την προσήλωση οφείλεται και η σταθερή άρνηση του σε δελεαστικές επαγγελματικές προτάσεις. Άλλωστε όπως λέει  «Είμαι ευγνώμον στην Οικογένεια Ευθυμιάδη που με άφησε να εξελιχθώ και μου έδωσε πολλούς βαθμούς ελευθερίας».

Ο κ. Αλέξανδρος Γιαννούσιος ξεναγεί την δημοσιογράφο Ελένη τσαγκά στις εγκαταστάσεις της VELTIA στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Ο Αλέξανδρος Γιαννούσιος απόφοιτος του τμήματος Χημείας και Διδάκτορας Αναλυτικής Χημείας του Α.Π.Θ.  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μοναχοπαίδι αστικής οικογένειας με πατέρα υποδηματοποιό και εργαζόμενη μητέρα ιδιοκτήτρια καταστήματος καλλυντικών, έχει δουλέψει πολύ και σκληρά από μικρός, παίρνοντας παράδειγμα από τον μπαμπά του Γιώργο, ο οποίος «δούλεψε και πάλεψε πολύ» όπως μας είπε ο CEO. Ως μαθητής δούλευε γκαρσόνι, και τα καλοκαίρια σε καλλιέργειες στη Βεργίνα όπου ζούσε με τη γιαγιά του, ενώ και ως φοιτητής έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε υποψήφιους Πανελληνίων. Το ίδιο έκανε και στην κόρη του, η οποία «μπήκε στο Χημικό με 19,6 στις Πανελλήνιες στη Χημεία» μας είπε με γέλιο ικανοποίησης.

Μετά την αποφοίτησή του δούλεψε 10 χρόνια ως καθηγητής Χημείας. Το «μικρόβιο»  της Χημείας το… κόλλησε από έναν καθηγητή και δεν το μετάνιωσε. Για το μόνο που μετανιώνει, είναι πως εάν ήξερε τις προοπτικές, θα είχε μπει πιο νωρίς στον χώρο των εργαστηρίων, αν και η θητεία του στην έδρα τον βοήθησε στην απογείωση της καριέρας του.

Ξεκίνησε στον χώρο των εργαστηρίων το 2001 ως απλός αναλυτής σε…”δουλειά πάγκου” όπως την λέει, στην Agrolab που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε VELTIA. Η «μεταγραφή» από την εκπαίδευση στις αναλύσεις, ήταν απόφαση στιγμής, αλλά και η πιο σωστή στη ζωή του, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν στην αρχή πολύ λιγότερα και η μετάβαση τρομακτική. Η απόφαση ήταν καθαρά δική του και δεν ρώτησε κανέναν, ούτε καν την οικογένειά του. Στη έκπληξή μου σε αυτή τη δήλωση, δεν δίστασε να πει πως «τις αποφάσεις τις παίρνω συνήθως μόνος μου».  Διευκρίνισε βέβαια πως εννοείται πως συζητά τα πάντα με την σύζυγό του Τάνια Μαΐμάρη την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα σε ένα πάρτι και τόνισε την προσπάθειά του όλα αυτά τα χρόνια, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα να είναι κοντά στα παιδιά του, την 23χρονη σήμερα Καλλιόπη που πλέον δουλεύει ως χημικός και τον 20χρονο Γιώργο που σπουδάζει Οικονομικά.

Ο CEO της VELTIA εξελίχθηκε πολύ γρήγορα στην εταιρεία: μέσα σε δύο χρόνια έγινε Τεχνικός διευθυντής, το 2008 Γενικός διευθυντής και όταν η εταιρεία κατάλαβε τις δυνατότητες του, επένδυσε πάνω του και πλήρωσε το Master  στη διοίκηση επιχειρήσεων για να φτάσει το 2022 να γίνει διευθύνων Σύμβουλος.

Ο Αλέξανδρος Γιαννούσιος μιλάει με υπερηφάνεια για την VELTIA που από το 2010 που ανέλαβε, έχει εξελιχθεί με συνεχείς εξαγορές με δημιουργία καινούργιων εργαστηρίων και με επέκταση σε άλλες χώρες υλοποιώντας του όραμα του ιδρυτή της Νίκου Ευθυμιάδη.

Το μυστικό της επιτυχίας των VELTIA σύμφωνα με τον CΕΟ είναι όχι μόνο οι συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό, όχι μόνο η στρατηγική επέκτασης της εταιρείας η συμμετοχή του οποίου ήταν καθοριστική, όχι μόνο η εστίαση στην διαφορετικότητα προσπαθώντας να κάνουν κινήσεις που δεν έχουν κάνει οι άλλοι, αλλά κυρίως το υγιές εργασιακό περιβάλλον και οι ευκαιρίες για εξέλιξη που δίνονται στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούσιο η εταιρεία αναδεικνύει τους ανθρώπους της και κανείς δεν μένει στάσιμος. Όποιος αξίζει, θέλει και πιστεύει στις ικανότητες του και στην δυναμική της εταιρείας, ανεβαίνει βαθμίδα με τρανταχτό παράδειγμα τον ίδιο.

Όσον αφορά στον διεθνή ανταγωνισμό η άποψη του Αλέξανδρου Γιαννούσιου είναι πως στο κομμάτι των αναλύσεων τροφίμων η Ελλάδα δεν υπολείπεται, αλλά στο περιβάλλον είμαστε πίσω καθώς οι έλεγχοι είναι μη επαρκείς και βρισκόμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά και η Ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι πολύ μπροστά στο θέμα της ασφάλειας όχι λόγω των ελέγχων που είναι ελλιπείς αλλά λόγω των υψηλών προδιαγραφών που απαιτούνται για εξαγωγές.

Όσον αφορά στον εσωτερικό ανταγωνισμό στον τομέα των εργαστηρίων ο CEO της VELTIA είπε πως: «Σε επίπεδο επιστημονικής επάρκειας τα ελληνικά εργαστήρια είναι πολύ πιο ψηλά σε σχέση με αυτά του εξωτερικού. Αλλά ο ελληνικός ανταγωνισμός είναι κακός. Ενώ υπάρχουν καλά εργαστήρια υπάρχουν και κάποια που δεν είναι καθόλου αξιόλογα».

Ο Αλέξανδρος Γιαννούσιος έχει εξελιχθεί από καθηγητής χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε έναν τεχνοκράτη με καλώς εννοούμενο εγωισμό, επιμονή, πίστη στις ικανότητες του, που έχει διαπρέψει με την επιχειρηματική του διορατικότητα και την αποτελεσματική διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού σε ένα πολύ απαιτητικό κλάδο όπως είναι η παροχή υπηρεσιών επιστημονικών αναλύσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο