Εταιρείες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την παραγωγή κρέατος κυτταρικής καλλιέργειας, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία κρέατος χωρίς την εκτροφή και τη σφαγή ζώων είναι καλύτερη για το περιβάλλον, την καλή διαβίωση των ζώων και ενδεχομένως την υγεία.
Το τελευταίο επίτευγμα της ισραηλινής εταιρείας MeaTech 3D είναι η μεγαλύτερη μπριζόλα που έχει παραχθεί σε εργαστήριο, με βάρος σχεδόν 110 γραμμάρια.
Η μπριζόλα αποτελείται από πραγματικά μυϊκά και λιπώδη κύτταρα, που προέρχονται από δείγματα ιστού που λαμβάνονται από αγελάδα. Ζωντανά βλαστοκύτταρα βοοειδών ενσωματώθηκαν σε «βιομελάνια» που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή της εταιρείας για την παραγωγή της μπριζόλας.
Η Sharon Fima, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MeaTech, δήλωσε: “Η ανακάλυψη είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών ενός έτους στην κυτταρική μας βιολογία και τις διαδικασίες υψηλής απόδοσης της μηχανικής ιστών, καθώς και την τεχνολογία βιοεκτύπωσης ακριβείας. Πιστεύουμε ότι έχουμε τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανάπτυξη προϊόντων κρέατος υψηλής ποιότητας, με βάση τα κύτταρα. Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε κυτταρικές γραμμές για χοιρινό και κοτόπουλο”.
Η εταιρεία είπε ότι στόχευε να παράγει καλλιεργημένο κρέας με το ίδιο κόστος με το συμβατικό κρέας. Η τεράστια μπριζόλα δεν θα εμφανιστεί σύντομα στα πιάτα των vegan. Αρχικός στόχος της εταιρείας είναι να πουλήσει το καλλιεργημένο λίπος ως συστατικό για άλλα προϊόντα, το 2022.
«Η ανακοίνωση της MeaTech σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την πολυπλοκότητα και το καθαρό μέγεθος μιας καλλιεργούμενης μπριζόλας», δήλωσε η Seren Kell στο Good Food Institute (GFI) Europe. «Η 3D εκτύπωση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να δημιουργούν πιο εξελιγμένα προϊόντα «ολικής κοπής» που μπορούν να αναδημιουργήσουν αυθεντικά τη γεύση, την υφή και την αίσθηση του συμβατικού κρέατος».
Η πρώτη μπριζόλα από κύτταρα παρήχθη τον Δεκέμβριο του 2018 από μια άλλη ισραηλινή εταιρεία, την Aleph Farms. Το κρέας που καλλιεργείται από κύτταρα απαιτεί ρυθμιστική έγκριση πριν πουληθεί στο κοινό, και αυτό συνέβη για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, όταν κοτομπουκιές από την αμερικανική εταιρεία Eat Just άρχισαν να σερβίρονται νόμιμα στη Σιγκαπούρη.
Άλλες εταιρείες που επιδιώκουν το εργαστηριακό κρέας είναι η Mosa Meats στην Ολλανδία, που ιδρύθηκε από τον καθηγητή Mark Post, ο οποίος παρήγαγε το πρώτο εργαστηριακό beefburger το 2013, και η Memphis Meats, που τώρα ανήκει εν μέρει στους Tyson και Cargill, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος στον κόσμο. Πριν από λίγες ημέρες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από το GFI για την κατασκευή φιλετών λαβράκι από 3D εκτυπωμένα κύτταρα χρησιμοποιώντας συστατικά από φύκια για τη δημιουργία βρώσιμων ικριωμάτων για την ανάπτυξη των κυττάρων.
Ο αγώνας δρόμου είναι σε εξέλιξη για την παραγωγή κρεάτων εργαστηρίου αλλά για να γίνουν προσβάσιμες αυτές οι καινοτομίες και για να επιτευχθούν τα τεράστια οφέλη για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια του καλλιεργούμενου κρέατος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χρειάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Οι εταιρείες παράγουν επίσης μπριζόλες από φυτικά συστατικά, με την ισπανική Novameat να παραδίδει αυτό που αποκάλεσε την «πιο ρεαλιστική» μέχρι σήμερα στις αρχές του 2020. Τα συστατικά της περιελάμβαναν μπιζέλι, φύκια και χυμό παντζαριού, που εξωθήθηκαν σε λεπτές ίνες για να αναδημιουργηθεί μυϊκός ιστός.
Τον Νοέμβριο, η Redefine Meat παρουσίασε την τρισδιάστατη εκτυπωμένη φυτική μπριζόλα της στο Λονδίνο. Ο γευσιγνώστης του Guardian περιέγραψε τον μιμητισμό του αληθινού κρέατος ως «εξαιρετικό». Άλλες εταιρείες που εργάζονται για το κρέας φυτικής προέλευσης περιλαμβάνουν την Atlast Food , η οποία χρησιμοποιεί ίνες μύκητα για να δημιουργήσει υφές παρόμοιες με το κρέας.
Πηγή: The Guardian