Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για την αγροτική παραγωγή εν περιόδω ακραίων καιρικών φαινομένων που μαστίζουν την παραγωγή.
Φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι η Ευρώπη, όπως και πολλές περιοχές του κόσμου, ήρθε αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν φυσικά και την αγροτική παραγωγή, η οποία έχει πέσει αρκετά στις βασικές καλλιεργήτριες χώρες της Ευρώπης.
Αναλυτικότερα, οι έντονες βροχοπτώσεις στη Σλοβενία και τη Νότια Αυστρία στις αρχές Αυγούστου οδήγησαν σε ζημιές περίπου 500 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα, ενώ στην Αυστρία, η κύρια γεωργική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας HV εκτίμησε τις ζημιές στην παραγωγή της σε 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του CEΟ Kurt Weinberger, που παραθέτει το EURACTIV.
Ωστόσο, νοτιότερα της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και ορισμένα μέρη του βόρειου τμήματος της Ένωσης, όπως τη Βαλτική, τη Σκανδιναβική χερσόνησο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία το πρόβλημα δεν είναι οι βροχές, αλλά η ξηρασία, που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας, σχεδόν το ένα τέταρτο της ΕΕ, προκαλώντας χαμηλά ποσοστά υγρασίας στο έδαφος.
Αν και πλέον η Νότια Ευρώπη ανακάμπτει σταδιακά από την ξηρασία, δεν επαρκεί αυτό για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της ανοιξιάτικης ξηρασίας, που άφησε μεγάλα αρνητικά κατάλοιπα στη γεωργική παραγωγή, καταλήγει η έκθεση του Παρατηρητηρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μέτρα για να αμβλύνει το πλήγμα για τον τομέα της παραγωγής φρούτων, λαχανικών και του κρασιού νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν στις 11 του μηνός, αυτές οι καλλιέργειες επλήγησαν ιδιαίτερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα, μάλιστα, στην παραγωγή κρασιού πολλοί αμπελουργοί να μην μπόρεσαν καν να ολοκληρώσουν τη φύτευση.
Για να αμβλυνθεί η κατάσταση, ένα «πακέτο ευελιξίας» που εισήγαγε η Επιτροπή στις 8 Αυγούστου θα προσφέρει στα κράτη μέλη και στους αγρότες περισσότερη ευελιξία εντός των προγραμμάτων της ΕΕ για τον κλάδο μέχρι το τέλος του 2023, επιτρέποντας ορισμένες παρεκκλίσεις από τις εθνικές στρατηγικές και τους τρόπους εφαρμογής των προγραμμάτων επιδοτήσεων της γεωργίας της ΕΕ και τη λεγόμενη Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). Ακόμη, οι αμπελουργοί θα μπορούν να παρεκκλίνουν σε ορισμένο βαθμό και στο σύστημα αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου, για να μην χάσουν τα δικαιώματα από τις άδειες φύτευσης λόγω των πλημμυρών.
Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει ήδη εισάγει νωρίτερα φέτος μέτρα για τον αμπελοοινικό με σκοπό να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις υπερβολικές ποσότητες κρασιού στην αγορά και να αποφύγουν την πτώση των τιμών παραγωγού λόγω της μεγάλης συγκομιδής από τα προηγούμενα χρόνια.