Τυρί ιδιωτικής ετικέτας μεγάλου σουπερμάρκετ ανακαλείται λόγω παρουσίας κομματιών ανοξείδωτου χάλυβα
Πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί ανακλήσεις τριμμένου τυριού λόγω παρουσία ξένου σώματος. Για παράδειγμα τα Lidl Βρετανίας ανακάλεσαν τριμμένο τυρί λόγω πλαστικών κομματιών, ενώ αμερικανική εταιρεία ανακάλεσε τριμμένο τυρί τσένταρ λόγω υπολειμμάτων πλαστικών γαντιών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από αναψυκτικά Coca-Cola: Μαζική ανάκληση
Το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό, αφορά σε χιλιάδες συσκευασίες με τριμμένο τυρί ιδιωτικής ετικέτας, που πωλούνται στα σουπερμάρκετ Aldi και οι οποίες ανακλήθηκαν, επειδή υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν μεταλλικά θραύσματα από ανοξείδωτο χάλυβα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι ημερομηνίες “best by” στα πακέτα είναι 13 και 14 Ιουλίου 2025 και ο γενικός κωδικός προϊόντος (UPC) είναι 4061463330840. Η ανάκληση επηρεάζει περίπου 4.800 σακούλες τυριού. Η ανάκληση περιλαμβάνει συσκευασίες 12 ουγγιών Colby Jack Deli Finely Shredded Cheese της Happy Farm που πωλούνται στο Κονέκτικατ, το Μίσιγκαν, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με σκόνη εντόμων; Ευρωπαίοι αρτοποιοί απαντούν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών
Ο FDA ορίζει την ανάκληση Κατηγορίας ΙΙ δηλαδή ως “μια κατάσταση κατά την οποία η χρήση ή η έκθεση σε ένα προϊόν παραβίασης μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μόνος του έπιασε το χταπόδι ο 38χρονος στο Αγρίνιο, που το κατάπιε μαζί με τα αγκίστρια – Συγκλονιστική μαρτυρία μετά το χειρουργείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τρόφιμα που μολύνονται περισσότερο από σαλμονέλα – Ευρήματα WGS και μηχανικής μάθησης
Πως μπορεί να μολυνθεί το τριμμένο τυρί από κομμάτια ανοξείδωτου χάλυβα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών στη Γλυφάδα – Ποιοι γόνοι γνωστών οικογενειών διακινούσαν ναρκωτικά σε… κουτάκια χυμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 10 λάθη στο πρωινό που «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η υπνική άπνοια συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Πάρκινσον – Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες
Η παρουσία μεταλλικών κομματιών όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση κομμάτια από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο στόμα, στο λαιμό ή στα δόντια ακόμα και πνιγμό και μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους κατά τη διαδικασία παραγωγής, επεξεργασίας ή συσκευασίας του προϊόντος. Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικές διαδικασίες τροφίμων λόγω της ανθεκτικότητάς του και της εύκολης καθαριότητας, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν υπάρχει κάποια βλάβη ή αμέλεια. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και επεξεργασία του τυριού, όπως μύλοι, αυτοματοποιημένα συστήματα κοπής ή αναδευτήρες, μπορεί να έχει φθαρμένα μέρη. Ορισμένα μηχανήματα περιέχουν ανοξείδωτο χάλυβα και αν κάποια μέρη σπάσουν ή φθαρούν, μικρά θραύσματα μπορεί να εισχωρήσουν στο προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μυστικό των εστιατορίων που κάνει τις ομελέτες πιο νόστιμες
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ με τις «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΡΙ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» εάν το ξένο υλικό μπορεί να αφαιρεθεί αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια της προσθήκης του σε άλλα προϊόντα, το τυρί θα είναι κατάλληλο για περαιτέρω επεξεργασία τροφίμων. Το τυρί που έχει μολυνθεί με γυαλί και σκληρό πλαστικό αφαιρείται από την τροφική αλυσίδα και απορρίπτεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον Κανονισμό 1069/2009 (ζωικά υποπροϊόντα). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τυρί μολυσμένο με μεμονωμένα μεταλλικά κομμάτια, εάν είναι αποτελεσματική η αφαίρεση πριν ή κατά τη διάρκεια της περαιτέρω επεξεργασίας με την προϋπόθεση ότι η μέθοδος αφαίρεσης είναι αποδεκτή από την αρμόδια αρχή. Εάν η φύση των ξένων σωμάτων είναι άγνωστη/μη καθορισμένη, το τυρί πρέπει να απορριφθεί και να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό 1069/2009 σε ζωικά υποπροϊόντα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.