Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άνοιξαν οι εγγραφές για τον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti»

ΑρχικήΝέαΆνοιξαν οι εγγραφές για τον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti»
spot_img

Από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 2025 θα πραγματοποιηθεί εφέτος, για 11η χρονιά, ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, με τις αιτήσεις συμμετοχής να είναι ήδη ανοιχτές για τους ενδιαφερόμενους.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

- Advertisement -

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για μία «πολύχρονη επιτυχημένη προσπάθεια με γνώμονα την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου». Κάλεσε, δε, τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις με τυποποιημένα ελαιόλαδα να συμμετάσχουν, ώστε «όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ανάδειξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”».

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο κ. Τζεδάκης, «για πρώτη φορά φέτος εγκαινιάζουμε μια νέα κατηγορία διακρίσεων στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου που είναι η κατηγορία καινοτομίας. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει οτιδήποτε καινοτόμο σχετίζεται με τη συσκευασία αλλά και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στην εστίαση και τον ελαιοτουρισμό, δίνοντας νέο κίνητρο και ώθηση για τους συμμετέχοντες».

Η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, τόνισε πως «o διαγωνισμός είναι θεσμός για το ελαιόλαδο και κύριο στόχο έχει τη στήριξη και ανάδειξη του κύριου “πρεσβευτή”του πρωτογενή τομέα της Κρήτης για την παραγωγή και τις εξαγωγές».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ, Ελευθερία Γερμανάκη, υπογράμμισε την αξιοπιστία του διαγωνισμού, αφού, όπως ανέφερε, «γίνεται στα πρότυπα του Mario Solinas, που είναι ο πιο αξιόπιστος σε όλον τον κόσμο και με τα πιο αυστηρά πρότυπα. Έχει αξιοπιστία, σοβαρότητα και αμεροληψία και αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο καινούργιες ετικέτες κάνουν αίτημα συμμετοχής».

Το «παρών» στην παρουσίαση του διαγωνισμού έδωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μανόλης Καρπαδάκης, ο εντεταλμένος ερευνητής, με ειδίκευση στην Τεχνολογία και Ποιότητα Ελαιολάδου Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», δρ. Γιώργος Καλαντζάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα