Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική καινοτομία: Απλό τεστ (όπως του covid) για την αποκάλυψη απάτης στα θαλασσινά

ΑρχικήΝέαΕλληνική καινοτομία: Απλό τεστ (όπως του covid) για την αποκάλυψη απάτης στα θαλασσινά
spot_img

Πρωτότυπο εργαλείο μίας χρήσης για τον προσδιορισμό του είδους ψαριών.

Σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, οι πωλητές συχνά περνούν φθηνότερα είδη ψαριών ως πιο πολύτιμα αντίστοιχά τους. Όταν ένα φιλέτο ψαριού μοιάζει πολύ με ένα άλλο, η εσφαλμένη αναγνώριση και ακόμη και η σκόπιμη απάτη είναι εύκολη. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έχει πρωτοπορήσει απλές τεχνικές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA που βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν τα ψάρια για τα οποία πληρώνουν.

Η πρόκληση

Πότε ο μερλούκιος (μπακαλιάρος) δεν είναι μερλούκιος; Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία όπου ο ευρωπαϊκός μερλούκιος ( Merluccius merluccius) είναι βραβευμένος, συχνά εξαπατούνται να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για άλλα είδη από τις οικογένειες μερλούκιων ( Merluccius και Macruronus ). Όλα αυτά είναι καλά ψάρια για κατανάλωση – αλλά συχνά, δεν είναι αυτά που νομίζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές μερλούκιου ότι αγοράζουν.

Δοκιμή ράβδου στάθμης για τόνο. Η ράβδος στάθμης στα αριστερά είναι ο έλεγχος και δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα. Η επιπλέον κόκκινη ταινία στα άλλα 3 βέργες δείχνει μια θετική αναγνώριση του είδους.

Ο ερυθρός τόνος είναι ένα άλλο πολύτιμο ψάρι το οποίο οι ανέντιμοι έμποροι μπορούν να αντικαταστήσουν με πιο κοινές ποικιλίες. Με ένα φιλέτο ψαριού συχνά να μοιάζει πολύ με ένα άλλο, η λανθασμένη επισήμανση είναι εύκολη. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 40% των ψαριών που πωλούνται από ιχθυοπωλεία, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο δεν είναι αυτό που υποτίθεται ότι είναι .

Η σύγχυση και η απάτη είναι ευρέως διαδεδομένες

Σε συνέδριο για την ελληνική αλιευτική επιστήμη το 2019, οι εταιρείες επεξεργασίας θαλασσινών σημείωσαν ότι η σύγχυση μεταξύ των ειδών είναι δαπανηρή για τη βιομηχανία. Οι αποστολές συχνά αποδεικνύεται ότι είναι το λάθος είδος ψαριού – και, ίσως χειρότερα, ένα φορτίο που υποτίθεται ότι αποτελείται από έναν τύπο ψαριού μπορεί να είναι ένα μείγμα πολλών ειδών.

Οι έμποροι μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναγνωρίσουν περισσότερα από το είδος. Ο σωστός τύπος ψαριού θα μπορούσε να προέρχεται από διαφορετικό μέρος του ωκεανού όπου τα αποθέματα είναι λιγότερο βιώσιμα, ή ακόμα και από μια θαλάσσια περιοχή. Μπορεί να είναι ένα εκτρεφόμενο ψάρι που μεταμφιέζεται σε άγριο, ή το αντίστροφο. Η εξέταση DNA μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης κάνοντας διάκριση μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών ψαριών , καθώς και διαφορετικών ειδών.

Ανάπτυξη ενός γρήγορου τεστ DNA

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα απλό τεστ DNA που θα βασίζεται σε ένα «ραβδί στάθμης στάθμης» μιας χρήσης , παρόμοιο με τα γρήγορα τεστ για τον COVID-19. Συμφώνησαν ότι οι δοκιμές θα πρέπει να είναι γρήγορες και εύκολες στη διενέργεια του πεδίου και να προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες μεμονωμένων μεταποιητών ψαριών. Η στενή εμπλοκή του κλάδου ήταν σημαντική για την εξασφάλιση της επιτυχίας του έργου.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με την εκτεταμένη εμπειρία του στον κλάδο της αλιείας, και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο είχε εργαστεί στο παρελθόν σε δοκιμές ράβδου μέτρησης για τον εντοπισμό απατηλών προϊόντων σε άλλους τομείς όπως το ελαιόλαδο, πραγματοποίησαν το έργο DNASEEKER.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών συνεισφέρει την ερευνητική και επιστημονική τεχνογνωσία και εμπειρία αναφορικά με τους τελικούς χρήστες των αποτελεσμάτων του παρόντος έργου καθώς και τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις για την ανάλυση των δειγματοληψιών πεδίου καθώς και την διεξαγωγή αυτών για τη συνεργασία με τους εμπλεκομένους που είναι εταιρείες του κλάδου μεταποίησης αλιευμάτων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα η ομάδα της Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας συνεισφέρει την ερευνητική και επιστημονική τεχνογνωσία και εμπειρία για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων βιοαισθητήρων DNA, που βασίζονται σε τεχνολογία αιχμής, την νανοτεχνολογία, για τον μοριακό έλεγχο ιχθύων με τελικό στόχο την μοριακή πιστοποίηση της αυθεντικότητας τροφίμων και υποπροϊόντων ψαριών. 

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σετ ράβδων στάθμης για να ελέγξουν την ταυτότητα δύο ομάδων παρόμοιων ειδών ψαριών.

  • Στην πρώτη ομάδα επικεντρώθηκαν στις σαρδέλες ( Sardina pilchardus ), οι οποίες μερικές φορές συγχέονται με τον ευρωπαϊκό γαύρο ( Engraulis encrasicolus ) και τη στρογγυλή σαρδέλα ( Sardinella aurita ).
  • Στη δεύτερη ομάδα, ήταν ο κιτρινόπτερος τόνος ( Thunnus albacares ) και ο παλαμίδας ( Katsuwonus pelamis ), που συχνά πωλούνται ως ο πιο πολύτιμος τόνος ( Thunnus thynnus ).

Εκτός από τις ράβδους μέτρησης, οι ερευνητές ανέπτυξαν πρωτόκολλα και εκπαιδευτικό υλικό που επιτρέπουν στις εταιρείες επεξεργασίας ψαριών να αναγνωρίσουν θετικά αυτά τα είδη σε μόλις 90 λεπτά , χωρίς πρόσβαση σε εργαστήριο.

Το έργο έλαβε υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) . Το EMFF κάλυψε όλες τις πτυχές της εργασίας, από την εργαστηριακή υποδομή μέχρι την πρακτική εκπαίδευση των βιομηχανικών εταίρων. Η επιτυχία του έργου δεν θα ήταν δυνατή μέσω άλλων μηχανισμών χρηματοδότησης, αναγνώρισαν οι επιστήμονες.

Ο Δρ Αλίξις Κονίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου DNASEEKER, δήλωσε: «Με αυτό το έργο, οι δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν μια πολύ σημαντική πτυχή της εφαρμογής του DNA, δηλαδή μια ακριβή και απλούστερη μέθοδο για την αναγνώριση ειδών με σημασία για το προϊόν ψαριών. επεξεργασία και με περισσότερες από μία αιτήσεις.»

Και πρόσθεσε: «Οι εφαρμογές κυμαίνονται από την αναγνώριση της υδατοκαλλιέργειας, της κλιματικής αλλαγής και των ξένων ειδών. σε περιβαλλοντικές μελέτες βιοποικιλότητας με βάση το DNA θαλάσσιων, υφάλμυρων και γλυκών υδάτων. Όλα αυτά γίνονται με ελάχιστη προσπάθεια, εξαιρετικά φθηνές πρώτες ύλες, φορητά όργανα και ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει σε άπειρους επιστήμονες ή τεχνικούς να πραγματοποιήσουν την ανάλυση με τα ίδια αποτελέσματα».

Το αποτέλεσμα είναι ένας πρακτικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τον γρήγορο εντοπισμό ειδών ψαριών που συχνά φέρουν λάθος ετικέτα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, κοστίζοντας χρήματα στους καταναλωτές και πιθανώς παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διατήρησης. Οι εταίροι του έργου λένε ότι η τεχνική έχει τη δυνατότητα για παγκόσμια χρήση και θα μπορούσε να επεκταθεί για να καλύψει και άλλα είδη, όπως απαιτείται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο