Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

15 κρούσματα ηπατίτιδας στην Ουγγαρία από τα φρούτα που εισάγονται και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων15 κρούσματα ηπατίτιδας στην Ουγγαρία από τα φρούτα που εισάγονται και στην Ελλάδα
spot_img

Τα θύματα κατανάλωσαν το επικίνδυνο προϊόν σε εστιατόριο

Στις 19 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή πύλη RASFF ενημέρωσε 21 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος για επικίνδυνο μείγμα φρούτων που εξάγεται σε αυτές τις χώρες και στο οποίο εντοπίστηκε ηπατίτιδα Α. Λίγες ημέρες αργότερα (26 Αυγούστου) ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση στους Έλληνες καταναλωτές για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν καταναλώσουν το προϊόν  «ARDO ARDOOIE NV» το οποίο μάλιστα πωλείται από μεγάλα σουπερμάρκετ. Τα φρούτα έχουν ανακληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Το θέμα όμως όμως παίρνει νέα διάσταση, καθώς δεν σταμάτησε στον εντοπισμό του ιού στο μείγμα φρούτων. 15 άνθρωποι στην Ουγγαρία αρρώστησαν με ηπατίτιδα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από γεύμα σε εστιατόριο. Μετά από ελέγχους των αρχών στο εν λόγω εστιατόριο, εντοπίστηκαν σακουλάκια των 2,5 κιλών με το μείγμα των φρούτων, τα οποία αναλύθηκαν σε Ουγγρικό εργαστήριο και εντοπίστηκε ο ιός.

Η  βέλγικη εταιρεία «ARDO ARDOOIE NV» παράγει το μείγμα φρούτων μέσω ενός υπεργολάβου στην Πολωνία, ενώ τα προϊόντα διακινούνται κυρίως στον κλάδο της εστίασης.

«Λυπούμαστε που αυτό το περιστατικό συνέβη παρά όλες τις προφυλάξεις και τη φροντίδα που λαμβάνουμε για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την επεξεργασία των προϊόντων μας με ασφαλή και ποιοτικό τρόπο», δήλωσε η εταιρεία και δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το ήπαρ. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται 15-50 ημέρες για να αναπτυχθούν μετά την αρχική μόλυνση και τυπικά διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μερικές φορές περισσότερο. Ο ιός μεταδίδεται όταν κάποιος καταπιεί τον ιό, μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή του ήπατος, πυρετό, χαμηλή όρεξη, ναυτία, έμετο, διάρροια, μυϊκούς πόνους και κιτρίνισμα στο ασπράδι των ματιών και του δέρματος (ίκτερος).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο