Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται μπύρα σε κουτί λόγω κινδύνου έκρηξης και τραυματισμών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλείται μπύρα σε κουτί λόγω κινδύνου έκρηξης και τραυματισμών
spot_img

Νέο περιστατικό ανάκλησης μπύρας λόγω κινδύνου τραυματισμού για τους καταναλωτές.

Για σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού από μπύρα ειδοποίησε η Ολλανδία την Ευρωπαϊκή πύλη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για κινδύνους από τρόφιμα RASFF. Και τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακληθεί μπύρα λόγω κινδύνου έκρηξης  από υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο προϊόν, όπως και τον Ιούνιο ανακλήθηκε η μπύρα στη Βρετανία επειδή μερικά κουτιά «έσκασαν» λόγω υπερβολικής ενανθράκωσης. Επίσης στη Βρετανία το 2022 τα σουπερμάρκετ Lidl είχαν ανακαλέσει κουτιά μπύρας Stewart Brewing IPA, λόγω κινδύνου έκρηξης, ενώ και η Βρετανική ζυθοποιία Vocation Brewery ανακάλεσε μπύρες σε κουτί  Lower Altitude 330 ml, λόγω κινδύνου έκρηξης.

Η μπύρα που ανακαλείται λόγω κινδύνου έκρηξης

Η τωρινή ανάκληση έγινε από την εταιρεία Arpus Bier και την αλυσίδα σουπερμάρκετ Albert Heijn, που αποφάσισαν να ανακαλέσουν την μπύρα Arpus Riwaka x Nectaron x Galaxy IPA με ημερομηνία λήξης 30 Νοεμβρίου 2026 από τα καταστήματα. Κατά τη διάρκεια ενός ποιοτικού ελέγχου αποδείχθηκε ότι η πίεση στο δοχείο μπορεί να είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα τα δοχεία να ανοίγουν “αυθόρμητα”. Οι μπύρες αυτές πωλούνται επίσης στο Βέλγιο και τη Λετονία.

Πότε και γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης σε μπύρες

Τα κουτιά και τα μπουκάλια μπύρας, μπορεί να εκραγούν και να εκτοξεύσουν αιχμηρά θραύσματα κασσίτερου ή γυαλιού λόγω υπερβολικής ενανθράκωσης. Η υπερβολική ενανθράκωση συμβαίνει όταν, μέσα στη συσκευασία λαμβάνει χώρα μία δευτερογενής ζύμωση, εξαιτίας του χαμηλού ABV και της υπερβολικής ζέστης, που δημιουργεί πρόσθετο  CO2, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό αφρό με κίνδυνο να σκάσει το κουτί και να κινδυνεύσει ο καταναλωτής.

Μια άλλη πιθανή αιτία της υπέρβασης της ενανθράκωσης της μπύρας μπορεί να είναι η λανθασμένη προετοιμασία της μπύρας. Εάν μια μπύρα εμφιαλωθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αρκετή πίεση για να αναγκάσει το δοχείο να εκραγεί. Η υπερβολική ενανθράκωση της μπύρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθιστώντας το προϊόν μη ασφαλές για κατανάλωση. Και η προσθήκη υπερβολικής ζάχαρης στη μπύρα μπορεί να οδηγήσει σε ενανθράκωση πάνω από το όριο κινδύνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο