Παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων αλλά βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία
Χωρίς αμφιβολία, το κέτσαπ, τα ντιπ και κάθε λογής σάλτσες ενισχύουν τη γεύση και την εμπειρία οποιουδήποτε γεύματος ή σνακ. Το ξέρετε όμως ότι περιέχουν ένα τουλάχιστον γνωστό συστατικό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου;
Πρόκειται για το βενζοϊκό νάτριο το οποίο μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου.
Τι ακριβώς είναι όμως το βενζοϊκό νάτριο;
Το βενζοϊκό νάτριο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Πρόκειται βασικά για ένα άλας νατρίου του βενζοϊκού οξέος, το οποίο απαντάται φυσικά σε ορισμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βενζοϊκό νάτριο είναι όταν αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες, ιδιαίτερα όταν εκτίθεται σε όξινα τρόφιμα ή εκτίθεται στο φως ή τη θερμότητα. Σε τέτοιες συνθήκες, το βενζοϊκό νάτριο μπορεί να σχηματίσει βενζόλιο, ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο, το οποίο συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία.
Τι λένε μελέτες
Αρκετοί ερευνητές έχουν αποδείξει ότι όταν το βενζοϊκό νάτριο συνδυάζεται με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση και να σχηματίσει βενζόλιο. Ενώ τα επίπεδα βενζολίου που παράγεται στα τρόφιμα είναι ως επί το πλείστον χαμηλά, η σωρευτική επίδραση της κατανάλωσης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Αρκετοί ρυθμιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του FDA και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έχουν ταξινομήσει το βενζοϊκό νάτριο ως Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές (GRAS) όταν χρησιμοποιείται εντός καθορισμένων ορίων. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή έρευνα για να κατανοηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του νατρίου.
Επιπτώσεις στην υγεία
Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου. Ωστόσο, άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό καλό θα είναι να περιορίσουν την πρόσληψή του στο ελάχιστο.