Η EFSA παραμένει επιφυλακτική απέναντι στο πρόσθετο τροφίμων E 174.
Ο άργυρος (E 174), ένα χρώμα τροφίμων που προσδίδει εντυπωσιακή μεταλλική λάμψη σε ζαχαρωτά, επιδόρπια και άλλα διακοσμητικά τρόφιμα, παραμένει στο επίκεντρο της επιστημονικής ανησυχίας. Παρά την αυξανόμενη χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε σημερινή της δημοσίευση, δεν μπορεί ακόμη να εκδώσει ασφαλές συμπέρασμα για την κατανάλωσή του.
Η επαναξιολόγηση του E 174 ξεκίνησε το 2016 από την επιτροπή ANS της EFSA. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκών στοιχείων δεν επέτρεψε στην επιτροπή να αξιολογήσει πλήρως την ασφάλειά του. Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή FAF να συνεχίσει την αξιολόγηση με βάση νέα δεδομένα.
Τα τεχνικά δεδομένα που αφορούσαν τον φυσικοχημικό χαρακτηρισμό των σωματιδίων του E 174, την κατανομή μεγέθους και τη μορφολογία τους δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις της EFSA. Οι δύο μελέτες γονοτοξικότητας και η υποχρόνια μελέτη τοξικότητας που υποβλήθηκαν επίσης δεν παρείχαν επαρκή βάση για ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Με δεδομένη την αδιαλυτότητα του αργύρου στο νερό και την παρουσία του σε μορφή νανοσωματιδίων, η επιτροπή κατέληξε στο ότι απαιτείται ειδική αξιολόγηση κινδύνου στη νανοκλίμακα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA για τα νανοϋλικά στην αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών.
Η ανασφάλεια γύρω από τον E 174 δεν αφορά μόνο τη χημική του φύση, αλλά και τη μακροχρόνια επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό. Η EFSA τονίζει ότι χωρίς αξιόπιστα και πλήρη επιστημονικά δεδομένα, η ασφάλεια του E 174 δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Έτσι, δεν προτείνονται αλλαγές στις υπάρχουσες προδιαγραφές για το πρόσθετο και η χρήση του παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση.