Επιστολή της Consumer Reports στη General Mills να μειώσει τα χημικά πλαστικά στα τρόφιμα.
Σε επιστολή που εστάλη χθες στη General Mills, η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών στις ΗΠΑ Consumer Reports, προέτρεψε την εταιρεία να προστατεύσει τους καταναλωτές από υψηλά επίπεδα δυνητικά επικίνδυνων πλαστικών χημικών στα προϊόντα διατροφής της. Η CR πρόσφατα δοκίμασε διάφορα τρόφιμα και διαπίστωσε ότι τα βιολογικά τυροειδή ραβιόλια της Annie που παρασκευάζονται από την General Mills είχαν το υψηλότερο επίπεδο φθαλικών ενώσεων από οποιοδήποτε προϊόν που δοκίμασε. Οι φθαλικές ενώσεις είναι ένας πλαστικοποιητής, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά, και έχουν συνδεθεί με έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών για την υγεία, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Όταν αγοράζετε βιολογικά, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς είναι ότι θα τρώτε πλαστικά χημικά», δήλωσε ο Brian Ronholm, διευθυντής πολιτικής τροφίμων στην Consumer Reports, ο οποίος ξεκίνησε μια αναφορά καλώντας την εταιρεία να αναλάβει δράση. «Η Annie’s είναι μια ευρέως δημοφιλής μάρκα μεταξύ των γονέων που ελπίζουν να ταΐζουν τα παιδιά τους πιο υγιεινά γεύματα, αλλά τα βιολογικά ραβιόλια τυριού της είχαν το πιο αυξημένο επίπεδο πλαστικών χημικών στις δοκιμές μας».
Το CR εξέτασε 85 διαφορετικά τρόφιμα και διαπίστωσε ότι το Annie’s Organic Cheesy Ravioli περιείχε 53.579 νανογραμμάρια φθαλικών ενώσεων σε μία μόνο μερίδα, 75 % υψηλότερα από το πλησιέστερο γεύμα ζυμαρικών σε κονσέρβα στην ίδια ανάλυση. και άλλα προϊόντα της General Mills είχαν επίσης σχετικά επίπεδα φθαλικών ενώσεων στις δοκιμές της CR: Γνήσιο Yoplait γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (γαλλική βανίλια): 10.948 νανογραμμάρια. Cheerios Πρωτότυπο: 10.980 νανογραμμάρια. Green Giant Cream Sweet Corn (κονσέρβα): 7.603 νανογραμμάρια; και Progresso Vegetable Classics Σούπα λαχανικών (κονσέρβα) 2.888 νανογραμμάρια.
«Οι δοκιμές μας διαπίστωσαν ότι ορισμένα προϊόντα διατροφής είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να μειωθεί η παρουσία τους», δήλωσε ο Ronholm. «Η General Mills θα πρέπει να διεξάγει δοκιμές για να εντοπίσει πού εισέρχονται τα πλαστικά στην αλυσίδα παραγωγής και να λάβει μέτρα για την προστασία του κοινού μειώνοντας την έκθεση σε αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες».
Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω της συσκευασίας αλλά και από την έκθεση σε πλαστικό σε σωλήνες, μεταφορικούς ιμάντες και γάντια που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν ακόμη και να εισέλθουν απευθείας στο κρέας και να παράγουν μέσω μολυσμένου νερού και εδάφους.
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι οι πλαστικοποιητές είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παρεμβαίνουν στην παραγωγή και τη ρύθμιση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Ακόμη και μικρές διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι, οι γενετικές ανωμαλίες, οι πρόωροι τοκετοί, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές και η στειρότητα.