Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
Ελληνικά μύδια κρίθηκαν μη ασφαλή για κατανάλωση, και αποσύρθηκαν από την αγορά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia και οι οποίοι εντόπισαν υψηλά επίπεδα Escherichia coli (κολοβακτηρίδια), στο τρόφιμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε η Πασχαλινή Ευρωπαϊκή αγορά από επώνυμα αρώματα με απαγορευμένη ουσία – Μπαράζ ανακλήσεων σε πολύ γνωστές μάρκες
Οι μετρήσεις δείχνουν 450–780 MPN/100g (μονάδες E. coli ανά 100 γραμμάρια μυδιών) τιμή δπου υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 230 MPN/100g που θέτει η ΕΕ για οστρακοειδή που τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται ελαφρώς και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζεται σοβαρός.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφική Διαφάνεια: Προς υποχρεωτική επισήμανση διατροφικών στοιχείων στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών
Κολοβακτηρίδια στα μύδια
Τα μύδια (όπως και όλα τα δίθυρα οστρακοειδή) μπορούν να μολυνθούν με E. coli μέσω του περιβάλλοντός τους, δηλαδή του θαλασσινού νερού όπου ζουν και τρέφονται. Τα μύδια είναι φίλτρα τροφοδοσίας:
Φιλτράρουν, δηλαδή, μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού για να τραφούν. Ό,τι υπάρχει στο νερό — μικροοργανισμοί, βακτήρια, ρύποι — παγιδεύεται και συσσωρεύεται μέσα τους. Η παρουσία E. coli είναι δείκτης κοπρανώδους ρύπανσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα
Από πού έρχεται το E. coli στο θαλασσινό νερό;
- Αστικά λύματα – Παράνομες ή προβληματικές απορρίψεις λυμάτων (από πόλεις, ξενοδοχεία, σπίτια) χωρίς επεξεργασία. Υπερχείλιση αποχετεύσεων, ειδικά μετά από βροχές.
- Κτηνοτροφικές μονάδες – Περιττώματα ζώων (κοπριά) από φάρμες που φτάνουν σε ποτάμια ή θάλασσα μέσω απορροών.
- Βιομηχανικά απόβλητα – Αν περιέχουν οργανικά κατάλοιπα και μικροοργανισμούς.
- Αγροτικές καλλιέργειες – Λίπασμα από κοπριά που ξεπλένεται με τη βροχή και καταλήγει στη θάλασσα.
Αν καταναλώσεις μύδια μολυσμένα με E. coli, ειδικά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης ή λοίμωξης. Μπορεί να προκληθεί γαστρεντερίτιδα με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Διάρροια (μπορεί να είναι υδαρής ή με αίμα, αν είναι παθογόνο στέλεχος)
- Κράμπες στην κοιλιά
- Ναυτία / έμετος
- Πυρετός
- Ατονία
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις είναι πιθανό ένα Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο που προκαλεί καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, νεφρική ανεπάρκεια και ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.