Ορισμένα φυτοφάρμακα περιέχουν PFAS.
Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου, παραρουσιάστηκαν τα δεδομένα για τα τρόφιμα που εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία και ενδέχεται να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών από ό,τι τα εγχώρια προϊόντα.
Οι πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές της βρετανικής κυβέρνησης εντόπισαν 46 φυτοφάρμακα που συνδέονται με τον καρκίνο σε εισαγόμενα προϊόντα, σε σύγκριση με 19 σε τρόφιμα βρετανικής προέλευσης.
Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζονται και σε άλλα ανησυχητικά φυτοφάρμακα. Δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος αριθμός τόσο «αναπτυξιακών ή αναπαραγωγικών τοξινών» (που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα) όσο και νευροτοξινών (επηρεάζουν το νευρικό σύστημα) ανιχνεύθηκαν στις εισαγωγές σε σύγκριση με τα προϊόντα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα εισαγόμενα τρόφιμα βρέθηκαν επίσης να περιέχουν υπερδιπλάσιο αριθμό (29 έναντι 12) χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα ορμονικά συστήματα και να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρκίνων και γενετικών ανωμαλιών.
Μετά την είδηση του Απριλίου ότι ορισμένα φυτοφάρμακα περιέχουν PFAS «για πάντα χημικές ουσίες», η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι, ενώ πέντε φυτοφάρμακα PFAS υπήρχαν σε τρόφιμα που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε σε 12 για τις εισαγωγές.
Η έκθεση στα PFAS λόγω της ικανότητάς τους να συσσωρεύονται στο αίμα, τα οστά και τους ιστούς των ανθρώπων και άλλων ζωντανών οργανισμών, έχει συνδεθεί με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και μείωση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα παρουσιάζουν υπολείμματα έως και 12 διαφορετικών φυτοφαρμάκων, τα κυβερνητικά όρια ασφαλείας εξακολουθούν να καθορίζονται για ένα μόνο χημικό κάθε φορά, αγνοώντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χημικά μπορούν να γίνουν πιο επιβλαβή όταν συνδυάζονται.
Κοιτάζοντας πέρα από αυτούς τους 12 «χειρότερους παραβάτες», η ανάλυση αποκαλύπτει ότι το 31% των τροφίμων που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο περιείχαν περισσότερα από ένα φυτοφάρμακα, ενώ για τις εισαγωγές το ποσοστό ήταν 55%. Τριπλάσια ποσότητα εισαγόμενων προϊόντων βρέθηκε να περιέχει επίπεδα μεμονωμένων φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα ινδικά φασόλια ήταν τα πιο προβληματικά με παράνομα υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων που ανιχνεύθηκαν σε 10 από τα 25 δείγματα που εξετάστηκαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη μέση των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία, οπότε οι εισαγωγές τροφίμων είναι πιθανό να αυξηθούν.
Τα εισαγόμενα τρόφιμα βρέθηκαν επίσης να περιέχουν υπολείμματα 48 φυτοφαρμάκων που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση από τους Βρετανούς αγρότες. Αυτό δίνει στους ξένους παραγωγούς ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επειδή μπορούν να καλλιεργούν φθηνότερα χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες που απαγορεύονται στη Μεγάλη Βρετανία λόγω των βλαβών που προκαλούν στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Στα μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν περιλαμβάνονταν το carbaryl και το diazinon, αμφότερα χημικά που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και συνδέονται με καρκίνο. Το εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες νεονικοτινοειδές imidacloprid – που απαγορεύεται για χρήση σε καλλιέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018 – βρέθηκε σε προϊόντα όπως πατάτες, μπιζέλια και σταφύλια που εισήχθησαν από διάφορες χώρες.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Αναφέρεστε για φυτοφάρμακα στα τρόφιμα συγκεκριμένα γράφεται,Το εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες νεονικοτινοειδές imidacloprid – που απαγορεύεται για χρήση σε καλλιέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018 – βρέθηκε σε προϊόντα όπως πατάτες, μπιζέλια και σταφύλια που εισήχθησαν από διάφορες χώρες, για ποιο λόγο έχετε εικόνα με κόκκινο κρέας από τη στιγμή πουθενά δεν αναφέρεται ότι αυτά τα φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε κόκκινο κρέας, για ποιο λόγο προσπαθείτε να παρατηρήσετε αυτούς που σας διαβάζουν, διότι γνωρίζετε ότι πολύ δεν διαβάζουν όλο το άρθρο απλά μόνο τους τίτλους όποτε συνδυάζουν φυτοφάρμακα με την εικόνα που δείχνετε κόκκινο κρέας πράγμα απαράδεκτο γιατί δεν βάλατε τα φασόλια ή τα σταφύλια, η της πατάτες στη φωτογραφία,