Για όλα φταίνε τα PFAS που εισέρχονται στον οργανισμό μας ακόμη και μέσω του χαρτιού ψησίματος
Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση.
Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η ευρεία χρήση τους, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιμόλυνση των τροφίμων με τις ουσίες αυτές οφείλεται κυρίως στη βιοσυσσώρευση σε υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε PFAS. Ωστόσο, η χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα οποία περιέχουν PFAS είναι πιθανό να συμβάλλει στην έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις ουσίες.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές
Επειδή οι μακράς διάρκειας και επιβλαβείς PFAS είναι απωθητικές για το νερό και το λίπος, χρησιμοποιούνται επίσης σχεδόν σε κάθε χαρτί ψησίματος. Παρόλο που οι τιμές είναι εντός του προβλεπόμενου ορίου, οι χημικές ουσίες μπορούν να εξατμιστούν όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και να περάσουν στον αέρα και στα τρόφιμα, λέει η ειδικός χημικών της BUND, Luise Körner.
Βάλτε λίπος και αλεύρι στο ταψί αντί για χαρτί ψησίματος
- Δείτε επίσης: Lidl Fr: Συσκευασμένο δημοφιλές προϊόν ανακλήθηκε σήμερα από 149 σουπερμάρκετ της αλυσίδας
«Εάν χρησιμοποιείτε χαρτί ψησίματος, δεν πρέπει να τοποθετείται πολύ κοντά στις αντιστάσεις του φούρνου και κατά προτίμηση δεν πρέπει να το χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες άνω των 220 βαθμών. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου. Αντ’ αυτού, μπορείτε να λαδώσετε το ταψί και να το πασπαλίσετε με αλεύρι», λέει χαρακτηριστικά.
Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών του Αμβούργου συνιστά επίσης να αλείφετε το ταψί με μαργαρίνη ή φυτικό λάδι υψηλής θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, απλώστε από πάνω λίγο αλεύρι ή φρυγανιά για να μην κολλήσουν τα φαγητά στο ταψί. Μια άλλη επιλογή: αναμείξτε απευθείας το αλεύρι με το λάδι και απλώστε το στο δίσκο.
- Δείτε επίσης: Προσοχή – ΕΦΕΤ: Αποξηραμένα βερίκοκα με επικίνδυνη ουσία στην ελληνικά αγορά – Συσκευάζονται στον Πειραιά
Για το εάν είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Βιολόγος MSc Food Science, Γενικός διευθυντής της AG ADVENT και συνιδρυτής και διαχειριστής του Cibum, Νίκος Γδοντέλης, στην Εκπομπή της ΕΡΤ1 “Studio 4”:
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η λαδόκολλα που επιλέγουμε είναι κατάλληλη και ασφαλής για τη χρήση που τη θέλουμε;
Σύμφωνα με την Άννα Λεκατσά Γεωπόνο-Επιστήμονα Τροφίμων, Senior Consultant της AG ADVENT AE εκτός από τα PFAS άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από το χαρτί στο φαγητό μας είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας χαρτί, κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, από αξιόπιστες μάρκες για να εκμηδενίσουμε τυχόν πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επισήμανση, διαφήμιση και παρουσίαση ενός υλικού που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο πρέπει να είναι σαφείς, πλήρεις και δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.
Οι παραγωγοί και οι συσκευαστές οφείλουν να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην επισήμανση των υλικών, έτσι θα πρέπει να διαβάσουμε τα ακόλουθα στην ετικέτα της συσκευασίας της λαδόκολλας: «για επαφή με τρόφιμα» ή να δούμε την ειδική ένδειξη σχετικά με τη χρήση ή το ακόλουθο σύμβολο:
- Δείτε επίσης: Τι μας ταΐζουν οι Κινέζοι; Καρκινογόνος ουσία σε σκόνη τζίντζερ που πωλείται σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες
Το χαρτί ψησίματος δεν το πετάμε στην ανακύκλωση
Για την προστασία του περιβάλλοντος, το χαρτί ψησίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, εκτός κι αν έχει σκούρα καφέ, καμένα σημεία μετά τη χρήση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να απορρίπτεται στα υπόλοιπα απορρίμματα και όχι στα απορρίμματα χαρτιού.