Μάθετε πώς να αποθηκεύετε σωστά το πιπέρι, ώστε να παραμένει φρέσκο και γευστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πιπέρι διατίθεται σε δύο μορφές: σε κόκκους ή αλεσμένο. Οι κόκκοι διατηρούν το άρωμά τους για έως και
τέσσερα χρόνια, γράφει η Γερμανική ένωση βιομηχανίας μπαχαρικών στην ιστοσελίδα της . Το αλεσμένο πιπέρι χάνει τη γεύση του πιο γρήγορα επειδή τα αιθέρια έλαια διαφεύγουν κατά τη διαδικασία άλεσης. Αν θέλετε έντονο άρωμα, αλέστε το μπαχαρικό λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε.
Πώς όμως αποθηκεύετε σωστά το πιπέρι και ποιες είναι οι συνέπειες της λανθασμένης αποθήκευσης;
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το πιπέρι
Το πιπέρι αποθηκεύεται καλύτερα σε ξηρό, δροσερό και προστατευμένο από το φως περιβάλλον. Μια σχάρα μπαχαρικών ακριβώς πάνω από την εστία δεν είναι κατάλληλη γιατί η ζέστη και ο ατμός καταστρέφουν τα μπαχαρικά. Είναι καλύτερα να το τοποθετήσετε σε ντουλάπι ή συρτάρι μακριά από πηγές θερμότητας.
Η Spice Industry Association συνιστά να το βάζετε σε αεροστεγή δοχεία από γυαλί ή μέταλλο. Οι ανοιχτές συσκευασίες ή οι χάρτινες σακούλες δεν είναι κατάλληλες, καθώς τα μπαχαρικά χάνουν τη γεύση τους πιο γρήγορα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl – Kaufland: Μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο ένα στα δύο κοτόπουλα των σούπερ μάρκετ – Εργαστηριακός έλεγχος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο – Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Όπως ήδη αναφέρθηκε, το πιπέρι χάνει το άρωμά του με την πάροδο του χρόνου – επομένως η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων του δεν έχει νόημα. Τα μπαχαρικά μπορούν επίσης να μουχλιάσουν . Τα προϊόντα αλλοιώνονται ιδιαίτερα γρήγορα εάν έρθουν σε επαφή με τον ατμό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά που έχουν σβολιάσει, έχουν ασυνήθιστη μυρωδιά ή έχουν μολυνθεί από παράσιτα.
Παρεμπιπτόντως: Η καλύτερη ημερομηνία (BBD) ισχύει μόνο για κλειστά πακέτα. Εάν ένα σφραγισμένο μπαχαρικό έχει λήξει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε. Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών του Αμβούργου ( VZHH ) εξηγεί ότι οι συσκευασίες συνήθως έχουν διάρκεια ζωής μερικούς μήνες περισσότερο . Ωστόσο, τα ανοιγμένα μπαχαρικά πρέπει να απορρίπτονται μετά την ημερομηνία λήξης .