Τα βακτήρια STEC μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετο.
Δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας, η Aldi και η Woolworths, ανακαλούν επειγόντως αρκετά προϊόντα σαλάτας λόγω πιθανών κινδύνων μόλυνσης. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους καταναλωτές να μην τρώνε τα επηρεαζόμενα προϊόντα και τους συμβούλευσαν να τα επιστρέψουν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Σύμφωνα με τη Food Standards Australia αρκετά προϊόντα που περιέχουν baby σπανάκι της εταιρείας Fresh Salad Co είναι πιθανά μολυσμένα με Escherichia coli (STEC).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δε «βάζει» μυαλό η Frito-Lay! Μετά τα Lay’s ανακαλούνται κι άλλα πατατάκια της, λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία
Τι είναι η μόλυνση STEC;
Η μόλυνση με Escherichia coli παράγει την τοξίνη Shiga (STEC), ένα επιβλαβές στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. “Το Escherichia coli είναι μια ομάδα βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο σχεδόν όλων των ανθρώπων και των ζώων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη E. coli”, εξήγησε το Αυστραλιανό Υπουργείο Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων. «Μερικοί δεν προκαλούν καθόλου ασθένεια. Άλλοι προκαλούν ελαφρά ασθένεια και άλλοι προκαλούν σοβαρή ασθένεια». Οι υγειονομικές αρχές προέτρεψαν τους καταναλωτές που αισθάνονται αδιαθεσία μετά την κατανάλωση των προσβεβλημένων προϊόντων να αναζητήσουν αμέσως ιατρική συμβουλή.
Η σαλάτα Aldi ανακαλείται σε όλο το Κουίνσλαντ και τη Βόρεια ΝΝΟ
Η Aldi έχει αφαιρέσει αρκετά προϊόντα Fresh Salad Co από τα ράφια της στο Κουίνσλαντ και επιλεγμένα καταστήματα στη βόρεια ΝΝΟ. Τα προϊόντα που ανακαλούνται περιλαμβάνουν:
- Fresh Salad Co Baby Spinach 120g – Χρήση έως τις 28 Μαρτίου
- Fresh Salad Co Fresh & Fast Stir Fry 400g – Χρήση έως τις 27 Μαρτίου
- Fresh Salad Co Baby Spinach & Rocket 120g – Χρήση έως τις 27 Μαρτίου
- Fresh Salad Co Baby Spinach 280g – Χρήση έως τις 30 Μαρτίου
Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα και να τα επιστρέψουν στην Aldi για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επιστήμη πίσω από τις ανακλήσεις – Δείτε πώς οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας ανιχνεύουν τις εστίες μολύνσεως
Η ανάκληση σαλάτας Woolworths χτυπά το Queensland
Η Woolworths ανακάλεσε επτά προϊόντα σαλάτας που πωλήθηκαν στα σούπερ μάρκετ του Κουίνσλαντ και στο διαδίκτυο. Τα προϊόντα που επηρεάζονται περιλαμβάνουν:
- Woolworths Mixed Leaf 120g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
- Woolworths Cook Stir Fry Kit with Teriyaki Sauce 400g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
- Woolworths Cook Stir Fry Mix Rainbow Vegetables 400g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
- Woolworths Kale & Σπανάκι 300g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
- Woolworths σπανάκι και ρόκα 120g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
- Woolworths σπανάκι και ρόκα 60g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
- Σπανάκι Woolworths 60g – Χρήση έως τις 26 Μαρτίου
Οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα που ανακαλούνται σε οποιοδήποτε κατάστημα Woolworths για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χέννα μαλλιών: Είναι πραγματικά ασφαλής εναλλακτική των χημικών βαφών; – Έρευνα Κρατικού Χημικού Εργαστηρίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Οι λόγοι που «τα σπάει» σε όλη την Ευρώπη
Ανησυχίες για την υγεία και συμβουλές καταναλωτών
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων σαλάτας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Τα βακτήρια STEC μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετο.
Οι αρχές θα συνεχίσουν να ερευνούν την πηγή της μόλυνσης και θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.