Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Ελληνικό τρόφιμο που ανακαλείται λόγω σαλμονέλας σε 5 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο Ελληνικό τρόφιμο που ανακαλείται λόγω σαλμονέλας σε 5 χώρες
spot_img

Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία, Γερμανία και Σλοβακία αποσύρουν το προϊόν από τα ράφια τους

Η SPAR στην Αυστρία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Ανήκει στον διεθνή όμιλο SPAR International, αλλά η αυστριακή SPAR λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία, με έδρα το Ζάλτσμπουργκ.

- Advertisement -

Στα ράφια της έχει πολλά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με πρώτες ύλες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το RASFF, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές, που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ειδοποιούνται άμεσα τα κράτη-μέλη όταν εντοπίζεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, ένα προϊόν με βάση το ελληνικό ταχίνι, το χούμους, που υπάρχει στα ράφια του εν λόγω σούπερ μάρκετ ανακαλείται λόγω μόλυνσης με σαλμονέλα.

Καθότι η αλυσίδα διαθέτει σούπερ μάρκετ και σε Ουγγαρία, Κροατία, Γερμανία και Σλοβακία, η ειδοποίηση επεκτείνεται και σε αυτές τις χώρες για την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την SPAR οι ανακλήσεις αφορούν τα προϊόντα: “SPAR Veggie vegan hummus XXL natural 300g”, “SPAR enjoy hummus wrap with peppers 180g” και “SPAR enjoy veggie bowl with falafel & dressing yogurt 250g”

H ειδοποίηση από την Αυστρία ξεκίνησε στις 17 Απριλίου και ήδη το προϊόν έχει αποσυρθεί από τα ράφια.

Σαλμονέλα στο ταχίνι

Το ταχίνι, αν και είναι ένα προϊόν φυτικής προέλευσης (από σησάμι), μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα, και μάλιστα έχουν υπάρξει πολλές διεθνείς ανακλήσεις προϊόντων για αυτόν τον λόγο.

1. Μόλυνση του σησαμιού στο χωράφι ή στην αποθήκευση

  • Η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκεται στο έδαφος, στο νερό ή στα περιττώματα ζώων που έρχονται σε επαφή με το σησάμι.
  • Αν το σησάμι συγκομιστεί και αποθηκευτεί χωρίς σωστή αποστείρωση ή ξήρανση, το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει.
  • Η σαλμονέλα αντέχει σε ξηρά περιβάλλοντα, όπως οι σπόροι.

2. Μη επαρκής θερμική επεξεργασία

  • Το σησάμι θα έπρεπε να ψηθεί ή να υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία για να καταστραφεί η σαλμονέλα.
  • Αν η επεξεργασία είναι ανεπαρκής (π.χ. όχι σε κατάλληλη θερμοκρασία ή για αρκετή ώρα), το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει και να περάσει στο τελικό προϊόν, δηλαδή στο ταχίνι.

3. Διασταυρούμενη μόλυνση στο εργοστάσιο

  • Ακόμα κι αν το σησάμι είναι καθαρό, ο εξοπλισμός, οι επιφάνειες ή το προσωπικό μπορεί να το μολύνουν με σαλμονέλα.
  • Αυτό μπορεί να συμβεί αν το ίδιο εργοστάσιο επεξεργάζεται και άλλες πρώτες ύλες που έχουν επιμολυνθεί.

4. Μη τήρηση συνθηκών υγιεινής και HACCP

  • Αν δεν εφαρμόζεται σύστημα ασφάλειας τροφίμων (όπως το HACCP) σωστά, μικροί κίνδυνοι μπορούν να γίνουν σοβαροί.
  • Η σαλμονέλα δεν αλλοιώνει το χρώμα, την οσμή ή τη γεύση του ταχινιού, άρα δύσκολα ανιχνεύεται χωρίς εργαστηριακό έλεγχο.

Η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό σε λιπαρά, ξηρά τρόφιμα όπως το ταχίνι. Αυτό κάνει το προϊόν πιο “επικίνδυνο” σε περίπτωση μόλυνσης, γιατί μπορεί να φτάσει στον καταναλωτή χωρίς αλλοιώσεις και να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα