Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία, Γερμανία και Σλοβακία αποσύρουν το προϊόν από τα ράφια τους
Η SPAR στην Αυστρία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας. Ανήκει στον διεθνή όμιλο SPAR International, αλλά η αυστριακή SPAR λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία, με έδρα το Ζάλτσμπουργκ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Jumbo: Μετά το πρόστιμο για την σοκολάτα και νέα παράβαση στο κατάστημα Αμαρουσίου – Καμπάνα 6,000€ από την Περιφέρεια Αττικής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πασίγνωστες μπύρες λόγω χημικής μόλυνσης
Στα ράφια της έχει πολλά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με πρώτες ύλες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το RASFF, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές, που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ειδοποιούνται άμεσα τα κράτη-μέλη όταν εντοπίζεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, ένα προϊόν με βάση το ελληνικό ταχίνι, το χούμους, που υπάρχει στα ράφια του εν λόγω σούπερ μάρκετ ανακαλείται λόγω μόλυνσης με σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στην Ελληνική αγορά μυρωδικό με επικίνδυνη χημική ουσία – Επείγουσα ειδοποίηση από την Ευρώπη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατέσχεσαν ζωντανό κατσίκι από την καρότσα αυτοκινήτου και του χάλασαν το Πάσχα: Ο απίθανος λόγος (video)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H βενζίνη που βάζουμε στα οχήματα προκαλεί λευκαιμία και καρκίνο της ουροδόχου κύστης – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται καραμέλες με τρεις επικίνδυνες χρωστικές – Οι λόγοι που δεν πρέπει κανείς να τις καταναλώσει
Καθότι η αλυσίδα διαθέτει σούπερ μάρκετ και σε Ουγγαρία, Κροατία, Γερμανία και Σλοβακία, η ειδοποίηση επεκτείνεται και σε αυτές τις χώρες για την προστασία των καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρυφή κάμερα «έπιασε» στα πράσα εργαζόμενο να ουρεί σε δεξαμενή μπύρας μεγάλης ζυθοποιίας (βίντεο)

Σύμφωνα με την SPAR οι ανακλήσεις αφορούν τα προϊόντα: “SPAR Veggie vegan hummus XXL natural 300g”, “SPAR enjoy hummus wrap with peppers 180g” και “SPAR enjoy veggie bowl with falafel & dressing yogurt 250g”
H ειδοποίηση από την Αυστρία ξεκίνησε στις 17 Απριλίου και ήδη το προϊόν έχει αποσυρθεί από τα ράφια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα μολυσμένα μανιτάρια στην αγορά – Μπορούν αν προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε
Σαλμονέλα στο ταχίνι
Το ταχίνι, αν και είναι ένα προϊόν φυτικής προέλευσης (από σησάμι), μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα, και μάλιστα έχουν υπάρξει πολλές διεθνείς ανακλήσεις προϊόντων για αυτόν τον λόγο.
1. Μόλυνση του σησαμιού στο χωράφι ή στην αποθήκευση
- Η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκεται στο έδαφος, στο νερό ή στα περιττώματα ζώων που έρχονται σε επαφή με το σησάμι.
- Αν το σησάμι συγκομιστεί και αποθηκευτεί χωρίς σωστή αποστείρωση ή ξήρανση, το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει.
- Η σαλμονέλα αντέχει σε ξηρά περιβάλλοντα, όπως οι σπόροι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενέτης: Πρόστιμο 3000€ στο υποκατάστημα στου Ψυρρή – Είχε στο ψυγείο του δημοφιλή προϊόντα που είχαν λήξει πριν ένα μήνα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τις φάτε» – Ανακαλούνται χοιρινές μπριζόλες από μεγάλο σούπερ μάρκετ λόγω θειωδών – Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία
2. Μη επαρκής θερμική επεξεργασία
- Το σησάμι θα έπρεπε να ψηθεί ή να υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία για να καταστραφεί η σαλμονέλα.
- Αν η επεξεργασία είναι ανεπαρκής (π.χ. όχι σε κατάλληλη θερμοκρασία ή για αρκετή ώρα), το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει και να περάσει στο τελικό προϊόν, δηλαδή στο ταχίνι.
3. Διασταυρούμενη μόλυνση στο εργοστάσιο
- Ακόμα κι αν το σησάμι είναι καθαρό, ο εξοπλισμός, οι επιφάνειες ή το προσωπικό μπορεί να το μολύνουν με σαλμονέλα.
- Αυτό μπορεί να συμβεί αν το ίδιο εργοστάσιο επεξεργάζεται και άλλες πρώτες ύλες που έχουν επιμολυνθεί.
4. Μη τήρηση συνθηκών υγιεινής και HACCP
- Αν δεν εφαρμόζεται σύστημα ασφάλειας τροφίμων (όπως το HACCP) σωστά, μικροί κίνδυνοι μπορούν να γίνουν σοβαροί.
- Η σαλμονέλα δεν αλλοιώνει το χρώμα, την οσμή ή τη γεύση του ταχινιού, άρα δύσκολα ανιχνεύεται χωρίς εργαστηριακό έλεγχο.
Η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό σε λιπαρά, ξηρά τρόφιμα όπως το ταχίνι. Αυτό κάνει το προϊόν πιο “επικίνδυνο” σε περίπτωση μόλυνσης, γιατί μπορεί να φτάσει στον καταναλωτή χωρίς αλλοιώσεις και να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.