Ζητούν ενίσχυση των επιχορηγήσεων.
Ογδόντα έως 100 μελισσοκόμοι από τη Σόφια, το Πλόβντιβ, (Φιλιππούπολη), τη Ρούσε και τη Σιλίστρα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων.
“Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως πολίτες της ΕΕ, ως παραγωγοί μελισσοκομικών προϊόντων της ΕΕ, γι’ αυτό απαιτούμε την οικονομική στήριξη της ΕΕ που δικαιούμαστε. Πριν από τρία χρόνια στη Βουλγαρία χορηγήθηκαν 30 εκατομμύρια λέβα ελάχιστη ενίσχυση για τις κακές καιρικές συνθήκες και τις τιμές της αγοράς. Ζητάμε αυτά τα χρήματα τώρα, και μας ανήκουν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ελεύθερων Μελισσοκόμων της Βουλγαρίας Γιάσεν Γιάνεφ.
Όπως επεσήμανε, οι μελισσοκόμοι έχουν λάβει μέχρι στιγμής κρατική ενίσχυση 23 λέβα και επιπλέον σε δόσεις 10, 5 και 2 λέβα. “Δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε το βασικό μας κόστος με αυτά τα χρήματα, πόσο μάλλον να επιβιώσουμε”, είπε ο Γιάνεφ, τονίζοντας ότι κανένας από αυτούς δεν επιδιώκει προσωπικό όφελος αλλά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελισσοκόμων.
Οι διαδηλωτές επιμένουν στα κρατικά εργαστήρια που θα δοκιμάζουν τη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων όταν τα χωράφια που καλλιεργούνται υφίστανται επεξεργασία με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Ο Γιάνεφ διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους δοκιμές πραγματοποιούνται σήμερα μόνο σε ιδιωτικά εργαστήρια, που χρεώνουν από 450 έως 520 λέβα τους μελισσοκόμους, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Ο Γιάνεφ τόνισε ότι ο τομέας της μελισσοκομίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και ότι επίκειται βαρύς χειμώνας με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και αποκατάσταση των αποικιών μελισσών την ερχόμενη άνοιξη ξανά.
“Ο κόσμος στη Βουλγαρία όπως και το υπουργείο Γεωργίας προφανώς δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο μελισσοκομικός τομέας και τη δουλειά που κάνει. Αρκετές χώρες αφιερώνουν σημαντικούς πόρους γι αυτόν τον τομέα επειδή οι μέλισσες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική ισορροπία”, σχολίασε ο Γιάνεφ.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν “Υπουργείο Γεωργίας: Εχθρός των Βούλγαρων μελισσοκόμων” και “Φονιάδες μελισσών: Είστε οι φονιάδες του μέλλοντος!”.
“Οι μελισσοκόμοι θα λάβουν ελάχιστη βοήθεια φέτος, μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, και οι πόροι του εθνικού προϋπολογισμού θα έχουν προτεραιότητα τους μικρότερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων”, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Κίριλ Βάτεφ απευθυνόμενος στους παραγωγούς μελιού που διαδήλωναν μπροστά από το υπουργείο του.
ΑΠΕ