Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης

ΑρχικήΝέαEFSA: Νέα τρόφιμα - NOVEL FOOD - όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης
spot_img

cibum team


Νέα είδη φαγητού έρχονται συνεχώς στο τραπέζι μας. Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, η αυξανόμενη εθνική ποικιλομορφία και η αναζήτηση νέων πηγών θρεπτικών συστατικών είναι οι βασικοί παράγοντες.

Η έννοια του «νέου φαγητού» δεν είναι καινούργια. Σε όλη την ιστορία νέοι τύποι τροφίμων, συστατικά τροφίμων ή τρόποι παραγωγής τροφίμων έχουν βρει το δρόμο τους στην Ευρώπη από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Μπανάνες, ντομάτες, ζυμαρικά, τροπικά φρούτα, αραβόσιτος, ρύζι, ένα ευρύ φάσμα μπαχαρικών – όλα αρχικά ήρθαν στην Ευρώπη ως νέα τρόφιμα. Μεταξύ των πρόσφατων αφίξεων είναι οι σπόροι chia, τα τρόφιμα με βάση τα φύκια, τα φρούτα baobab και physalis, το κεράσι Ιερουσαλήμ από το Περού, τα φραγκοστάφυλα Cape, κά.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, κάθε τρόφιμο που δεν είχε ευρεία κατανάλωση, πριν από τον Μάιο του 1997 θεωρείται ως νέο τρόφιμο. Η κατηγορία καλύπτει νέα τρόφιμα, τρόφιμα από νέες πηγές, νέες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, καθώς και νέους τρόπους και τεχνολογίες για την παραγωγή τροφίμων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το λάδι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από κριλ ως νέα πηγή τροφής, φυτοστερόλες ή φυτικές στερόλες ως νέα ουσία ή νανοτεχνολογία ως νέο τρόπο παραγωγής τροφής. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται λάδια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από κριλ ως νέα πηγή τροφής, βρώσιμα έντομα ή φυτικές στερόλες ως νέα ουσία ή νανοτεχνολογία ως νέος τρόπος παραγωγής τροφής.

Ο όρος παραδοσιακό φαγητό είναι ένα υποσύνολο νέων τροφίμων και αναφέρεται σε τρόφιμα που καταναλώνονται παραδοσιακά οπουδήποτε εκτός Ευρώπης.

Το πιο πρόσφατο νέο τρόφιμο – Novel Food
Ιανουάριος 2021 – Η EFSA δημοσίευσε την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση ενός προτεινόμενου τροφίμου που προέρχεται από έντομα. Οι αξιολογήσεις ασφάλειας είναι ένα απαραίτητο βήμα στη ρύθμιση των νέων τροφίμων , καθώς οι επιστημονικές μας συμβουλές υποστηρίζουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τους εθνικούς φορείς που εγκρίνουν αυτά τα προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ορόσημα
2021 Η πρώτη αξιολόγηση της EFSA ενός προϊόντος εντόμων ως νέο τρόφιμο βγαίνει
Η EFSA το 2018 εκδίδει διοικητική καθοδήγηση για τους αιτούντες και δημοσιεύει την πρώτη γνώμη – συμπύκνωμα πεπτιδίου γαρίδας – ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες.
Το 2018 ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο με την Επιτροπή να είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων τροφίμων μετά από αξιολόγηση της ασφάλειας της EFSA.
Το 2017 η EFSA πραγματοποιεί σεμινάριο για τις επιστημονικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία μιας νέας εφαρμογής για τρόφιμα.
Το 2016, η EFSA εκδίδει νέες οδηγίες σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποβολή νέων τροφίμων και παραδοσιακών τροφίμων από τις αιτήσεις τρίτων χωρών .
Το 2015, ο νέος κανονισμός για τα τρόφιμα εισάγει μια κεντρική διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης.
Το 2004 η EFSA δημοσιεύει την πρώτη επιστημονική της γνώμη για μια νέα εφαρμογή για τα τρόφιμα – τη χρήση λαδιού enova

Το Πλαίσιο της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν νέο κανονισμό τον Νοέμβριο του 2015, καταργώντας τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 258/97. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/2283 για τα νέα τρόφιμα εισάγει μια κεντρική διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης που καθιστά τη συνολική διαδικασία πιο αποτελεσματική.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων τροφίμων και, στο πλαίσιο της διαδικασίας, μπορεί να ζητήσει από την EFSA να πραγματοποιήσει μια επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου για να αποδείξει την ασφάλειά τους.

Για την κοινοποίηση παραδοσιακών τροφίμων από τρίτες χώρες, ο νέος κανονισμός απλοποιεί τη διαδικασία έγκρισης, απαιτώντας αποδεικτικά στοιχεία για ασφαλή χρήση σε τουλάχιστον μία χώρα εκτός της ΕΕ για περίοδο 25 ετών. Μια κοινοποίηση αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια διαβιβάζεται σε όλα τα κράτη μέλη και την EFSA. Εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή μιας έγκυρης κοινοποίησης, τα κράτη μέλη ή η ΕΑΑΤ μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις σχετικά με τη διάθεση στην αγορά του κοινοποιημένου παραδοσιακού φαγητού.

Ο ρόλος της EFSA
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα τον Ιανουάριο του 2018, η διαδικασία για την επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου μιας νέας εφαρμογής τροφίμων έχει υλοποιηθεί. Η EFSA διενεργεί αξιολογήσεις κινδύνου σχετικά με την ασφάλεια ενός νέου τροφίμου κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νέα τρόφιμα – Novel Food
Η EFSA διενεργεί την αξιολόγηση της ασφάλειας βάσει φακέλων που παρέχονται από τους αιτούντες. Οι φάκελοι πρέπει να περιέχουν δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση, τις θρεπτικές, τοξικολογικές και αλλεργιογόνες ιδιότητες του νέου τροφίμου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες διαδικασίες παραγωγής, καθώς και τα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης.

Παραδοσιακό φαγητό – Traditional Food
Το παραδοσιακό φαγητό είναι ένα υποσύνολο νέων τροφίμων. Η EFSA, παράλληλα με τα κράτη μέλη, αξιολογεί την ασφαλή χρήση των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τον αιτούντα και τα διαθέσιμα δεδομένα στη βιβλιογραφία. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να αποδεικνύουν την ασφαλή χρήση του παραδοσιακού φαγητού σε τουλάχιστον μία χώρα εκτός της ΕΕ για περίοδο τουλάχιστον 25 ετών.

Η EFSA δεν αποφασίζει εάν ένα τρόφιμο θεωρείται ως νέο φαγητό ή παραδοσιακό φαγητό από τρίτη χώρα. Αυτή είναι ευθύνη των διαχειριστών κινδύνου της ΕΕ. Ομοίως, οι διαχειριστές κινδύνου αποφασίζουν εάν ένα νέο φαγητό ή ένα παραδοσιακό φαγητό από τρίτη χώρα μπορεί να διατεθεί στην αγορά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων όρων χρήσης του.

Πηγή: EFSA

Δείτε: 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 

ΗΠΑ: Ανάκληση σκυλοτροφής λόγω σαλμονέλας 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan! 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας   

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα