Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση κινδύνων από χημικά μείγματα

ΑρχικήΝέαEFSA: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο καθοδήγησης για την αξιολόγηση κινδύνων από χημικά μείγματα
spot_img

cibum team

  Η ομαδοποίηση χημικών ουσιών από όλο το φάσμα της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών για την αξιολόγηση των «χημικών μειγμάτων» είναι ο στόχος του σχεδίου καθοδήγησης EFSA που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιουλίου 2021.

Οι άνθρωποι, τα ζώα και το περιβάλλον μπορούν να εκτεθούν ταυτόχρονα σε πολλές χημικές ουσίες από διάφορες πηγές. Το προσχέδιο εγγράφου είναι το τελευταία μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της EFSA, για την ανάπτυξη εργαλείων και προσεγγίσεων για την αξιολόγηση των κινδύνων από χημικά μείγματα. Αυτά μπορούν να συμπληρώσουν τις αξιολογήσεις για μεμονωμένες ουσίες σε συγκεκριμένους ρυθμιστικούς τομείς, π.χ. φυτοφάρμακα, μολυσματικές ουσίες, πρόσθετα τροφίμων.

Το σχέδιο προτείνει:

Χρήση κριτηρίων «κινδύνου- καθοδήγησης» για τον καθορισμό ομάδων χημικών που βασίζονται σε πρώτο βαθμό σε πληροφορίες τοξικότητας σχετικά με τη συμπεριφορά τους στους ανθρώπους. Εάν λείπουν τέτοιου είδους πληροφορίες, μπορούν να ομαδοποιηθούν με βάση τις κοινές επιπτώσεις τους στον άνθρωπο, π.χ. όλες τις σχετικές χημικές ουσίες που βλάπτουν το ήπαρ (η EFSA χρησιμοποιεί ήδη αυτήν την προσέγγιση για να αξιολογήσει τους σωρευτικούς κινδύνους ομάδων φυτοφαρμάκων).

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί συνδυασμοί χημικών, απαιτούνται μέθοδοι για την ιεράρχηση των χημικών ομάδων. Αυτά μπορεί να βασίζονται τόσο στον κίνδυνο (δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επικίνδυνες ιδιότητές τους όσο και την ανθρώπινη έκθεση σε αυτά), ή αποκλειστικά βάσει της έκθεσης.

Το προσχέδιο καθοδήγησης περιέχει μελέτες περιπτώσεων για την επεξήγηση της πρακτικής εφαρμογής κριτηρίων βάσει κινδύνου και της χρήσης μεθόδων ιεράρχησης για την ομαδοποίηση χημικών.

Οι επιστήμονες της EFSA, θα ήθελαν να λάβουν ανατροφοδότηση από ειδικούς και επαγγελματίες στην αξιολόγηση χημικών κινδύνων, καθώς και από άλλα άτομα και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για αυτόν τον πολύπλοκο και ταχέως κινούμενο τομέα ασφάλειας τροφίμων.

Το νέο σχέδιο καθοδήγησης είναι συνέχεια της καθοδήγησης «MixTox» της EFSA που δημιούργησε το μεθοδολογικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της έκθεσης σε πολλές χημικές ουσίες. Η  εργασία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2021 σε συνεργασία με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.

Για να συμμετέχετε στη δημόσια διαβούλευση της EFSA και να καταθέσετε την άποψή σας, πατήστε ΕΔΩ 

Δείτε: Τα σπαράγγια καταπολεμούν το μεθύσι  

Δείτε: Νέα έρευνα: σαλάτες και φρούτα διώχνουν το άγχος  

Δείτε: Ξενοδοχεία: πως θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια  

Δείτε: Εστίαση: ο Χαρδαλιάς προειδοποιεί για το «αντάρτικο» στο θέμα της μουσικής 

Δείτε: Απίστευτο: το καρπούζι υπήρξε σύμβολο ρατσισμού! 

Δείτε: Nοθεία φέτας: Ο πρόεδρος της ΔΟΦ Ιωάννης Βιτάλης ξεκαθαρίζει τη θέση του  

Δείτε: Διαδικτυακό σεμινάριο της EFSA για ένζυμα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα τροφίμων 

Δείτε: Η Ελληνική Chipita περνάει στα χέρια της Mondelēz International. Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 

Δείτε: Σύγκρουση ρόλων: αρτοβιομηχανίες στρέφονται στον καφέ και αλυσίδες καφέ στις τυρόπιτες!  

Δείτε: O ρόλος της EFSA και η επιτροπή ΒΙΟΗΑΖ που έχει χρώμα ελληνικό   

Δείτε: Αρχίζουν τα… όργανα στην εστίαση. Μουσική στις 28- 29 Μαΐου ως συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας  

Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα 

Δείτε: Η σωστή συμπεριφορά στο τραπέζι γιατί… τα πιρούνια δεν είναι φτυάρια, το ανοιχτό στόμα αξιοθέατο και το φαγητό μόνο δικό μας! 

Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore  

Δείτε: 4 πράγματα που πρέπει να έχει το ψωμί σας 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα