Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: Και επίσημα επικίνδυνο σύμφωνα με επιστήμονες – Μικροπλαστικά στον εγκέφαλο όσο ένα πλαστικό κουτάλι!

Το εμφιαλωμένο νερό από μόνο του μπορεί να εκθέσει τους ανθρώπους σε σχεδόν τόσα μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως, όσα όλες οι πηγές που λαμβάνονται και εισπνέονται μαζί λένε οι επιστήμονες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕμφιαλωμένο νερό: Και επίσημα επικίνδυνο σύμφωνα με επιστήμονες - Μικροπλαστικά στον εγκέφαλο όσο ένα πλαστικό κουτάλι!
spot_img

Το εμφιαλωμένο νερό από μόνο του μπορεί να εκθέσει τους ανθρώπους σε σχεδόν τόσα μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως, όσα όλες οι πηγές που λαμβάνονται και εισπνέονται μαζί λένε οι επιστήμονες

Σε ένα περιεκτικό Σχόλιο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Brain Medicine ( https://doi.org/10.61373/bm025c.0020 ), οι ερευνητές αποκαλύπτουν ανησυχητικά νέα στοιχεία σχετικά με τη μικροπλαστική συσσώρευση στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό το Σχόλιο εξετάζει τα ευρήματα από ένα πρωτοποριακό άρθρο του Nature Medicine των Nihaart et al. (2025) σχετικά με τη βιοσυσσώρευση μικροπλαστικών σε εγκεφάλους θανόντων ανθρώπων μετά από νεκροψίες ( https://doi.org/10.1038/s41591-024-03453-1 ).

- Advertisement -

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει μικροπλαστικά και νανοπλαστικά (MNPs) μεγέθους περίπου ενός πλαστικού κουταλιού, με επίπεδα 3-5 φορές υψηλότερα σε άτομα με τεκμηριωμένες διαγνώσεις άνοιας. Ακόμη πιο ανησυχητικό, οι ιστοί του εγκεφάλου εμφάνισαν 7-30 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις MNP σε σύγκριση με άλλα όργανα όπως το ήπαρ ή τα νεφρά.

«Η δραματική αύξηση των συγκεντρώσεων μικροπλαστικών του εγκεφάλου σε διάστημα μόλις οκτώ ετών, από το 2016 έως το 2024, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», σημειώνει ο Δρ Nicholas Fabiano από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οτάβα, επικεφαλής συγγραφέας του Commentary. «Αυτή η άνοδος αντικατοπτρίζει την εκθετική αύξηση που βλέπουμε στα περιβαλλοντικά επίπεδα μικροπλαστικών».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν σωματίδια μικρότερα από 200 νανόμετρα, που αποτελούνται κυρίως από πολυαιθυλένιο, τα οποία παρουσιάζουν αξιοσημείωτη εναπόθεση στα εγκεφαλικά αγγεία και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτό το μέγεθος τους επιτρέπει να περάσουν δυνητικά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο τους σε νευρολογικές παθήσεις.

Η ανασκόπηση των σχολίων υπογραμμίζει πρακτικές στρατηγικές για τη μείωση της έκθεσης, σημειώνοντας ότι μόνο η αλλαγή από εμφιαλωμένο σε φιλτραρισμένο νερό βρύσης θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη μικροπλαστικών από 90.000 σε 4.000 σωματίδια ετησίως.

«Το εμφιαλωμένο νερό από μόνο του μπορεί να εκθέσει τους ανθρώπους σε σχεδόν τόσα μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως, όσα όλες οι πηγές που λαμβάνονται και εισπνέονται μαζί», τονίζει ο Δρ Brandon Luu, ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Η μετάβαση στο νερό της βρύσης θα μπορούσε να μειώσει αυτή την έκθεση κατά σχεδόν 90%, καθιστώντας τον έναν από τους απλούστερους τρόπους για να μειώσετε την πρόσληψη μικροπλαστικών».

Άλλες σημαντικές πηγές περιλαμβάνουν τα πλαστικά σακουλάκια τσαγιού, τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν εκατομμύρια σωματίδια μικρού και νανο-μεγέθους ανά συνεδρία παρασκευής. Τονίζει επίσης ότι έχει σημασία το πώς θερμαίνουμε και αποθηκεύουμε τα τρόφιμα. «Η θέρμανση των τροφίμων σε πλαστικά δοχεία —ειδικά στο φούρνο μικροκυμάτων— μπορεί να απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών», εξηγεί.

“Η αποφυγή αποθήκευσης πλαστικών τροφίμων και η χρήση εναλλακτικών γυαλιού ή ανοξείδωτου χάλυβα είναι ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα για τον περιορισμό της έκθεσης. Αν και αυτές οι αλλαγές είναι λογικές, χρειαζόμαστε ακόμα έρευνα για να επιβεβαιώσουμε εάν η μείωση της πρόσληψης οδηγεί σε μειωμένη συσσώρευση στους ανθρώπινους ιστούς.”

Η ερευνητική ομάδα διερευνά επίσης πιθανές οδούς αποβολής, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ότι η εφίδρωση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων ενώσεων που προέρχονται από πλαστικό από το σώμα. Ωστόσο, ο Δρ David Puder, οικοδεσπότης του Psychiatry & Psychotherapy Podcast, προειδοποιεί: “Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να τυλίξουμε το κεφάλι μας γύρω από μικροπλαστικά – αντί να τυλίξουμε τον εγκέφαλό μας σε αυτά – καθώς αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταιγίδες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είδαν ποτέ να έρχονται.” Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για μελέτες μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους για τον προσδιορισμό των σχέσεων δόσης-απόκρισης μεταξύ της έκθεσης σε μικροπλαστικά και των χρόνιων αποτελεσμάτων υγείας.

Το άρθρο Commentary με κριτές, «Ανθρώπινη αφαίρεση μικροπλαστικών: τι μας λένε τα στοιχεία;», δημοσιεύτηκε σήμερα στο Brain Medicine (Genomic Press) και είναι ελεύθερα προσβάσιμο στη διεύθυνση https://doi.org/10.61373/bm025c.0020 .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα