Τετάρτη, Ιανουάριος 8, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το 35,6% των Ελλήνων ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού» – Υποσιτισμένο το 10,4%

ΑρχικήΝέαΤο 35,6% των Ελλήνων ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού» - Υποσιτισμένο το 10,4%
spot_img

Τρία ελληνικά Πανεπιστήμια διερεύνησαν τη διατροφική κατάσταση 3.405 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών.

Η διαβίωση με καλή ποιότητα ζωής είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία των ηλικιωμένων. Υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα με υψηλό επιπολασμό μη μεταδοτικών χρόνιων ασθενειών και υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού στην Ευρώπη, όπου το 53% των ηλικιωμένων διατρέχουν «διατροφικό κίνδυνο».

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής μειώνονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, καθιστώντας τους ηλικιωμένους μια ομάδα υψηλού κινδύνου για υποσιτισμό και θνησιμότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής τους. Στην πραγματικότητα, ο υποσιτισμός σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τη σωματική υγεία, όπως π.χ αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και αδυναμίας και συνέπειες στην ψυχική υγεία, όπως κατάθλιψη και «γνωστική έκπτωση».

Μαζί με την σωστή διατροφή σημαντικός παράγοντας για υγιή γήρανση είναι η σωματική δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, το ένα έκτο των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποδοθεί στη σωματική αδράνεια! Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και την ποιότητα ζωής σε ιδρυματοποιημένα ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη πτώσεων. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι, είναι μια ηλικιακή ομάδα με υψηλό κίνδυνο διαταραχών ύπνου, οι οποίες, διαταραχές, σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις.

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από το διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients του mdpi, διερεύνησε τις συσχετίσεις μεταξύ της διατροφικής κατάστασης, της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και την ποιότητα ύπνου σε Έλληνες ηλικιωμένους από 14 διαφορετικές ελληνικές περιοχές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.405 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως:

  • το 10,4 των ηλικιωμένων Ελλήνων είναι υποσιτισμένοι ενώ το 35,6% αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού»
  • Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, το 42,9% των ηλικιωμένων ανέφερε χαμηλό ετήσιο εισόδημα, το 38,3% μεσαίο και το 18,8% υψηλό ετήσιο εισόδημα
  • Όσον αφορά την κατάσταση διαβίωσης, το 34,9% των ηλικιωμένων ζουν μόνοι και το 65,1% ζουν με άλλους
  • Όσον αφορά τις καπνιστικές συνήθειες, το 24,2% ήταν καπνιστές και το 75,8% δεν ήταν ποτέ καπνιστές
  • Το 50,1% των ηλικιωμένων είχε χαμηλή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία
  • το 41,0% είχε χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το 34,4% είχε μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το 24,6% είχε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Όσον αφορά τον Δείκτη Ποιότητας Ύπνου το 56,9% των ηλικιωμένων είχε επαρκή ποιότητα ύπνου και το 43,1% είχε ανεπαρκή
  • Οι ηλικιωμένοι που ζούσαν με άλλους είχαν σημαντικά καλύτερη διατροφική κατάσταση από αυτούς που ζούσαν μόνοι
  • Οι καλά σιτισμένοι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά πιο συχνά μέτρια ή υψηλή σωματική δραστηριότητα επίπεδα σε σύγκριση με τα άτομα που κινδυνεύουν από υποσιτισμό και τα υποσιτισμένα
  • Οι ηλικιωμένοι με καλή διατροφή είχαν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας από εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού ή είναι υποσιτισμένα
  • Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ηλικιωμένοι εμφάνισαν 81% μεγαλύτερη πιθανότητα χειρότερης διατροφικής κατάστασης.
  • Επιπλέον, η λήψη επί 12 εβδομάδες συμπληρωμάτων διατροφής και η πιο ενεργή σωματική δραστηριότητα σε ηλικιωμένους που ζουν σε ιδρύματα, οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα τόσο στη διατροφική κατάσταση όσο και στην ποιότητα ζωής τους.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μιας καλής διατροφικής κατάστασης, ενός ύπνου υψηλής ποιότητας, του ενεργού τρόπου ζωής και της καλής ποιότητας ζωής. Θα πρέπει να συνιστώνται στρατηγικές και πολιτικές για τη δημόσια υγεία για την ενημέρωση των ηλικιωμένων για την ανάγκη βελτίωσης της διατροφικής τους κατάστασης και των συνηθειών του τρόπου ζωής τους για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους και για την επίτευξη καλύτερου προσδόκιμου ζωής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο