Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές συνιστούν προσοχή στην χρήση στοματικού διαλύματος λόγω συσχέτισης με καρδιομεταβολικά νοσήματα

ΑρχικήΝέαΥγείαΕρευνητές συνιστούν προσοχή στην χρήση στοματικού διαλύματος λόγω συσχέτισης με καρδιομεταβολικά νοσήματα
spot_img

Το στοματικό διάλυμα αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου και μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η μικροχλωρίδα του στόματος και του εντέρου, που περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Ένα υγιές και ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού και οι διαταραχές στην περιεκτικότητα και την ποικιλομορφία μικροβίων μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη καρδιομεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου.

Αν και, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη επηρεάζει σημαντικά τη μικροχλωρίδα του στόματος λιγότερο γνωστό για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια του εντέρου στην υγεία και τις ασθένειες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις της χρήσης στοματικού αντιβακτηριακού διαλύματος με χλωρεξιδίνη  στο μικροβίωμα του εντέρου πειραματόζωων.

Η μελέτη κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα όπως το ότι μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος μειώθηκε κατά 75% ο συνολικός αριθμός βιώσιμων βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση της αύξησης βάρους από την πρώτη εβδομάδα θεραπείας κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν αλλοιώσεις στην απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών. Η μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να συνδέεται με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης. Και ενώ στους ανθρώπους, το στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, στο πείραμα δεν βρέθηκε καμία  επίδραση της χλωρεξιδίνης στην αρτηριακή πίεση.

Επίσης η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η επαναλαμβανόμενη τοπική εφαρμογή ενός αντισηπτικού στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα δυτικού τύπου υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στο προφίλ του κατώτερου εντερικού μικροβιώματος. Αυτό συσχετίστηκε με μειωμένη απορρόφηση μακροθρεπτικών συστατικών, μειωμένη συνολική αύξηση βάρους, λιγότερη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία.

Αν και αυτές οι επιδράσεις μπορεί να φαίνονται ευεργετικές σε ένα μοντέλο μεταβολικού συνδρόμου που προκαλείται από δίαιτα, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η παρατεταμένη έκθεση θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε επιζήμια αποτελέσματα λόγω γενικής δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Το στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη ήταν επίσης υπεύθυνο για την αύξηση της παρουσίας ορισμένων «κακών» βακτηρίων στο έντερο που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και συστηματικών διαταραχών μακροπρόθεσμα.

Συμπερασματικά η παρατεταμένη χρήση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης σε ποντίκια που καταναλώνουν δίαιτα δυτικού τύπου υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες προκαλεί διαταραχή στο προφίλ της μικροχλωρίδας του εντέρου, με συσχετισμένη μείωση στην απορρόφηση λίπους και πρωτεΐνης και έναν εξασθενημένο φαινότυπο παχυσαρκίας που προκαλείται από τη διατροφή. Οι ερευνητές συνιστούν προσοχή στην παρατεταμένη χρήση στοματικού διαλύματος λόγω συσχέτισης με καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Carvalho, LRRA, Boeder, AM, Shimari, Μ. et al. Το αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη συσσώρευση λίπους σε ποντίκια που τρέφονται με δυτική δίαιτα. Sci Rep 14 , 4025 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-54068-y

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο