Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ετικέτες τροφίμων: Η επισήμανση ως «υγιεινό» λειτουργεί “μπούμερανγκ” για τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΕτικέτες τροφίμων: Η επισήμανση ως «υγιεινό» λειτουργεί "μπούμερανγκ" για τους καταναλωτές
spot_img

Οι διατροφικές ετικέτες που προορίζονται να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τις πωλήσεις τροφίμων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει επί του παρόντος αν θα απαιτήσει την επισήμανση των τροφίμων στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας, και τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης μπορεί να υποδηλώνουν μια απρόβλεπτη αντίδραση στον προτεινόμενο κανονισμό.

- Advertisement -

Μέσω ενός πρόσφατα προτεινόμενου κανόνα, ο οργανισμός εισήγαγε ετικέτες που επισημαίνουν τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και την προστιθέμενη ζάχαρη. Κάθε τιμή στις ετικέτες, ένα ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας, αντιστοιχεί σε ένα από τα τρία επίπεδα: Χαμηλό, μέτριο και υψηλό.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Policy, εξέτασε τις ετικέτες στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας που δηλώνουν το περιεχόμενο στο εσωτερικό της ως «υγιεινό». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ετικέτες μείωναν την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για γιαούρτι, εκτός εάν ο ισχυρισμός υποστηριζόταν από την υποστήριξη του FDA και μια εξήγηση σχετικά με τα κριτήρια του οργανισμού για τον χαρακτηρισμό.

Η ομάδα των ερευνητών ζήτησε από 308 άτομα να εξετάσουν τα σχέδια ετικετών στην πρόσοψη της συσκευασίας για ελληνικό γιαούρτι φράουλας και να δηλώσουν πόσο ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτό. Ένα σχέδιο συσκευασίας περιλάμβανε μια ετικέτα «υγιεινής», ένα σχέδιο περιλάμβανε μια ετικέτα «εξαιρετικής γεύσης», ένα σχέδιο περιλάμβανε και τις δύο ετικέτες και το τελευταίο σχέδιο, το σχέδιο ελέγχου, δεν περιείχε καμία από τις δύο ετικέτες.

Σε σύγκριση με τον έλεγχο, οι ερωτηθέντες ήταν διατεθειμένοι να δαπανήσουν 18% λιγότερο για το «υγιεινό» γιαούρτι και 25% λιγότερο για το γιαούρτι που έφερε και την ετικέτα «υγιεινό» και την ετικέτα «υπέροχη γεύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική εντύπωση που συνδέεται με την ετικέτα «υγιεινή» μετριάστηκε όταν συνοδευόταν από το ακόλουθο κείμενο: «Το προϊόν που μόλις παρατηρήσατε διαθέτει το σύμβολο «υγιεινό». Αυτή η ετικέτα υποδηλώνει ότι το προϊόν πληροί τα προτεινόμενα κριτήρια του FDA για να χαρακτηριστεί ως «υγιεινό», τα οποία απαιτούν συγκεκριμένα το προϊόν να είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και νάτριο».

Αν και οι καταναλωτές μπορεί να είναι μπερδεμένοι ή επιφυλακτικοί σχετικά με τους ισχυρισμούς περί υγείας, η αντιλαμβανόμενη αξιοπιστία των έγκυρων πηγών επηρεάζει τη συμπεριφορά τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα