Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή

ΑρχικήΝέαFAO: Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή
spot_img

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του FAO για την παγκόσμια πρόσβαση των πολιτών στην υγιεινή διατροφή, περίπου 3,1 δις ανθρώπων δεν είχαν λεφτά για να στηρίξουν μια υγιεινή διατροφή το 2020.

Aπογοητευτικά αποτελέσματα για την παγκόσμια πρόσβαση των πολιτών στην υγιεινή διατροφή δείχνει νέα έκθεση του FAO, η οποία συνιστά πως επί του παρόντος δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να υποστηρίξουν θρεπτικά και απαραίτητα τρόφιμα για αυτούς.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει δημοσιοποιήσει δείκτες για υγιεινές δίαιτες σε κάθε χώρα. Οι δείκτες απεικονίζουν το κόστος μιας υγιεινής διατροφής- και τα τρόφιμα- σε κάθε χώρα, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά.

Σύμφωνα με τον FAO, τα δεδομένα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι ακόμα κι αν ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο προς την παροχή επαρκών θερμίδων στον παγκόσμιο πληθυσμό, υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για τη βιώσιμη διατροφή όλων των ανθρώπων.

Ο FAO ανέπτυξε τους δείκτες σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα, λοιπόν με τους δείκτες του FAO, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν το υψηλότερο κόστος μιας υγιεινής διατροφής, με το κόστος να κυμαίνεται στα 3,68 ευρώ ανά άτομο την ημέρα για το έτος 2020. Ακολούθησαν κατά σειρά η Ασία, η Αφρική και οι ΗΠΑ. Ακολουθεί η Ευρώπη με 3,02 ευρώ το άτομο ημερησίως και αμέσως μετά η Ωκεανία με 2,90 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος υγιεινής διατροφής παρατηρήθηκαν στην Ασία, η οποία σημείωσε αύξηση 4 τοις εκατό%, ακολουθούμενη από την Ωκεανία 3,6%- παρά το γεγονός ότι η δεύτερη διατηρεί τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν τιμές. Η Ευρώπη αύξησε τις τιμές της κατά 3,2% από το 2019 ως το 2020.

Τρομακτικός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν επί του παρόντος να υποστηρίξουν μια υγιεινή διατροφή, αφού υπολογίζεται ως το 2020 περίπου 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτήν, το οποίο αποτελεί λίγο λιγότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η έκθεση σημειώνει πως αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στην Ασία, όπου συνολικά 78 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από το 2019 βρέθηκαν σε δυσμενή θέση διατροφικά, ενώ στην Ευρώπη, η αύξηση ήταν 1 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι (σύνολο 8.000.000).

Επίσης ανησυχητικό είναι ότι σε 12 χώρες συνολικά, οι οποίες όλες βρίσκονται στην Αφρική, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού δεν μπορεί να υποστηρίξει τακτικά μια υγιεινή διατροφή. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για περισσότερο από το μισό των ανθρώπων σε συνολικά 53 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ο David Laborde, διευθυντή. του Τομέα Οικονομίας Αγροδιατροφής του FAO τονίζει πως ο τερματισμός της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του δεν περιλαμβάνει μόνο την παροχή τροφής, αλλά θρεπτικής και ωφέλιμης τροφής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο