Απώλεια αποκλειστικότητας του ονόματος «φέτα» για την Ελλάδα με τη συμφωνία EE – Mercosur.
Στις αντιδράσεις πολλών χωρών για τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur προστίθεται και η Ελλάδα με αφορμή τη φέτα. Αν και η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως η συμφωνία με Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις, προβλέπει για τη φέτα:
«Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα (Φέτα)» δεν εμποδίζει τη συνεχιζόμενη και παρόμοια χρήση του όρου «φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου ή του εκδοχέα αυτούγια μέγιστο διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει αυτή η γεωγραφική ένδειξη με συνεχή τρόπο όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια αγαθά στο εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Εκείνα τα χρόνια πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «φέτα» και, να συνοδεύεται από ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του υπό εξέταση προϊόντος». Επί της ουσίας δηλαδή για 7 χρόνια χάνουμε την αποκλειστικότητα του ονόματος “φέτα” γεγονός που οδήγησε παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα και για οικονομική και πολιτιστική καταστροφή.
Να σημειωθεί ότι και στη συμφωνία της ΕΕ με τη Νέα Ζηλανδία , που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2024, η φέτα δεν προστατεύεται για τα επόμενα 9 χρόνια όπως και ελιά Καλαμάτας, Κίτρο, Μαστίχα, Μαυροδάφνη, Κρόκος Κοζάνης, Μοσχάτο και Malvasia.
Η φέτα στις χώρες Mercosur θα μπορεί να παράγεται με αγελαδινό γάλα όπως και πολλά άλλα προϊόντα με χαμηλότερο κόστος και προδιαγραφές, πρακτική που πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό. Επιπλέον, οι αφορολόγητες εισαγωγές βόειου κρέατος, πουλερικών, ζάχαρης, φρούτων και κρασιού που έγκειται σε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας, δημιουργούν περαιτέρω αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η Γαλλία, η Αυστρία και η Πολωνία έχουν αντιταχθεί ρητά με τη συμφωνία αυτή, ενώ και η Ιταλία θα μπορούσε να ενταχθεί στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. Τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ σχηματίζουν μειοψηφία αποκλεισμού. Οι αγρότες στη Γαλλία και την ΕΕ καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, επειδή τα πρότυπα παραγωγής δεν είναι τα ίδια μεταξύ της ΕΕ και αυτών των χωρών, καθώς ενώ οι εισαγωγές κρέατος που έχει υποστεί επεξεργασία με αυξητικές ορμόνες είναι παράνομες, ποτέ δεν τέθηκε θέμα αλλαγής αυτού του κανόνα με τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.
«Το κρέας που θα εισάγεται απ’ αυτές τις χώρες στην Ευρώπη θα είναι φθηνότερο και αμφιβόλου ποιότητας, καθώς οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται εκεί έχουν άλλες φυτοϋγειονομικές προδιαγραφές, πιο χαλαρές. Την ίδια στιγμή σε συνδυασμό με τις ελληνοποιήσεις και με τους ελέγχους που δεν γίνονται, θα δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό και θα πιέσει τις τιμές στον παραγωγό ακόμα πιο κάτω» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος.
Και η ΜΚΟ προστασίας των καταναλωτών Foodwatch έχει καταγγείλει τη συμφωνία με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για τις εισαγωγές από τη Βραζιλία, κρέατος που έχει υποστεί επεξεργασία με αυξητικές ορμόνες. Μάλιστα η εξαγωγή βοείου κρέατος από τη Βραζιλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανασταλεί από τον Οκτώβριο.