Η αναγραφή θερμίδων στα μενού και στα προϊόντα φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση.
Η προσθήκη θερμιδικών πληροφοριών σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης οδήγησε σε μια μέση μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 1,8% ή περίπου 11 θερμίδες σε ένα γεύμα 600 θερμίδων. Παρότι η διαφορά είναι μικρή, εάν οι αλλαγές αυτές διατηρηθούν σε βάθος χρόνου, θα μπορούσαν να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις, καθώς η αύξηση βάρους με την πάροδο των ετών αποτελεί κοινό φαινόμενο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Cochrane, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 90% των ατόμων ηλικίας 20-40 ετών είναι πιθανό να πάρουν περίπου 9 κιλά μέσα σε 10 χρόνια. Ωστόσο, η μείωση της καθημερινής πρόσληψης κατά μόλις 24 θερμίδες –που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης– θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την αύξηση.
Η έκθεση, που περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερες από 25 μελέτες και περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ενισχύει την πεποίθηση ότι η επισήμανση θερμίδων έχει πραγματική αλλά μέτρια επίδραση. Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Hollands, δήλωσε πως, αν και η επίδραση είναι μικρή, ενδέχεται να συμβάλει σε βελτιώσεις στην υγεία του πληθυσμού μακροπρόθεσμα.
Παρά τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, ειδικά για άτομα με διατροφικές διαταραχές ή ευαισθησίες που μπορεί να επηρεάζονται ψυχολογικά από τέτοιες πληροφορίες. Η ανασκόπηση υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Ο καθηγητής Keith Frayn από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τόνισε ότι, εκτός από τη συμπεριφορά των καταναλωτών, η αναγραφή θερμίδων μπορεί να ωθήσει τους παραγωγούς τροφίμων να μειώσουν τις θερμίδες στα προϊόντα τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνολική αποτελεσματικότητα της επισήμανσης, καθιστώντας την ένα εργαλείο που λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως η φορολόγηση προϊόντων υψηλής θερμιδικής αξίας και οι περιορισμοί στη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφών.
Τέλος, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ενώ η επισήμανση θερμίδων δεν αποτελεί πανάκεια, παραμένει μια χρήσιμη προσθήκη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών που προάγουν τη δημόσια υγεία.