Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο αμφορέας Finziade αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής των αρχαίων κατοίκων της Σικελίας

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΟ αμφορέας Finziade αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής των αρχαίων κατοίκων της Σικελίας
spot_img

Ψάρια, ελιές και μπαχαρικά, στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής και του μεσογειακού εμπορίου.

Μια εκπληκτική νέα ανακάλυψη από ανασκαφές στην περιοχή Monte Sant’Angelo της Σικελίας έχουν φέρει στο φως πολύτιμες πληροφορίες για το τι έτρωγαν οι άνθρωποι στην περιοχή πριν από 2.300 χρόνια.
Σε ένα από τα υπό μελέτη σπίτια εμφανίστηκε ένας μεγάλος αμφορέας μέσα στον οποίο οι αρχαιολόγοι βρήκαν σημαντική ποσότητα υπολειμμάτων μικρών ψαριών, τα οποία αποτελούν πλέον αντικείμενο ειδικών μελετών από ειδικούς.

- Advertisement -

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εύρημα κυρίως λόγω των πολυάριθμων ειδών και της κατάστασης διατήρησής τους και αποτελεί ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο που μιλά για την καθημερινότητα των αρχαίων κατοίκων του νησιού, υποδηλώνοντας μια εικόνα όχι μόνο των διατροφικών συνηθειών, αλλά και του τρόπου στο οποίο συντηρούνταν και μεταφέρονταν προϊόντα όπως τα ψάρια που προορίζονταν τόσο για τοπική κατανάλωση όσο και για εμπόριο, αναφέρει ο ιταλικός τύπος.

Τα οστά των ψαριών επιδεικνύουν υψηλή χρήση των θαλάσσιων πόρων, ενώ οι ελιές και τα ίχνη ελαιολάδου επιβεβαιώνουν τον κεντρικό τους ρόλο στη διατροφή και τις τελετουργικές πρακτικές. Οι σπόροι ροδιού, που συχνά συνδέονται με συμβολικές και τελετουργικές έννοιες, μιλούν όχι μόνο για πρακτική αλλά και πολιτιστική χρήση της τροφής.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί περιλαμβάνει επίσης πιθανές αναφορές σε γαρούμ και λικουάμεν. Το Garum, μια σάλτσα ψαριού υπό ζύμωση, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά στον αρχαίο κόσμο, που χρησιμοποιήθηκε ως αρωματικό σε πολλά πιάτα και συχνά μεταφερόταν σε αμφορείς. Το liquamen, μια παρόμοια και εξίσου διαδεδομένη παραλλαγή, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνότερη εναλλακτική αλλά με την ίδια λειτουργία. Τα ίχνη των μπαχαρικών, που σώζονται στον αμφορέα, επιβεβαιώνουν τη σημασία τους στη διατροφή της εποχής.

Οι ειδικοί ελπίζουν να αποκτήσουν πιο λεπτομερή δεδομένα για τη διαδικασία ζύμωσης, των μπαχαρικών και τις τεχνικές συντήρησης τροφίμων της εποχής. Μόλις αποκατασταθεί, ο αμφορέας θα εκτεθεί σε ένα μουσείο, όπου θα αφηγηθεί στο κοινό την ιστορία ενός αρχαίου κόσμου, που εξακολουθεί να ζει στις σύγχρονες γαστρονομικές παραδόσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα