Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτόμα μηχανή που στύβει χυμό πορτοκάλι και με τις φλούδες φτιάχνει… ποτηράκια!

ΑρχικήΝέαΚαινοτόμα μηχανή που στύβει χυμό πορτοκάλι και με τις φλούδες φτιάχνει... ποτηράκια!
spot_img

“Δεν πετάμε τίποτα!” Με αυτή την αρχή, μια πρωτοπόρος ιδέα αξιοποιεί το χυμό, αλλά και τις φλούδες από τα πορτοκάλια, με τις οποίες φτιάχνει τα ποτηράκια για να απολαύσουμε τον χυμό.

Η CRA-Carlo Ratti Associati, σε συνεργασία με την παγκόσμια εταιρεία ενέργειας Eni, έχει αναπτύξει ένα πειραματικό κυκλικό bar χυμών, το οποίο χρησιμοποιεί πορτοκάλια για να κάνει βιοπλαστικό, το μετατρέπει σε νήμα και τρισδιάστατα κύπελλα μιας χρήσης εκτύπωσης για να πιει τον φρεσκοστυμμένο χυμό.

- Advertisement -

Το πρωτότυπο “Feel the Peel” είναι μια μηχανή συμπίεσης πορτοκαλιών ύψους 3,10 μέτρων, που συμπληρώνεται από έναν θόλο γεμάτο με 1.500 πορτοκάλια. Όταν ένα άτομο παραγγέλνει ένα χυμό, τα πορτοκάλια γλιστρούν προς τα κάτω στον συμπιεστή, ενώ οι φλούδες του συσσωρεύονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε βιοπλαστικό μέσω μιας διαδικασίας ξήρανσης και άλεσης. Μόλις θερμανθεί και λιώσει, το πολυμερές γίνεται νήμα, που χρησιμοποιείται από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή ενσωματωμένο στο μηχάνημα.

«Η αρχή της κυκλικότητας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής του αύριο», λέει ο Carlo Ratti, ιδρυτικός συνεργάτης στο CRA και διευθυντής του Senseable City Lab στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

«Δουλεύοντας με την εταιρεία Eni, παίξαμε γύρω από μια μηχανή που μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς τα πορτοκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ πέρα από το χυμό τους. Στις επόμενες επαναλήψεις αυτών των έργων, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε νέες λειτουργίες, όπως η εκτύπωση υφάσματος για ρούχα».

Αφού έκανε πρεμιέρα στην 40η Συνάντηση φιλίας μεταξύ των λαών στο Ρίμινι, το Circular Juice Bar εγκαταστάθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του Πανεπιστημίου Singularity στο Μιλάνοκαι στο Ecomondo Rimini, το κορυφαίο γεγονός στην Ευρώπη για τα νέα μοντέλα της κυκλικής οικονομίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα