Τα φασόλια λούπινου, το πανίσχυρο αυτό όσπριο μπορεί να είναι το επόμενο συστατικό που θα ακούγεται όλο και πιο πολύ στη βιομηχανία τροφίμων κλέβοντας την παράσταση, κυρίως ως πηγή εναλλακτικής πρωτεΐνης.
Η προσθήκη λούπινου σε άλλα τρόφιμα μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική τους αξία. Το λούπινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά προϊόντα διατροφής (προϊόντα αρτοποιίας, ζυμαρικά, ποτά, προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα) για τη βελτίωση της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια για την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών από λούπινο καθώς πέρα από συστατικά σε τρόφιμα, τα φασόλια λούπινου μετατρέπονται και σε κρέατα φυτικής προέλευσης.
- Δείτε επίσης: Τι είναι το λούπινο και γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες εναλλακτικών τροφίμων επενδύουν εκατομμύρια
Τα τρόφιμα που βασίζονται σε πρωτεΐνες λούπινου κερδίζουν την προσοχή από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές λόγω του ρόλου τους στην υγεία και το περιβάλλον. Υπάρχει μια τεράστια δυνητική ζήτηση στην αγορά για προϊόντα με βάση το λούπινο, από χορτοφάγους, vegans και άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, τη σόγια, το γάλα ή τα αυγά. Ωστόσο, παρά τα διατροφικά οφέλη του λούπινου και τα οφέλη που προάγουν την υγεία, οι εφαρμογές του στην παραγωγή τροφίμων εξακολουθούν να είναι μάλλον περιορισμένες. Τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με τις στατιστικές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών που είναι διαθέσιμες στο κοινό για την παραγωγή λούπινου, η Ωκεανία κατακτά την πρώτη θέση έχοντας την πλειοψηφία, ακολουθεί ην Ευρώπη που καταλαμβάνει άνετα τη δεύτερη θέση και μετά Αφρική, ΗΠΑ, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ασία
Ανασκόπηση Πορτογάλων επιστημόνων, είχε στόχο να συνοψίσει τις πρόσφατες τάσεις σύνθεσης με το λούπινο ως συστατικό νέων προϊόντων διατροφής με βάση την αντίληψη και την αποδοχή των καταναλωτών. Μετά την ανάλυση 33 επιστημονικών μελετών βρέθηκε πως η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες του λούπινου ήταν ο πιο αναφερόμενος λόγος που σχετίζεται με τη σημασία των τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για τους καταναλωτές.
Στα 33 άρθρα, οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση του λούπινου συνήθως περιελάμβαναν εμβάπτιση σε νερό για τη βελτίωση των θρεπτικών ιδιοτήτων και στη συνέχεια οι σπόροι μετασχηματίζονταν ανάλογα με τη χρησιμότητά τους. Η αισθητηριακή ανάλυση κάθε προϊόντος ήταν εμφανώς διαφορετική με βάση τους αξιολογητές της κριτικής επιτροπής και τις κλίμακες μέτρησης που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά αποκάλυψε υψηλά ποσοστά αποδοχής για πιθανούς μελλοντικούς καταναλωτές.
Από όσο γνωρίζουν οι συγγραφείς, αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση που διερευνά την παρασκευή προϊόντων που προέρχονται από λούπινο και τις αισθητηριακές τους αναλύσεις. Βρέθηκαν υψηλά ποσοστά αποδοχής για τους μελλοντικούς καταναλωτές νέων προϊόντων διατροφής που περιέχουν λούπινο. Το λούπινο και η χρήση του στην παραγωγή τροφίμων αποκαλύπτουν μια πιθανή ευρεία χρήση σε διαφορετικούς τύπους προϊόντων διατροφής, όπως εναλλακτικά κρέατα, εναλλακτικά γαλακτοκομικά, σνακ και επιδόρπια.
Η παρούσα εργασία υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγή φυτικών προϊόντων ενώ απαιτείται και περισσότερη έρευνα για τρόφιμα με υψηλά διατροφικά προφίλ.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.