Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύστημα επιθεώρησης ακτίνων Χ νέας γενιάς που βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΣύστημα επιθεώρησης ακτίνων Χ νέας γενιάς που βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων
spot_img

Η παρουσία «ξένων σωμάτων» στα τρόφιμα είναι μια δαπανηρή επιχείρηση για τους παραγωγούς τροφίμων και το περιβάλλον. Οι ανακλήσεις προϊόντων βλάπτουν την εικόνα της εταιρείας και αυξάνουν τη σπατάλη τροφίμων.

Η προστασία της ανθρώπινης υγείας στη βιομηχανία τροφίμων είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην τεχνολογία επεξεργασίας τροφίμων και στην επιβολή υψηλών προτύπων ασφάλειας στη βιομηχανία, οι συμβατικές τεχνολογίες επιθεώρησης δεν εντοπίζουν πάντα την επιμόλυνση εγκαίρως. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκουμε ξένα σώματα όπως πλαστικά ή έντομα στα τρόφιμά μας.

Αντιμετωπίζοντας αυτό, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο XSpectra προσφέρει μια λύση που αλλάζει το παιχνίδι: έναν ανιχνευτή ακτίνων Χ που ονομάζεται XSpectra®, ο οποίος μπορεί να αναλύσει τη σύνθεση ενός προϊόντος απευθείας στη γραμμή παραγωγής. «Για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εμπορευματοποίηση του προϊόντος στην αγορά, η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε μια γραμμή παραγωγής στο έργο», σημειώνει ο Bruno Garavelli, συντονιστής του έργου, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας τροφίμων Xnext.

Υπέρβαση των τρεχόντων περιορισμών

«Ικανή να ξεπεράσει όλους τους περιορισμούς των παραδοσιακών συστημάτων επιθεώρησης με μια νέα έννοια της τεχνολογίας, το XSpectra® είναι μια ρηξικέλευθη τεχνολογία», τονίζει ο Garavelli. Οι ανιχνευτές μετάλλων μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένους τύπους ρύπου μετάλλων και οι συμβατικές ακτίνες Χ είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μόνο μερικά είδη μόλυνσης: μέταλλα, πέτρες, γυαλιά. Το νέο αυτό σύστημα, εκτός από το να μπορεί να δει καλύτερα αυτούς τους ρύπους, μπορεί να ανιχνεύσει άλλους ρύπους όπως πλαστικά, κουκούτσια, σπόρους, έντομα, κομμάτια ξύλου και μη ασβεστοποιημένα οστά.

Αυτό είναι δυνατό χάρη στον συνδυασμό καινοτόμων τεχνολογιών: φωτονική, πυρηνική ηλεκτρονική, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Η XSpectra® πραγματοποιεί φασματοσκοπική ανάλυση πολλαπλών ενεργειακών σε πραγματικό χρόνο έως 1 024 επίπεδα ενέργειας, ενώ οι συμβατικές λύσεις επιθεώρησης σταματούν στα 2. «Σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ο ανιχνευτής μας μπορεί να σαρώσει ένα προϊόν και να εκτελέσει μια χημική και φυσική ανάλυση για να καθορίσει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας», επιβεβαιώνει ο Garavelli.

Ο δρόμος προς την αγορά

Το έργο έδωσε στην νεοσύστατη επιχείρηση, Xnext, την ευκαιρία να βγει στην αγορά και να κερδίσει την αξιοπιστία που απαιτείται για να αποδείξει ότι το XSpectra® δεν είναι απλά μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.

«Στην πραγματικότητα, είναι ένα αξιόπιστο και όμορφο βιομηχανικό προϊόν στο οποίο έχουμε δώσει μια αισθητική. Το έργο ήταν θεμελιώδες για την επίτευξη αυτού του στόχου”, περιγράφει ο Garavelli. Ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πόσο απαραίτητη είναι η λύση αυτή για όλους τους παράγοντες στον τομέα των τροφίμων που θέλουν να επιτύχουν τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

«Έχουμε πραγματοποιήσει μια πλήρως λειτουργική μηχανή, λανσάροντάς την στην αγορά – ξεπερνώντας τη φάση του πρωτοτύπου. Τώρα δραστηριοποιούμαστε σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα: επεξεργασμένο κρέας, τυρί, μπισκότα και γεμιστά ζυμαρικά», προσθέτει ο Garavelli. Τα μηχανήματά τους μπορούν να επιθεωρούν έως και 36 εκατομμύρια μίνι πακέτα τυριών, ή 6 εκατομμύρια πακέτα μπισκότων, ή 2 εκατομμύρια ραβιόλια κάθε μήνα. Ήδη, στην Ιταλία και τη Γαλλία, έχουν εγκατασταθεί 11 μηχανήματα, και το έργο έχει λάβει αιτήματα από την Ασία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συζητώντας για το μέλλον, ο Garavelli επιβεβαιώνει: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, βελτιώνοντας τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό της XSpectra® με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης». Επί του παρόντος γίνονται εργασίες για έναν ανιχνευτή διπλής χωρικής ανάλυσης. Μέσω του νέου συστήματος, οι παραγωγοί τροφίμων έχουν μια τεχνολογία που μπορεί να εντοπίσει πολλά ξένα σώματα και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της γραμμής μειώνοντας τους ψευδείς συναγερμούς και παρέχοντας ανατροφοδότηση IoT σε πραγματικό χρόνο. «Οι καταναλωτές μπορούν να τρώνε ασφαλή τρόφιμα και το περιβάλλον θα επωφεληθεί επίσης από τα λιγότερο απόβλητα τροφίμων και τους πόρους», καταλήγει ο Garavelli.

Πηγή: CORDIS

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο