Ποια σουπερμάρκετ μπήκαν στο στόχαστρο καταναλωτικών Οργανώσεων Ασφάλειας Τροφίμων, από τα οποία ζητούν να λάβουν άμεσα μέτρα
Αναφορές μέσω mail έστειλε η Οργάνωση Προστασίας των Καταναλωτών για την ασφάλεια Τροφίμων Foodwatch, στους CEO των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ όπως Lidl, Carrefour, Intermarche, E. Leclerc, Mercadona, Conad, Coop Italia, EDEKA, REWE και Aldi Nord.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε γνωστό σουβλατζίδικο στο Νέο Κόσμο
Στην επιστολή αφού υπενθυμίζουν ότι ο τόνος είναι το πιο δημοφιλές ψάρι στην Ευρώπη αλλά και ένα από τα πιο μολυσμένα από υδράργυρο ψάρια, όπως και το τρόφιμο με τα λιγότερα πρότυπα προστασίας, ζήτησε από τους δέκα μεγαλύτερους λιανοπωλητές στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να αναλάβουν την ευθύνη και να δράσουν άμεσα λαμβάνοντας τρία επείγοντα μέτρα:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλή δημητριακά με χημική ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και λευχαιμίας – Ευρήματα μελέτης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η γλυφοσάτη υπεύθυνη και για την εμφάνιση ενδομητρίωσης και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών – Νέα μελέτη
- Να αφαιρέσουν τον μολυσμένο τόνο (πάνω από 0,3 mg/kg) από τα ράφια και να εφαρμόσουν στον τόνο το αυστηρότερο πρότυπο που ισχύει ήδη για άλλα είδη ψαριών (0,3 mg/kg αντί για 1 mg/kg),
- να σταματήσουν κάθε διαφήμιση και προώθηση του τόνου
- και να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη μόλυνση των ψαριών με υδράργυρο μέσω της ορατής επισήμανσης που εφαρμόζεται στα προϊόντα τόνου που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ σας και σε ιστότοπους διαδικτυακών πωλήσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να γίνει παχύσαρκος μετά τον γάμο: Οι άντρες ή οι γυναίκες;
Η συσσώρευση τοξικού υδραργύρου προκαλεί ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, από τα οποία ο τόνος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο υδράργυρος είναι μια από τις δέκα πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες για τον άνθρωπο. Η έκθεση σε υδράργυρο, μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διατροφικές συστάσεις για εγκύους συνιστούν προσοχή στην κατανάλωση τόνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στα “μανταλάκια” βγάζει οργάνωση καταναλωτών τις βιομηχανίες πουλερικών με την περισσότερη σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φρούτο που πολεμάει την αϋπνία και βελτιώνει τον ύπνο και την πρωινή διάθεση – Επιβεβαίωση από 4 επιστημονικές έρευνες
Η Οργάνωση υπενθυμίζει τις αναλύσεις που έκανε σε 150 κονσέρβες τόνου, η ένωση BLOOM, και τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι, το 100% των κουτιών είναι μολυσμένα με υδράργυρο, το 10% υπερβαίνει το τρέχον πρότυπο ανεκτό για φρέσκο τόνο (1 mg/kg) και το 57% υπερβαίνει το επίπεδο των 0,3 mg/κιλό, το οποίο είναι πιο προστατευτικό για την υγεία και εφαρμόζεται ήδη σε άλλα ψάρια.
Λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η τακτική κατάποση υδραργύρου, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα που υπερβαίνουν το πρότυπο 0,3 mg/kg θα πρέπει να απαγορευθούν από την πώληση, λέει η Foodwatch η οποία καλεί και τους καταναλωτές σε ψήφισμα, προκειμένου να εισακουστεί το αίτημα προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οριστική απαγόρευση λειτουργίας σε εργοστάσιο παγωτού λόγω επιμονής Listeria στον εξοπλισμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανάβικο πουλά φράουλες προς 18,5€ το κομμάτι!
Είχε προηγηθεί αίτημα από τις δύο καταναλωτικές Οργανώσεις, προς τις κρατικές Αρχές των Ευρωπαϊκών χωρών να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων. «Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα είπαν οι δύο ΜΚΟ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταρρέει η θεωρία προέλευσης του σύγχρονου ανθρώπου από τον Homo sapiens – Νέα στοιχεία Γενετικής Μελέτης
Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών». Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση.