Tελικά ποιο ποσό είναι αποδεκτό να αφήνει κανείς ως φιλοδώρημα;
Mπορεί στις ΗΠΑ το 20% του λογαριασμού ως φιλοδώρημα να έχει γίνει θεσμός, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την Ευρώπη.
Αν και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεταξύ χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι εκ διαμέτρου διαφορετικές, σάλος προκλήθηκε στο Twitter, όταν μια παρέα Ευρωπαίων άφησε φιλοδώρημα 10% για έναν λογαριασμό 700 δολαρίων σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης
«Πρέπει να απαγορεύσουμε στους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν εδώ μέχρι να μάθουν πώς να ενεργούν», έγραψε μια χρήστης του Twitter.
Ωστόσο, σε μερικές χώρες της Ευρώπης (εκτός από την Ελλάδα) οι σερβιτόροι αμείβονται με αρκετά καλά λεφτά, πάνω από 13 ευρώ την ώρα, ενώ διαθέτουν και πλήρη ασφάλιση και όσες παροχές διαθέτουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Οπότε για αυτά τα κράτη, το φιλοδώρημα είναι ένα κοινωνικό «καθήκον», το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι υποστηρικτικά, όπως στις ΗΠΑ που το σέρβις θεωρείτε ένα από τα πιο κακώς αμειβόμενα επαγγέλματα.
Ποιο είναι λοιπόν το κατάλληλο ποσοστό φιλοδωρήματος; Το New York Magazine δημοσίευσε πρόσφατα μια ενημέρωση σχετικά με την εθιμοτυπία της Nέας Υόρκης, συμβουλεύοντας 20-25% φιλοδώρημα σε κάθε είδους εστιατόριο και 20% για ένα τοπικό κατάστημα καφέ. Στην Ελλάδα, είναι καλό να δίνει κανείς το 10%. Αλλά με τόσο χαμηλούς μισθούς και τόσο αναντίστοιχα υψηλές τιμές, ας αφήνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί από 50 λεπτά ως και 2 ευρώ.
Αλλά μιας και μιλάμε για tips, ποιο είναι το υψηλότερο φιλοδώρημα που έχει δοθεί ποτέ σε κάποιον; Ένας Νεοϋορκέζος αστυνομικός κατέχει την πρώτη θέση (τουλάχιστον από όσα έχουμε ακούσει) για το υψηλότερο φιλοδώρημα. Προσφέρθηκε να μοιράσει το λαχείο του με τη σερβιτόρα του αντί να δώσει φιλοδώρημα, και η τύχη ευνόησε και τους δύο, αφού μοιράστηκαν 6 εκατομμύρια δολάρια (3 έκαστος)!