Σύμφωνα με έρευνα, ένα μεγάλο μέρος Ευρωπαίων καταναλωτών πιστεύει και εφαρμόζει παραδοσιακές πεποιθήσεις για την ασφάλεια τροφίμων που δεν έχουν επιστημονική βάση
Επιστήμονες από τη Νορβηγία και την Πορτογαλία μελέτησαν τους μύθους που υπάρχουν στην Ευρώπη, για την ασφάλεια τροφίμων, οι οποίοι δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και, τις συνέπειες στην προσήλωση σε αυτούς.
Οι ερευνητές συνέλλεξαν 150 μύθους και διενήργησαν διαδικτυακή έρευνα σε Βρετανία, Γερμανία και Νορβηγία σε 3.110 άτομα, για το ποιες παραδοσιακές πεποιθήσεις σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων ισχύουν και ποιες όχι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ένα μεγάλο μερίδιο πιστεύει στους μύθους για την ασφάλεια των τροφίμων. Και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων και του επιπολασμού της γαστρεντερίτιδας.
Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων, πιστεύει πως οι μύθοι είναι γεγονότα, δηλαδή δεν είναι μύθοι!
Οι μεγαλύτερες συσχετίσεις παρατηρούνται για αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις σχετικά με τα αυγά (όπως η αποθήκευση αυγών σε θερμοκρασία δωματίου και η κατανάλωση ωμών αυγών για τη θεραπεία του hangover), η αδρανοποίηση βακτηρίων (ότι μια ξύλινη σανίδα κοπής και το τσίλι, το wasabi και οι μαρινάδες σκοτώνουν τα βακτήρια), πως οι χορτοφάγοι δεν θα πάθουν ποτέ τροφική δηλητηρίαση και πως το να τρώει κανείς «βρωμιές» ή να έχει διάρροια είναι καλό, καθώς καθαρίζει το στομάχι!
Στην Γερμανία οι καταναλωτές πιστεύουν ότι εάν ζεστάνουμε τα υγιεινά φαγητά χάνουν αυτή την ωφέλιμη ιδιότητα τους, πως αρκεί το μαγείρεμα για να σκοτώσει όλα τα βακτήρια και πως το κοτόπουλο πρέπει να πλένεται πριν μαγειρευτεί. Όμως το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι ακριβώς η πρακτική που μπορεί να διαδώσει βακτήρια. Τα βακτήρια από το κοτόπουλο – το οποίο ευθύνεται για πολλές δηλητηριάσεις- βρίσκονται μετά το πλύσιμο στο νεροχύτη, στον πάγκο ή στα αντικείμενα που βρίσκονται στον πάγκο, όπως μια σανίδα κοπής ή ένα μαχαίρι.
Στη Νορβηγία πιστεύουν ακόμα στον κανόνα των 5 δευτερολέπτων και πως πρέπει να καταναλώνουν στρείδια μόνο εάν υπάρχει το γράμμα “ρ” στο μήνα που διανύεται… Επίσης πιστεύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ασφαλή για να μην αρρωστήσουν από δηλητηρίαση και πως, το αλάτι σκοτώνει οτιδήποτε επικίνδυνο.
Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων πίστευε ότι τα αυγά που αποθηκεύονται στο ψυγείο είναι λιγότερο ασφαλή από αυτά που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τις αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις με τη γαστρεντερίτιδα. Μελλοντικές μελέτες πρέπει να διερευνήσουν τους μηχανισμούς που εξηγούν γιατί οι πεποιθήσεις στους μύθους για την ασφάλεια των τροφίμων συσχετίζονται με τα περιστατικά και τον επιπολασμό της γαστρεντερίτιδας. Απαιτούνται επίσης μελέτες που διερευνούν μεθόδους αλλαγής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της διόρθωσης ψευδών πεποιθήσεων.