Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλάτι: Οι παραγωγοί σταμάτησαν την προσπάθεια μείωσης οδηγώντας σε 24.000 πρόωρους θανάτους!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑλάτι: Οι παραγωγοί σταμάτησαν την προσπάθεια μείωσης οδηγώντας σε 24.000 πρόωρους θανάτους!
spot_img

Τα στοιχεία νέας Βρετανικής μελέτης, υπογραμμίζουν ξανά την ανάγκη επιβολής ανώτερου ορίου στο αλάτι.

   Η διακοπή της προσπάθειας μείωσης του αλατιού, από την Αγγλική κυβέρνηση στους καταναλωτές της, οδήγησε σε 24.000 θανάτους σύμφωνα με νέα έρευνα που αναφέρει το TheGuardian. Σχεδόν 20 χρόνια πριν, το 2006, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα στο οποίο οι παραγωγοί τροφίμων μείωσαν την περιεκτικότητα σε αλάτι σε δεκάδες διαφορετικών τύπων επεξεργασμένων και παρασκευασμένων τροφίμων, η μέση ποσότητα αλατιού που κατανάλωναν οι άνθρωποι στην Αγγλία μειώθηκε σχεδόν κατά 20%. Το 2011 ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού εγκατέλειψε αυτή την παρεμβατική προσέγγιση, επιτρέποντας ξανά ε στους παραγωγούς τροφίμων να ορίσουν ξανά τα δικά τους επίπεδα αλατιού. Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία επειδή στηρίχτηκε στις εθελοντικές προσπάθειες των εταιρειών για τη δημιουργία πιο υγιεινών προϊόντων παρά στις πιο σκληρές ρυθμιστικές τακτικές της FSA.

     Μετά την αλλαγή, η μέση πρόσληψη αυξήθηκε ξανά, από 7,58 γραμμάρια την ημέρα το 2014 σε 8,39 γραμμάρια την ημέρα το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Hypertension. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 γραμμάρια την ημέρα για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία. Η εγκατάλειψη των στόχων μείωσης του αλατιού οδήγησε επίσης σε μείωση τόσο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε ολόκληρο τον πληθυσμό όσο και του ποσοστού θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, που και τα δύο είχαν μειωθεί αφού τα τρόφιμα διέθεταν λιγότερο αλάτι, λένε τα ευρήματα.

   Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Τζινγκ Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL) υπολόγισε ότι αν συνεχιζόταν η προσπάθεια μείωσης του αλατιού, η μέση πρόσληψη θα είχε μειωθεί κατά 1,45 γρ. την ημέρα μεταξύ 2014 και 2018. «Αυτό θα είχε αποτρέψει 38.000 θάνατοι από εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις σε μόλις μια τετραετία, εκ των οποίων οι 24.000 θα ήταν πρόωροι», ανέφεραν. Η έρευνα συντάχθηκε από τον Graham MacGregor, καθηγητή καρδιαγγειακών παθήσεων στο QMUL, ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος της ομάδας εκστρατείας Action on Salt. Είπε: «Είναι τώρα στο χέρι της κυβέρνησης να χαράξει μια συνεκτική στρατηγική όπου η βιομηχανία τροφίμων θα λάβει οδηγίες τι να κάνει, αντί να λέει η βιομηχανία τροφίμων στην κυβέρνηση τι να κάνει». Η μελέτη υπογραμμίζει «πόσο μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη μείωση του αλατιού στα τρόφιμά μας», δήλωσε το British Heart Foundation.

   Ο John Maingay, διευθυντής πολιτικής και επιρροής της φιλανθρωπικής οργάνωσης, προέτρεψε τους υπουργούς να επιβάλουν χαμηλότερα επίπεδα αλατιού στα τρόφιμα, προκειμένου να μειωθεί η επικίνδυνα υψηλή πρόσληψη του πληθυσμού. «Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πολύ αλάτι και αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να αναπτύξουμε υψηλή αρτηριακή πίεση και στη συνέχεια καρδιακές παθήσεις. Το να βοηθήσουμε το έθνος να μειώσει την πρόσληψη αλατιού θα αποτρέψει περισσότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά, μειώνοντας την πίεση στο NHS και η κυβέρνηση και η βιομηχανία τροφίμων έχουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό», είπε.

    Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το πρόγραμμα μείωσης του αλατιού μας θέτει σταθερούς και σαφείς στόχους για όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων να μειώσουν την περιεκτικότητα σε αλάτι στα προϊόντα τους. Χάρη στο πρόγραμμα, η ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα έχει μειωθεί κατά περίπου 20% από το 2006, συμβάλλοντας στην πρόληψη σχεδόν 70.000 καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Αναλαμβάνουμε επίσης σταθερά μέτρα για την προώθηση πιο υγιεινών επιλογών για τις οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της τοποθέτησης λιγότερο υγιεινών τροφίμων στα καταστήματα και στο Διαδίκτυο και με την εισαγωγή της σήμανσης θερμίδων στα μενού».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο