Τα διατροφικά προϊόντα που συνδέθηκαν με τις περισσότερες επιδημίες αφορούσαν σε ρύζι ή προϊόντα με βάση το αλεύρι, ενώ οι μεγαλύτερες εστίες μολύνσεων ήταν οι σχολικές καντίνες.
Τους παράγοντες πίσω από τα κρούσματα του Bacillus cereus για μια περίοδο 10 ετών στην Κίνα εξέτασε μια ομάδα ερευνητών, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν τους φορείς δημόσιας υγείας για την πρόληψη των τροφιμογενών κρουσμάτων που προκαλούνται από το παθογόνο.
Ο Bacillus cereus παράγει τοξίνες που μπορούν να ταξινομηθούν σε εντεροτοξίνες τύπου εμετού και τύπου διάρροιας με βάση τα συμπτώματα που προκαλούν, που είναι συνήθως ναυτία, έμετος και διάρροια.
Πέντε θάνατοι και 2.786 εισαγωγές σε νοσοκομεία
Αντλώντας δεδομένα από το 2010 έως το 2020 από το Εθνικό Σύστημα Εποπτείας Επιδημιών Τροφιμογενών Νόσων της Κίνας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι συνολικά αναφέρθηκαν 419 κρούσματα Bacillus cereus, που οδήγησαν σε 7.892 κρούσματα, 2.786 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 5 θάνατοι, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος καταγράφηκε το καλοκαίρι, κυρίως μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.
Τα διατροφικά προϊόντα που συνδέθηκαν με τις περισσότερες επιδημίες αφορούσαν σε ρύζι (τηγανητό ή σε άλλη μορφή) ή προϊόντα με βάση το αλεύρι, ενώ οι μεγαλύτερες εστίες μολύνσεων ήταν οι σχολικές καντίνες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκτός από τη μόλυνση, το φαγητό φερόταν να μην έχει προετοιμαστεί σωστά, επομένως, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τις σωστές πρακτικές μαγειρέματος, ειδικά σε σχολεία, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος.
Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν το 2018 (56) ενώ το έτος με τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας ήταν το 2011. Ένας θάνατος σημειώθηκε το 2014 και δύο το 2015 και το 2016.
Που οφειλόταν η μόλυνση
Η πολυπαραγοντική μόλυνση προσδιορίστηκε ως η κύρια αιτία για τις εστίες και τις σχετικές περιπτώσεις, ακολουθούμενη από την μη σωστή αποθήκευση, ενώ το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας αποδόθηκε σε λάθος χειρισμό τροφίμων.
Για να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάρσεων του Bacillus cereus, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί μια πληθώρα βασικών παραγόντων ελέγχου και διαχείρισης, είπαν οι ερευνητές, δίνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα τη χρήση ασφαλών συστατικών, τη διασφάλιση της καθαριότητας και της τυποποίησης σε όλη τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων, την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης και το σχολαστικό μαγείρεμα του φαγητού, μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος του Bacillus cereus θεωρείται ότι είναι ο κύριος κίνδυνος που απειλεί τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρεμένου ρυζιού. Ταυτόχρονα, ο Bacillus και ο Micrococcus ήταν τα επικρατέστερα παθογόνα που σχετίζονται με τη μόλυνση των δημητριακών, ιδιαίτερα του ρυζιού. Το βακτηριακό στέλεχος του B. cereus αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί τοξίνες στο βρασμένο ρύζι και σε άλλα γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο China CDC Weekly .