Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λαμία: 63 οι μαθητές που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση – Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛαμία: 63 οι μαθητές που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα
spot_img

26 καταγγελίες στην Αστυνομία μέχρι στιγμής.

Μετά τους ελέγχους στην εταιρεία κέτερινγκ που παρασκευάζει τα σχολικά γεύματα, έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία Λαμίας για την τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο ΟΠΕΚΑ και ο ΕΟΔΥ άρχισαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Σύμφωνα με την καταγραφή απο τις διευθύνσεις εκπαίδευσης παρουσίασαν συμπτώματα 63 μαθητές σε 7 διαφορετικά σχολεία με εμετούς διάρροια και έντονους πόνους. Γονείς έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη για το συμβάν ενώ ήδη στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamianow.gr υπάρχουν 26 καταγγελίες.

Τα παιδιά κατανάλωσαν μακαρόνια με κιμά το ίδιο φαγητό που είχαν καταναλώσει και οι 30 μαθητές γυμνασίου σε νησί του ΒΑ Αιγαίου που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση το 2021. Σύμφωνα με τους γονείς που ζήτησαν ήδη την παρέμβαση της δικαιοσύνης, τα έντονα συμπτώματα έμετου, πόνου στο στομάχι και διάρροιας ξεκίνησαν για μερικά παιδιά αμέσως ενώ άλλα αρρώστησαν και σήμερα το πρωί.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες νοσηλείες από άλλα κρέατα. Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli. Ωστόσο στην περίπτωση του 2021 αιτία ήταν τα παθογόνα Clostridium perfringens και Bacillus cereus. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ μετά από εκείνη την επιδημία, εντοπίστηκαν ελλείψεις στην παραλαβή και διανομή μεσημεριανών γευμάτων, τόσο από την εταιρεία εστίασης όσο και από την επιτροπή παραλαβής του σχολείου.  Η απουσία γραπτών πρωτοκόλλων σχετικά με τη σταδιακή διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας ήταν το βασικό εύρημα της επιθεώρησης της παροχής μεσημεριανών γευμάτων στους χώρους του σχολείου.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού σχολείου Λαμίας -μιλώντας στον Lamia Polis 87.7 – Μαρία Ζωγράφου κάλεσε τους γονείς να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για το περιστατικό. Κάλεσε παράλληλα και τους ενήλικες που είχαν συμπτώματα να καταθέσουν καθώς όπως εξηγεί το γεύμα καταναλώνεται και από άλλα μέλη της οικογένειας μερικά από τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα .

Η κυρία Ζωγράφου δηλώνει ότι αυτό που ζητούν οι γονείς είναι μία απάντηση “γιατί και πως συνέβη αυτό που συνέβη” ώστε να δικαιωθούν τα παιδιά που υπέστησαν όλη αυτή την δύσκολη ιατρική περιπέτεια , ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Παράλληλα καλεί τους γονείς να παραδώσουν τις επόμενες ημέρες δείγμα κοπράνων των μαθητών στο νοσοκομείο Λαμίας στον δεύτερο όροφο για να διευκολυνθεί η έρευνα των αρμοδίων αρχών. Γονείς έχουν παραδώσει για έλεγχο πακέτα συσκευασμένα με την τροφή που είχε διανεμηθεί στους μαθητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ:

– Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.

– Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.

– Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο