Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Πάνω από τα μισά συμπληρώματα διατροφής αποσύρονται λόγω καταγγελιών – Το 80% των καταναλωτών δηλώνουν παραπλανημένοι

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Πάνω από τα μισά συμπληρώματα διατροφής αποσύρονται λόγω καταγγελιών - Το 80% των καταναλωτών δηλώνουν παραπλανημένοι
spot_img

Η διαφημίσεις που σχετίζονται με την υγεία είναι συνήθως υπερβολικές και δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ισχύουν στην ΕΕ.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε μελέτη για τη νοθεία σε συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος ταχείας Ειδοποίησης για επικινδυνα τρόφιμα RASFF. 

Σύμφωνα με την μελέτη και πολύ συνοπτικά:

  • Ορισμένοι παραγωγοί ενισχύουν τα αποτελέσματα των προϊόντων τους μέσω της προσθήκης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων
  • Πάνω από το 65% των κοινοποιήσεων ενδιαφέροντος ταξινομήθηκαν ως σοβαροί κίνδυνοι και πάνω από το 80% αυτών ήταν ειδοποιήσεις συναγερμού ή απόρριψης συνόρων
  • Οι καταναλωτές συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους, βελτίωση αθλητικών επιδόσεων ή βελτίωση της μνήμης είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε κίνδυνο για την υγεία τους.
  • Τα περισσότερα από τα επικίνδυνα προϊόντα ήταν από τις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ανησυχητικός αριθμός κοινοποιήσεων RASFF για την παράνομη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων σε συμπληρώματα διατροφής, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν εμποδίζουν αποτελεσματικά τους ανεύθυνους κατασκευαστές να παραποιούν τα προϊόντα τους. 

Η Γερμανική μελέτη

Πρόσφατα το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Καρλσρούης και το αντίστοιχο της Στουτγάρδης δημοσίευσαν μια επισκόπηση των συμπληρωμάτων διατροφής που εξετάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δείχνει μια αναπτυσσόμενη αγορά και ένα υψηλό ποσοστό καταγγελιών, κυρίως λόγω ελλείψεων στην επισήμανση και παραπλανητικών πληροφοριών.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες καταγγελίες από το 2010 αφορούν ελλείψεις στην επισήμανση, παραπλανητικές πληροφορίες και λανθασμένους ισχυρισμούς υγείας. Για διάφορα δείγματα εντοπίστηκαν ταυτόχρονα διάφοροι λόγοι καταγγελίας.

ΈτοςΔείγματα που εξετάστηκανΔείγματα που απορρίφθηκαν   Ποσοστό %  
201035717348.5
201146022649.1
201239018948.5
201348221244.0
201441517842.9
201538519751.2
201637217146.0
201735721058.8
201832120965.1
201938029778.2
202038727270.3
202155336465.8
202246131167.5
202346429262.9
In total5784330157.0

Ένα μικρό ποσοστό των δειγμάτων έπρεπε να αξιολογηθεί ως επιβλαβές για την υγεία ή ακατάλληλο για κατανάλωση λόγω της σύνθεσής τους ή των επιμέρους συστατικών τους. Όπως δείχνει το ποσοστό των καταγγελιών, αυτό είναι σχετικά υψηλό για τα συμπληρώματα διατροφής σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, κατά μέσο όρο 57%. Έχει μάλιστα αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 6 χρόνια.

Τα συμπληρώματα διατροφής που εξετάστηκαν περιλάμβαναν επίσης δείγματα καταγγελιών που υπέβαλαν οι καταναλωτές στις αρχές ελέγχου τροφίμων και ύποπτα δείγματα που έλαβαν οι αρχές.

Το ποσοστό καταγγελιών για τα δείγματα καταγγελιών και τα ύποπτα δείγματα ήταν επίσης πολύ υψηλό, στο 80%. Οι λόγοι των καταγγελιών για τα δείγματα αυτά ήταν διαφορετικοί, αλλά αφορούσαν κυρίως ελλείψεις στην επισήμανση, παραπλανητικές πληροφορίες και λανθασμένους ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υγεία.

Ωστόσο, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό των συμπληρωμάτων διατροφής στα δείγματα καταγγελιών κρίθηκε ότι ήταν επιβλαβή για την υγεία ή ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω της σύνθεσής τους ή των επιμέρους συστατικών τους.

Ηλεκτρονικές πωλήσεις

Το ηλεκτρονικό εμπόριο συμπληρωμάτων διατροφής αυξάνεται σταθερά. Τα περισσότερα προϊόντα πωλούνται τόσο σε καταστήματα επί τόπου όσο και στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πολλοί προμηθευτές δραστηριοποιούνται μόνο διαδικτυακά και πωλούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά εκεί.

Η νέα διαδικασία δειγματοληψίας για προϊόντα από το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο ενσωματώθηκε στη ρουτίνα μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία. Το 2022 λήφθηκαν δείγματα και εξετάστηκαν 35 συμπληρώματα διατροφής στο ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο και 58 το 2023. Η δειγματοληψία περιελάμβανε τόσο ανώνυμη προμήθεια όσο και απευθείας στα ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Το ποσοστό καταγγελιών εδώ ήταν πάνω από 90%.

Ανεξάρτητα από τα προγράμματα δοκιμών που απευθύνονται ειδικά στο διαδικτυακό εμπόριο, τα Γραφεία Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Καρλσρούης και της Στουτγάρδης συμπεριλαμβάνουν επίσης τις αντίστοιχες διαφημίσεις στο διαδίκτυο στη νομική τους αξιολόγηση κατά την εξέταση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο δεν συμμορφώνονται συχνότερα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα από ό,τι οι πληροφορίες που αναγράφονται απευθείας στη συσκευασία. Για παράδειγμα, στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται συχνότερα λανθασμένες πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία, ή μερικές φορές πληροφορίες που υπόκεινται ήδη σε αξιολόγηση βάσει της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα