ΑρχικήΝέαΝέα δημόσια διαβούλευση της EFSA για τη χρήση χλωριούχου αμμωνίου στη χοιροτροφία

Νέα δημόσια διαβούλευση της EFSA για τη χρήση χλωριούχου αμμωνίου στη χοιροτροφία

3 λεπτά ανάγνωσης

Το κοινό μπορεί να καταθέσει επιστημονικά στοιχεία έως τις 10 Ιουλίου

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αίτηση που αφορά την έγκριση του χλωριούχου αμμωνίου (ammonium chloride) ως ζωοτεχνικής πρόσθετης ύλης στις χοιρομητέρες. Η αίτηση έχει υποβληθεί από τη BASF SE στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΚ) 1831/2003, ο οποίος διέπει την αδειοδότηση πρόσθετων υλών στις ζωοτροφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Advertisement -

Η διαδικασία αφορά τη χρήση της ουσίας ως ζωοτεχνικό πρόσθετο, δηλαδή ως συστατικό που προορίζεται να βελτιώσει συγκεκριμένες ζωοτεχνικές παραμέτρους των ζώων εκτροφής. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαιτεί τεκμηρίωση τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και της ασφάλειας κάθε νέας χρήσης πρόσθετης ύλης στις ζωοτροφές.

Η EFSA αναζητά πρόσθετα επιστημονικά στοιχεία

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η BASF έχει ήδη καταθέσει μελέτες και επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αίτησή της. Η EFSA θα εξετάσει κατά πόσο τα στοιχεία αυτά είναι επαρκή και συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την αξιολόγηση κινδύνου. Παράλληλα, η Αρχή απευθύνει πρόσκληση προς επιστημονικούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές οργανώσεις και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να υποβάλουν τυχόν πρόσθετα δεδομένα, δημοσιευμένες μελέτες ή άλλες σχετικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιστημονική αξιολόγηση του φακέλου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Γενικό Κανονισμό για τη Νομοθεσία Τροφίμων της ΕΕ, η δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η EFSA θα λάβει υπόψη το σύνολο των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων πριν καταλήξει σε τελική γνωμοδότηση.

Προθεσμία έως τις 10 Ιουλίου

Η δημόσια διαβούλευση ξεκινά στις 19 Ιουνίου 2026 και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιουλίου 2026. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία τους αποκλειστικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της EFSA. Η Αρχή διευκρινίζει ότι θα ληφθούν υπόψη μόνο σχόλια που θα έχουν υποβληθεί εντός της προθεσμίας, θα έχουν οριστικοποιηθεί στην πλατφόρμα και θα συνοδεύονται από αρχεία σε επεξεργάσιμη και αναζητήσιμη μορφή όπου απαιτείται. Έγγραφα που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αρχεία σε μορφή σκαναρισμένων εγγράφων δεν θα γίνονται δεκτά.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σε ποια χώρα και γιατί οι άντρες δεν τρώνε γλυκά; Η πρωτοφανής εξήγηση που δίνει νέα μελέτη

Νέα επιστημονική μελέτη, δείχνει ότι κοινωνικά στερεότυπα γύρω από την αρρενωπότητα επηρεάζουν τις επιλογές πολλών ανδρών, οδηγώντας τους να αποφεύγουν τα γλυκά.

Καρκινογόνο κάδμιο στο πιάτο μας: Πού κρύβεται και πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας (πίνακας)

Από το ψωμί και τις πατάτες μέχρι τη σοκολάτα και τα δημητριακά, ένα τοξικό μέταλλο που συσσωρεύεται στον οργανισμό βρίσκεται σε περισσότερα τρόφιμα απ’ όσο φανταζόμαστε.

Καθαρίζουν τις εγκαταστάσεις, αλλά μολύνουν τα τρόφιμα – Νέα ευρωπαϊκή μελέτη για απολυμαντικά και εντομοκτόνα στη βιομηχανία

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε από την EFSA εξετάζει τα υπολείμματα βιοκτόνων σε κρέας και γαλακτοκομικά και ζητά περισσότερους ελέγχους.