Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή σε άτομα με διαβήτη

ΑρχικήυγείαΝέα έρευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή σε άτομα με διαβήτη
spot_img

Όσο περισσότερα είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατά βάρος στη διατροφή ενός ατόμου, τόσο χειρότερα είναι τα αποτελέσματα του ελέγου σακχάρου στο αίμα

Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μια σειρά από θέματα υγείας, από υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων έως παχυσαρκία, διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη και πρόωρο θάνατο. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, λένε ότι η κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων, όπως αναψυκτικά διαίτης, μπισκότα και δημητριακά, συνδέεται στενά με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

- Advertisement -

Η λήψη τροφών με πρόσθετα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο μέσο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μέσα σε μήνες, προκαλώντας αύξηση του μέτρου που ονομάζεται HbA1C, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Διαβάστε ακόμη: Ουσία πιο επικίνδυνη από BPA και φθαλικές ενώσεις βρέθηκε σε γυναίκες που καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η νέα μελέτη συσχέτισε τις διατροφικές συνήθειες με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερα είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατά βάρος στη διατροφή ενός ατόμου, τόσο χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα του ελέγου σακχάρου στο αίμα του», είπε η Marissa Burgermaster, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη κάλυψε 275 Αφροαμερικανούς ενήλικες από το Όστιν που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα ή τρόφιμα και ποτά με ελάχιστη επεξεργασία είχαν καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Μια τιμή HbA1C κάτω από 7 σε μια εξέταση αίματος θεωρείται ιδανική για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης και νατρίου, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι επιπτώσεις τους στην υγεία μπορεί να μην οφείλονται απλώς σε αυτά τα συστατικά. Υποψιάζονται ότι η χρήση συνθετικών γεύσεων, πρόσθετων χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, τεχνητών γλυκαντικών και παρόμοιων συστατικών μπορεί να ευθύνεται, τουλάχιστον εν μέρει.

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι και πώς οδηγούν στην παχυσαρκία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της επεξεργασίας των τροφίμων και της HbA1c και να διερευνήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους τα UPFs μπορεί να επηρεάσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο», λένε οι επιστήμονες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα