Οι διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των «επεξεργασμένων τροφίμων» σημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση για τη διατροφή και την υγιεινή των τροφίμων, όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη.
Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Surrey ανέδειξε την ασάφεια και τη σύγχυση που περιβάλλουν όρους όπως «επεξεργασία», «υπερ-επεξεργασμένα» και ακόμη και «υγιεινά» τρόφιμα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μεταξύ των επαγγελματιών τροφίμων, δεν υπάρχουν σαφείς ορισμοί για τα «επεξεργασμένα τρόφιμα», τα «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» ή την «επεξεργασία τροφίμων».
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερα κύρια σημεία διαφωνίας. Πρώτον, εξέτασαν ευρείες έννοιες που απαιτούν διαφοροποίηση, όπως “επεξεργασμένο” και “εξαιρετικά επεξεργασμένο”. Δεύτερον, τέθηκε θέμα σχετικά με την έκταση και την ποσότητα της επεξεργασίας. Στη συνέχεια, εξέτασαν τον ρόλο της επεξεργασίας εντός του συστήματος τροφίμων και τους κινδύνους και τα οφέλη της. Τέλος, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις των διαφορετικών προοπτικών και επένδυσαν συμφέροντα με αυτούς τους όρους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αντιλήψεις αυτών των όρων ήταν τόσο τεράστιες και διαφορετικές, ακόμη και μεταξύ των επαγγελματιών, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν τις έννοιές τους στους καταναλωτές.
Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την έλλειψη συναίνεσης σχετικά με τον βαθμό ή το επίπεδο της επεξεργασίας των τροφίμων και πώς αυτό σχετίζεται με τη διατροφή και την υγιεινή ενός τροφίμου, σημειώνει. Ακόμη και μεταξύ των επαγγελματιών, υπήρξε σύγχυση σχετικά με το αν ο όρος υπερ-επεξεργασμένο σημαίνει “ανθυγιεινό” ή όχι και σύγχυση σχετικά με τη διάκριση μεταξύ επεξεργασίας και θρεπτικών ουσιών.
Μια απαραίτητη συναίνεση;
Μια άλλη δυσκολία που επισημαίνεται από τη μελέτη περιστρέφεται γύρω από το αν θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση σχετικά με τις έννοιες αυτών των όρων.
Ένας συμμετέχων εξήγησε ότι από τη στιγμή που εισάγονται καθολικοί ορισμοί για το τι είναι «επεξεργασμένο», τι είναι «υπερ-επεξεργασμένο» και τι υφίσταται επεξεργασία, θα βρεθεί κάποιος να αναζητήσει αυτό το ένα πράγμα που θα παραβίαζε τον ορισμό. Δήλωσε επίσης ότι η δημιουργία τυποποιημένων ορισμών μπορεί να αναγκάσει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να επιμείνουν στον ορισμό και όχι στο πραγματικό ζήτημα, δηλαδή εάν το προϊόν είναι υγιεινό ή όχι.
Ωστόσο, άλλοι δήλωσαν ότι όλα τα τρόφιμα «επεξεργάζονται» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συσκευασία είτε την κατάψυξη τροφίμων στο χώρο ή το μαγείρεμα των τροφίμων στο σπίτι.
Βάζοντας το “εξαιρετικά” στα “υπερ-επεξεργασμένο”
Ένας τελευταίος τομέας βαθιάς διαμάχης στη μελέτη ήταν ο όρος “εξαιρετικά επεξεργασμένος”.
Το Nutrition Insight αναφέρει πως ένα πρόσφατο τεύχος των “Μεγάλων Συζητήσεων στη Διατροφή” εξέτασε δύο μελέτες που σχετίζονται με αυτόν τον όρο. Ένας ισχυρίστηκε ότι βρήκε στοιχεία που συνδέουν τα αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ ένας άλλος υποστήριξε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στα αποτελέσματα της υγείας για να κατηγορηθούν μόνο ένας. Η μελέτη του Surrey σημειώνει ότι ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και τμήματα του Βελγίου, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τον όρο “εξαιρετικά επεξεργασμένο” στις διατροφικές τους οδηγίες.
Οι ΗΠΑ πρόκειται επίσης να υιοθετήσουν τον όρο το 2025 και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων πρέπει να μειωθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί το αυξανόμενο κύμα παιδικής παχυσαρκίας.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των επαγγελματιών των τροφίμων σχετικά με τον ορισμό αυτών των όρων, έστω και μόνο για να βοηθήσει τους καταναλωτές να παραμείνουν ενημερωμένοι και να κάνουν υγιεινές επιλογές.
Ως έχει τώρα, μια πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ιδέα πώς να διακρίνουν μεταξύ επεξεργασμένων και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.