Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια εισροή νεοσύστατων επιχειρήσεων αγροτικής βιοτεχνολογίας, η οποία αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και την ικανότητα σχεδιασμού λύσεων καλλιεργειών που υπόσχονται περιβαλλοντικά οφέλη όπως μειωμένη απώλεια τροφίμων, μειωμένη εξάρτηση από χημικά φυτοφάρμακα και δέσμευση άνθρακα.
Μια τέτοια εταιρεία είναι η Aanika Biosciences των ΗΠΑ , η οποία χρησιμοποιεί μικρόβια για τη δημιουργία βρώσιμων «ετικετών» που μπορούν να «παρακολουθούν» τα τρόφιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σκεφτείτε τις ετικέτες ως υδατογράφημα για αποστολές τροφίμων, που επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να εντοπίσει, μια περίπτωση μαρουλιού πίσω στην πηγή της σε περίπτωση επιδημίας τροφιμογενούς ασθένειας.
Η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έκλεισε έναν γύρο αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, προσθέτει και άλλες ιδιότητες σε αυτές τις μικροβιακές ετικέτες, όπως οι αντιμυκητιακές δυνατότητες που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την απώλεια τροφίμων από την αλλοίωση. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aanika, Vishaal Bhuyan, δήλωσε τότε στο AFN ότι η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και πρόληψης είναι δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε το σύστημα τροφίμων και ταυτόχρονα να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Καθώς οι ΓΤΟ και η γενετική μηχανική παραμένουν ένα θέμα που συζητιέται έντονα, μια σημαντική πρόκληση για την Aanika Biosciences θα είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών αντιλήψεων και η εκπαίδευση των πελατών και των καταναλωτών.
Ο Bhuyan πιστεύει πως η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τους ΓΤΟ μεταβάλλεται. “Νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε, αλλά αν κοιτάξετε το Impossible Burgers, αυτό είναι πραγματικά το μοντέλο μας. Τα μπιφτέκια τους είναι πολύ ΓΤΟ. Οι άνθρωποι το αγκαλιάζουν επειδή η ρητορική του φιλικού προς το περιβάλλον, είναι ισχυρότερη από την ιστορία της δεκαετίας του 1990 «Η Monsanto είναι ο διάβολος» και έτσι οι καταναλωτές προσαρμόζονται. Θα δουν τους ΓΤΟ ως εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος. Νομίζω ότι η νέα ιστορία είναι ότι τους χρειαζόμαστε.
Υπάρχει ένα άρθρο των New York Times πριν από μερικούς μήνες σχετικά με το γιατί πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ΓΤΟ. Αυτό δεν είχε καν συζητηθεί πριν από 8, 9, 10 χρόνια. Τώρα γίνεται όλο και πιο αποδεκτό.
Αγγίζει τη ρυθμιστική μας πορεία, αυτή στην οποία εργαζόμαστε. Είμαστε σε συζητήσεις με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Έχουμε έναν επικεφαλής ρυθμιστικών και επιστημονικών υποθέσεων. Καταλαβαίνουν την ασφάλεια αυτού που κάνουμε και τις αλλαγές που κάνουμε.
Επίσης υπάρχει κάτι που ονομάζεται «ανακλήσεις τροφίμων μη ασφάλειας» όπου, ας πούμε, μια εταιρεία πρέπει να αγοράσει 10.000 τόνους κόκκων καφέ, αλλά αυτοί οι κόκκοι καφέ χρησιμοποιούν την παιδική εργασία. Στην πραγματικότητα κάνουν ανακλήσεις για κάτι τέτοιο τώρα, και έχει γίνει μια τεράστια τάση. Αλλά πώς τα επιβεβαιώνεις όλα αυτά; Έτσι πιστεύουμε ότι οι βιοεπιστήμες Aanika θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές και για τέτοια πράγματα. Είναι μεν ΓΤΟ, αλλά για πολύ καλύτερο σκοπό.”
Η επικεφαλής επιστήμονας της Aanika Biosciences, Ellen Jorgensen, δήλωσε για το ρόλο της της γενετικής μηχανικής όσον αφορά ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων : «Μπορεί πραγματικά να ηγηθεί της βιωσιμότητας, επειδή αν προσπαθείτε να προμηθευτείτε τα πάντα από μια βιώσιμη πηγή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να το επαληθεύσουν αυτό. Μπορείτε να δείτε δορυφορικές φωτογραφίες για να δείτε αν ορισμένες περιοχές αποψιλώνονται ή πώς αντιμετωπίζονται. Αλλά για να έχουμε ένα πραγματικό υδατογράφημα που είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το φαγητό, για να δείξουμε ότι προέρχεται από έναν οργανισμό που χρησιμοποιεί βιώσιμες πρακτικές, νομίζω ότι αυτό θα γίνει όλο και περισσότερο ο κανόνας.
Υπάρχουν τόσες πολλές προκλήσεις που συμβαίνουν με τέτοια ταχύτητα. Θέλω να πω, κοιτάξτε αυτή τη διάσκεψη για το κλίμα (COP26) που μόλις τελείωσε. Είναι πραγματικά τρομακτικό. Υπάρχουν χώρες που κυριολεκτικά πρόκειται να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν χώρες που οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν θα μπορούν να καλλιεργούνται πλέον επειδή δεν είναι ανθεκτικές στην ξηρασία. Και έτσι δεν υπάρχει πραγματικά κανένας «μη κατασκευασμένος τρόπος» για να γίνει αυτό εγκαίρως, στην κλίμακα και με την αποτελεσματικότητα που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εφοδιασμό τροφίμων.»
Σε ερώτηση για το αν τελικά χρειαζόμαστε τους ΓΤΟ για την ταχύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απάντησε πως δεν έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή αναπαραγωγή των φυτών, συνεπώς κρίνεται αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν οι ΓΤΟ.
Και συνέχισε λέγοντας: « Όλα τα νέα φάρμακα, όλες οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο, είναι όλα προϊόντα γενετικής μηχανικής. Όλο το βαμβάκι που φοράς είναι από βαμβάκι που έχει κατασκευαστεί για να αντιστέκεται στα παράσιτα. Αλλά αυτό δεν ενοχλεί τους ανθρώπους όσο η ιδέα του φαγητού που βάζουν στο στόμα τους, και δεν ξέρω αν είναι ότι αισθάνονται ότι είναι λιγότερο ελεγχόμενο. Αλλά είναι πραγματικά απλά μια στάση που, ευτυχώς λόγω πραγμάτων όπως το Impossible Burger, αλλάζει σταδιακά. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Η Monsanto έσπασε την εμπιστοσύνη, αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν και πραγματικά δεν ισχύει για το τι συμβαίνει τώρα.
Αντίστοιχα, ο Bhuyan επισήμανε: “Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ΓΤΟ είναι η γλυφοσάτη. Νομίζουν ότι είναι χημικό. Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ιδέα τι είναι ο ΓΤΟ. Απλά τους αρέσει που το φαγητό τους δεν το έχει. Νομίζω ότι είναι κάτι που απαιτεί εκπαίδευση. Και για να τελειώσουμε το θέμα, σίγουρα κλίνουμε στο γεγονός ότι είμαστε ΓΤΟ και αυτό είναι καλό. Αυτό είναι σίγουρα το σλόγκαν.”