Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το πρώτο Μουσείο Μελιού στη Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΤο πρώτο Μουσείο Μελιού στη Ελλάδα
spot_img

cibum team


 Θα είναι ένα μουσείο, κυριολεκτικά, όλο …γλύκα. Το πρώτο Δημοτικό Μουσείου Μελιού στην Ελλάδα ετοιμάζεται να πάρει «σάρκα και οστά» στην Αρναία του δήμου Αριστοτέλη, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σε μία προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προβάλει την περιοχή που είναι γνωστή για τα μελισσοκομικά της προϊόντα.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ιδιωτικές προσπάθειες για μουσείο μελιού σε Αττική και Ρόδο, ωστόσο αυτό που σχεδιάζεται στην Αρναία θα είναι το πρώτο Μουσείο Μελιού που φτιάχνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Μουσείο έχει ήδη βρεθεί και θα είναι ένα κτίριο σπουδαίας αρχιτεκτονικής σημασίας, ιδιοκτησία του δήμου, που βρίσκεται στην πλατεία της Αρναίας. Στο εσωτερικό του, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν όλη την πορεία της μελισσοκομίας, μέσα από παραδοσιακά εργαλεία των μελισσοκόμων, από ψηφιακές αναπαραστάσεις και ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Οι παλιοί «μελισσάδες» της Αρναίας κατασκεύαζαν μόνοι τους τις κυψέλες, οι οποίες ήταν σαν καλάθια αλλά και τα περισσότερα μελισσοκομικά εργαλεία. Φρόντιζαν να μετακομίζουν διαρκώς τις κυψέλες σε διάφορα μέρη ανάλογα με το χρόνο διάρκειας της νομής και για την αφαίρεση του μελιού από τις κηρήθρες χρησιμοποιούσαν την παλιά μέθοδο του στραγγίσματος, κατά την οποία η σύνθλιψη των κηρηθρών μέσα στα καλάθια γινόταν με τα χέρια. Από τα υπολείμματα παρήγαγαν το κερί, ενώ προϊόν των υπολειμμάτων της κηροποιίας ήταν η μουντουβίνα (ποτό από μέλι). Οι σημερινοί μελισσοκόμοι έχουν εκσυγχρονίσει τη διαδικασία παραγωγής του μελιού και των άλλων προϊόντων, όμως συνεχίζουν να έχουν τη μελισσοκομία ως βασική απασχόληση.

«Στόχος μας είναι να βρούμε και εργαλεία από την αρχαία μελισσοκομία. Η Αρναία έχει σπουδαία παράδοση γύρω από τη μελισσοκομία, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε ένα σημείο μνήμης, προβολής και ενημέρωσης αυτής της παραδοσιακής ενασχόλησης των κατοίκων της Αρναίας με το μέλι», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαλιάνος.

Από την πλευρά του δήμου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, μηχανολογικές), έχει δοθεί το «πράσινο φως» και από την αρχαιολογική υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο και πλέον αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο με προϋπολογισμό περίπου 272.000 ευρώ.

Στόχος της δημοτικής αρχής Αριστοτέλη είναι το μουσείο να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και να είναι επισκέψιμο για τους τουρίστες από το καλοκαίρι του 2022.

Δείτε επίσης: 

Ήρθε ο καφές… σε φακελάκι του τσαγιού

Η Ευρώπη μειώνει τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και έτοιμα ποτά 

Η αγορά για τα εναλλακτικά τρόφιμα θα φτάσει τα 290 δισ. δολάρια έως το 2035

Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.

 Εφευρέθηκε συσκευή που “κλειδώνει”το στόμα. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης 

Βόειο κρέας: Χαμηλά τα επίπεδα μόλυνσης από Campylobacter, Salmonella και STEC  

Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει!  

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα