Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Goody’s-Everest: Ενεργή συμμετοχή στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταGoody’s-Everest: Ενεργή συμμετοχή στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα
spot_img

Συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

O Όμιλος Goody’s-Everest, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την ενσωμάτωση των 10 αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ στην κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας του, έχει αναπτύξει σειρά πολιτικών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Ειδικότερα σε ότι αφορά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας (SDG 12.3), ο Όμιλος εφαρμόζει διαχρονικά σχετικές δράσεις, οι οποίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στη φιλοσοφία του και απόλυτα συνυφασμένες με την κουλτούρα υψηλής ποιότητας των προϊόντων του, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην εθελοντική πρωτοβουλία «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Όμιλος Goody’s-Everest συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την ανάπτυξη ενός συστήματος ποσοτικοποίησης και παρακολούθησης των αποβλήτων τροφίμων στα καταστήματά του.

Tο σύστημα καταγραφής των αποβλήτων τροφίμων που προκύπτουν στα καταστήματα των αλυσίδων του Ομίλου, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από κοινού με την ερευνητική ομάδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-IP CEI-Greece για την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, με κύρια ευθύνη την εκτίμηση της ποσότητας των αποβλήτων τροφίμων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα και την ανάπτυξη δράσεων πρόληψής τους.

Στόχος της συνεργασίας του Ομίλου με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι ο σχεδιασμός μεθοδολογίας για την εκτίμηση της ποσότητας των αποβλήτων τροφίμων ανά τύπο καταστήματος (π.χ. Full service εστιατόριο, Self Service εστιατόριο, κλπ), καθώς επίσης και ο εντοπισμός πιθανών σημείων βελτίωσης. Με το πέρας του έργου – το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη – τα δύο συνεργαζόμενα μέρη θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν συγκεκριμένους δείκτες και μεθοδολογία για τη μέτρηση, καταγραφή και μείωση της σπατάλης τροφίμων στον  κλάδο της εστίασης συνολικά.

Η κ. Ρηνέτα Μήτση, Corporate Affairs & Communication Director του Ομίλου GoodysEverest δήλωσε σχετικά: «Στον Όμιλο Goody’s-Everest προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, τα οποία έχουν αναδειχθεί από τον διάλογο με όλους τους συμμετόχους μας. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η σπατάλη τροφίμων, ένα σοβαρό ηθικό και οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει το περιβάλλον, προκαλώντας την εξάντληση των ήδη περιορισμένων φυσικών πόρων. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση των δικών μας επιδόσεων, αλλά και των επιδόσεων του κλάδου εστίασης γενικότερα. Για αυτό επιλέξαμε να συμπράξουμε με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού τη μεθοδολογία για την καταγραφή της σπατάλης τροφίμων στον κλάδο μας. Στον Όμιλο Goody’s-Everest δεν αντιλαμβανόμαστε τη βιωσιμότητα ως άλλο ένα ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ως εκ τούτου είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της πορείας προς ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτή είναι η δέσμευσή μας».

Η κ. Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε σχετικά: «Σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου το 1/3 των τροφίμων καταλήγουν ως απόβλητα, με αποτέλεσμα να σπαταλούνται άσκοπα οι τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους. Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εδώ και πάνω από 10 χρόνια δουλεύουμε ερευνητικά και αναπτύσσουμε δράσεις για τη μέτρηση και την πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας στην αξιοποίηση και τη διαχείριση αυτών που αναπόφευκτα θα παραχθούν. Έτσι συμμετέχουμε ενεργά σε καινοτόμα έργα, όπως το LIFE-IP CEI-Greece, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον Όμιλο Goody’s-Everest, οι οποίοι με ενθουσιασμό εφαρμόζουν τη μεθοδολογία καταγραφής αποβλήτων τροφίμων που αναπτύσσουμε στα καταστήματά τους, έτσι ώστε, με την ανάπτυξη κατάλληλων μοντέλων και πρόσθετων μετρήσεων, να εκτιμήσουμε τη συνολική ποσότητα αποβλήτων τροφίμων από τον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα».

……………………………………………….

*Το Ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece (LIFE18 IPE/GR/000013), για την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, με ανάδοχο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.

Ο Όμιλος GoodysEverest είναι ο μεγαλύτερος όμιλος εστίασης στην Ελλάδα, λειτουργώντας και αναπτύσσοντας τα πλέον δυναμικά σήματα στον κλάδο της εστίασης. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον χώρο της εστίασης στην Ελλάδα, απασχολώντας, περισσότερους από 5.000 – άμεσα & έμμεσα – εργαζομένους, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία και ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών. Ο Όμιλος λειτουργεί 2 σύγχρονες μονάδες παραγωγής, ενώ εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 300.000 πελάτες σε περισσότερα από 560 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας στους πελάτες του ξεχωριστά προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι ένα ευέλικτο δυναμικό Πανεπιστήμιο που αναπτύσσει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την Ποιότητα Ζωής και τη Βιώσιμη Ανάπτξη και στόχο την αριστεία. Θεραπεύει διεπιστημονικά γνωστικά πεδία, εφαρμόζοντας σύγχρονες φοιτητοκεντρικές εκπαιδευτικές πολιτικές και ενθαρρύνοντας τη στοχευμένη έρευνα σε τομείς αιχμής. Η έρευνα που αναπτύσσει συμβάλλει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, της δημόσιας υγείας, της ποιότητας του περιβάλλοντος & διαχείρισης του χώρου και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Την τελευταία 10-ετία συμμετείχε σε περισσότερα από 300 ερευνητικά προγράμματα, έναν από τους υψηλότερους δείκτες έργων ανά μέλος διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) στη χώρα και έχει τις περισσότερες δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ (ΕΘΑΑΕ, 2022).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο