Χιλιάδες ζώα εκτροφής πεθαίνουν από θερμοπληξία- Ο κοινός παρονομαστής
Είναι και επίσημο πλέον πως ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγράφει παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό εκτός από αλλά σημαντικά ζητήματα, εγείρει και το ζήτημα για τη διαβίωση των ζώων κτηνοτροφίας, ένα ζήτημα που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την επιβίωση του πλανήτη, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπάρχουσες λύσεις.
Νέα στοιχεία που έλαβε ο βρετανικός εκδότης Carbon Brief αποκαλύπτουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στα εκτρεφόμενα ζώα κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του περασμένου καλοκαιριού. Τον Ιούλιο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 40°C για πρώτη φορά στην Ιστορία του. Εκείνη την ημέρα, σχεδόν 10.000 κοτόπουλα πέθαναν από θερμικό στρες σε ένα μόνο δρομολόγιο για το σφαγείο, αναφέρει το Carbon Brief. Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2022, 18.500 κοτόπουλα πέθαναν κατά τη μεταφορά, σε σύγκριση με 325 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα γουρούνια, επίσης επηρεάστηκαν από τη ζέστη με τουλάχιστον δώδεκα θανάτους σε μία περίπτωση που οδήγησε σε «κανιβαλιστικές συμπεριφορές» μεταξύ των ζώων.
Τα ανησυχητικά στοιχεία ρίχνουν φως στις κακές συνθήκες μεταφοράς αλλά και στις φάρμες όπου τα ζώα δεν αερίζονται σωστά, έτσι είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους συνθήκες καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το ζήτημα είναι πως, λύσεις όπως η ψύξη ή ο πολλαπλασιασμός των οχημάτων που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα ζώα σε ένα φορτηγό, είναι και οι δυο επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Από τη μια οι μονάδες ψύξεις που χρησιμοποιούν μεγάλο ποσοστό ενέργειας και από την άλλη τα περισσότερα οχήματα θα οδηγήσουν σε περισσότερα απόβλητα.
Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων συμβάλλει ήδη σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 της συνολικής παραγωγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Περίπου το 1/5 των εκπομπών προέρχεται από προϊόντα ζωικής προέλευσης, λέει ο Atul Jain, καθηγητής στο τμήμα ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, ο οποίος μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κλίματος και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η γεωργία. Αν δεν μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές, ο πλανήτης βαδίζει σταθερά στο δρόμο της υπερθέρμανσης.
Άλλες λύσεις που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν εφαρμογές που προβλέπουν την άνεση των ζώων στη ζέστη, τα μαξιλάρια ψύξης που ελέγχονται από υπολογιστή και τον κλιματισμό σε αχυρώνες.
Το θερμικό στρες δεν επηρεάζει μόνο την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και τις επιχειρήσεις. Μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους, την απόδοση γάλακτος και τη γονιμότητα στα βοοειδή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημίες άνω των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα. «Θέλουμε να δροσίσουμε τις αγελάδες, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι θέλουμε να είμαστε και περιβαλλοντικά βιώσιμοι», λέει η Jackie Boerman, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα επιστημών των ζώων στο Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα. Αυτές οι δύο ιδέες είναι «μερικές φορές λίγο αντίθετες μεταξύ τους», προσθέτει.
Δομές σκίασης και επιπλέον αποθέματα νερού, σύμφωνα με τον Gerald Nelson, ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και συν-συγγραφέα της μελέτης Lancet, θα κάνουν τη διαφορά. Διαπίστωσε επίσης ότι η μετάβαση σε πιο ανθεκτικές στη θερμότητα φυλές θα μπορούσε να βοηθήσει. Η χρήση ηλιακής ενέργειας ή άλλων μορφών καθαρής ενέργειας στα αγροκτήματα, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και τις εκπομπές της ψύξης.
Ωστόσο, το να κόψουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ένας πιο άμεσος τρόπος μείωσης των εκπομπών από αυτό που τρώμε. Σύμφωνα με στοιχεία μια χορτοφαγικό διατροφή παράγει περίπου 0,7 κιλά ανά 1.000 θερμίδες, ενώ μια κέτο (διατροφή που βασίζεται στην πρωτεΐνη) παράγει 4 φορές περισσότερο. Οι νέες εξελίξεις στο κρέας εργαστηρίου θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησής μας από τα εκτρεφόμενα προϊόντα.