Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανασκόπηση: Αξιοποίηση υποπροϊόντων φρούτων και λαχανικών για την επιμήκυνση χρόνου ζωής τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑνασκόπηση: Αξιοποίηση υποπροϊόντων φρούτων και λαχανικών για την επιμήκυνση χρόνου ζωής τροφίμων
spot_img

Ετησίως, σπαταλώνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων και αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ρύπανσης. Η σπατάλη τροφίμων αυξάνει τις εγχώριες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κυρίως λόγω των εκπομπών αερίων που συνδέονται με την παραγωγή τους.

Τα βιομηχανικά υποπροϊόντα φρούτων και λαχανικών εμφανίζονται με τη μορφή φύλλων, φλούδας, σπόρων, πολτού, καθώς και μείγματος αυτών και αντιπροσωπεύουν την πιο μεγάλη σπατάλη τροφίμων. Η διάθεση των γεωργικών υποπροϊόντων κοστίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σύμφωνα με ορισμένους κυβερνητικούς κανονισμούς. Ωστόσο, τα υποπροϊόντα φρούτων και λαχανικών είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά.

Μια νέα ανασκόπηση έχει συλλέξει την πιο πρόσφατη χρήση που πραγματοποιείται σε εργαστηριακή κλίμακα σε μεσογειακά υποπροϊόντα φρούτων και λαχανικών ως έγκυρα συστατικά για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων, παρέχοντας μια λεπτομερή εικόνα της τελευταίας τεχνολογίας για το θέμα στη βιβλιογραφία.

Αρκετά επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα υποπροϊόντα, και ιδίως τα εκχυλίσματά τους, είναι αποτελεσματικά στο να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων, των νωπών προϊόντων, του κρέατος και των προϊόντων με βάση τα ψάρια, του ελαιολάδου, του κρασιού και των προϊόντων αρτοποιίας.

Ανακύκλωση υποπροϊόντων φρούτων και λαχανικών

Αυτά τα βιομηχανικά υποπροϊόντα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους λόγω της διαφοράς στις βιομηχανικές διαδικασίες. Τα υποπροϊόντα έχουν φυτοχημικές ενώσεις με αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Γενικά, τα υποπροϊόντα τροφίμων χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές ή για την παραγωγή βιοϋλικών, βιοκαυσίμων, βιοαερίου, χημικών ουσιών και βιο-λιπασμάτων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, χάρη στο μεγάλο δυναμικό των δραστικών ενώσεων τους, έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς (καλλυντικά, φαρμακευτικά και τρόφιμα).

Όσον αφορά τη βιομηχανία τροφίμων, στόχος ήταν η επανεισαγωγή των υποπροϊόντων στη γραμμή παραγωγής ως πρώτων υλών, η απόκτηση νέων λειτουργικών προϊόντων με οφέλη για την υγεία ή η ενίσχυση της διατήρησης των τροφίμων ή η ανάπτυξη ενεργών συσκευασιών.

Πολλές ερευνητικές μελέτες αναφέρουν τη χρήση αυτών των υποπροϊόντων

(i) ως συστατικών σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων για την αύξηση της θρεπτικής αξίας,

(ii) ως φυσικά συντηρητικά για τη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων,

(iii) ως πηγή βιοδραστικών παραγόντων για την ανάπτυξη μεμβρανών και επικαλύψεων με αντιμικροβιακές ή/και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ορισμένες από αυτές τις μελέτες σχετίζονται με τα ενεργά συστήματα συσκευασίας, τα οποία αποσκοπούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Επιπλέον, άλλες μελέτες επικεντρώνονται σε υποπροϊόντα, τα οποία εφαρμόζονται απευθείας στα τρόφιμα προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητά τους κατά την αποθήκευση.

Όσον αφορά τα υποπροϊόντα που προστίθενται στα τρόφιμα προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής, οι πολυάριθμες εφαρμογές που διαπιστώθηκαν τονίζουν ότι οι επιπτώσεις τους εξαρτώνται αυστηρά από το είδος των υποπροϊόντων και από τα χαρακτηριστικά των τροφίμων.

Υποπροϊόντα και εφαρμογές γαλακτοκομικών τροφίμων

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη και διαφοροποιημένη ομάδα τροφίμων. Η ποιότητα των πρώτων υλών είναι η πρώτη πτυχή που πρέπει να διασφαλιστεί όταν αναφερόμαστε στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι επιρρεπή στην οξείδωση. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να υποβληθούν σε ενζυματική, χημική αποικοδόμηση ή αλλοίωση από βακτήρια και ζυμομύκητες που αναπτύσσονται σε θερμοκρασία ψύξης. Δύο μελέτες σχετικά με την πραγματική χρήση υποπροϊόντων φρούτων και λαχανικών για την παράταση της διάρκειας ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, χρησιμοποιούν υποπροϊόντα ελιάς και υποπροϊόντα σταφυλιών.

Υποπροϊόντα που εφαρμόζονται σε φρέσκα προϊόντα

Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη πηγή βιταμινών, μετάλλων, διαιτητικών ινών και άλλων συστατικών. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι ως ζωντανές οντότητες, οι μεταβολικές διεργασίες τους, όπως η αναπνοή, η διαπνοή και οι βιοχημικοί μετασχηματισμοί συνεχίζονται μετά τη συγκομιδή. Ως εκ τούτου, η ποιότητα των φρέσκων προϊόντων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι να γίνει απαράδεκτη για κατανάλωση. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες μπορούν να επιβραδυνθούν με το χειρισμό της διαδικασίας και των συνθηκών αποθήκευσης.

Ντομάτα, Papaya, Γκρέιπφρουτ και Υποπροϊόντα Ροδιού

Τα υποπροϊόντα τομάτας αποτελούν καλή πηγή χλωροφύλλης και φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δραστηριότητες. Διερευνήθηκαν οι επιδράσεις των λύσεων εμβάπτισης με βάση τη μικροσφαιρίνη λυκοπενίου στην εξέλιξη της φυσικοχημικής, μικροβιακής και βιοδραστικής ποιότητας των φρέσκων μήλων κατά την αποθήκευση στο ψυγείο. Τα  επεξεργασμένα δείγματα μικροσφαιρίων λυκοπενίου διατήρησαν χαμηλότερη τιμή δεικτών μέχρι την 9η ημέρα αποθήκευσης. Από το γκρέπφρουτ χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα σπόρων, ενώ η φλούδα παπάγιας χρησιμοποιείται επίσης για να εμποδίσει τη διαδικασία μαύρισμα των τροφίμων. Είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις. Τα υποπροϊόντα ροδιού αποτελούνται κυρίως από σπόρους και φλούδες, που προέρχονται από τη βιομηχανική παραγωγή χυμών και μαρμελάδων. Είναι πλούσια σε δραστικές ενώσεις, ιδίως ανθοκυανίνες και υδρολυτέες τανίνες, με υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δραστηριότητες

Συμπερασματικά, η ανασκόπηση αυτή διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές ενώσεις σε υποπροϊόντα φρούτων και λαχανικών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και οι μελέτες που συλλέχθηκαν στην απέδειξαν ότι τα υποπροϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή των διαδικασιών οξείδωσης, της μικροβιακής ανάπτυξης, καθώς και της φυσικής υποβάθμισης των τροφίμων, χωρίς να διακυβεύονται οι οργανοληπτικές τους ιδιότητες.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση, πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο